«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο», τονίζει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με αφορμή τα όσα διαμείβονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που οδήγησαν και στην υπερψήφιση της πρότασης μομφής, που κατέστησε τον Στέφανο Κασσελάκη «έκπτωτο» του αξιώματός του, τον οποίο πάντως δεν χαρακτηρίζει ως αιτία, αλλά ως σύμπτωμα της διαδικασίας «εκφυλισμού» του κόμματος.

Σε άρθρο του στο «Βήμα» της Κυριακής με άρθρο «Τέλος εποχής και νέα ξεκινήματα», αναφέρει πως «η εκλογή Κασσελάκη έθεσε σε κίνηση τον μηχανισμό διάλυσης ενός κόμματος που βρισκόταν σε κρίση ήδη», επισημαίνοντας πως «η κατασκευή εσωτερικών εχθρών που δεν επιτρέπουν στον πολλά υποσχόμενο Ηγέτη να ξεδιπλώσει τις δυνατότητές του είναι ένα επαναλαμβανόμενο, αλυσιτελές μοτίβο».

Ο άλλοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τσίπρα δεν βλέπει ως αιτία... όλων των δεινών τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως ο ίδιος «είναι το σύμπτωμα, όχι το αίτιο της σημερινής διαλυτικής κατάστασης. Μπορεί ο ίδιος να επιτάχυνε με γεωμετρική πρόοδο τη διαδικασία εκφυλισμού, όμως δεν θα μπορούσε να είχε εκλεγεί, αν αυτή η διαδικασία δεν είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν». 

Ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς σημείωσε πως η εκλογή Κασσελάκη είναι απότοκο της «απαξίωσης της πολιτικής, του μεσσιανισμού και της αποθέωσης του ηγέτη», καταλήγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι ο κόσμος της Αριστεράς που παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους συναισθηματικούς να συνειδητοποιήσει ότι τα κόμματα υπάρχουν για να μάχονται για ιδέες και αξίες, όχι για να γίνονται λάφυρα σε μία μάχη προσωπικών φιλοδοξιών και προσωπικής επιβίωσης. Από την άποψη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο. Η Αριστερά οφείλει να συνεχίσει να δίνει μάχες με βάση τις αξίες της και τις ιδέες της».