Το θέμα του ασυμβίβαστου στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καλείται να λύσει σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις κάλπες του Οκτωβρίου. Όλοι οι διεκδικητές της προεδρίας θα πρέπει σήμερα να καταθέσουν τις υπογραφές στήριξης που συγκέντρωσαν προκειμένου να ελεγχθούν και να επισημοποιηθεί η υποψηφιότητά τους.

Τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν αν τελικά ο δήμαρχος Αθηναίων, Χ. Δούκας, μπορεί να κατέλθει στην κούρσα για την ηγεσία. Το ζήτημα απασχολεί τη Χαριλάου Τρικούπη από τον Ιούλιο και όλα έδειχναν ότι το κώλυμα θα ξεπεραστεί. Η υπόθεση του κ. Δούκα όμως ξαναήρθε στο προσκήνιο, καθώς κατατέθηκαν ενστάσεις για την υποψηφιότητά του. Για να ξεπεραστεί αυτό το κώλυμα, στο τραπέζι έχει πέσει η σκέψη αντί για ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή στις 15 Σεπτεμβρίου, που είχε πει ο Νίκος Ανδρουλάκης, να γίνει διαρκές συνέδριο.

Η Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο δείχνει να το εξετάζει ως τελευταίο μέτρο, αφού με πρωτοβουλία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλου, τα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ θα κληθούν να υπογράψουν ένα κείμενο στο οποίο θα αναφέρεται ότι συμφωνούν ομόφωνα και αποδέχονται το σκεπτικό ανακήρυξης των υποψηφιοτήτων. Από την πλευρά του, ο Χάρης Δούκας με ανακοίνωσή του κάλεσε την επιτροπή να «δώσει ένα οριστικό τέλος σε αυτή την άγονη συζήτηση». «Τώρα, 70 ημέρες μετά, στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, κάποιοι -σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας- θυμήθηκαν ξαφνικά να επικαλεστούν ένα άρθρο του καταστατικού. Προφανώς γιατί βλέπουν το ρεύμα υποστήριξης που δημιουργείται στην κοινωνία», σημειώνει επίσης.