avatar

Γιατί με ξύπνησες πρωί
Σωτήρης Ξενάκης, Βασίλης Σκουρής

ΣΥΡΙΖΑ: Η στάση του Τσίπρα και το σενάριο που τον βολεύει - "Καµπανάκι" στο Μέγαρο Μαξίµου οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις

Insider

Η παραπολιτική στήλη της "Κυριακάτικης Απογευματινής"

parapolitika_insider_by_apogevmatini_kyriakis
Κρατήστε την πληροφορία, πως έως το τέλος των -κατά γενική οµολογία- εκφυλιστικών διαδικασιών που επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πάρει καµία θέση, τουλάχιστον µε βάση τα όσα λέει σε συνοµιλητές του. Ούτε προτίθεται, φυσικά, να παρευρεθεί στο συνέδριο, που θεωρητικά είναι προγραµµατισµένο για την πρώτη εβδοµάδα του Οκτωβρίου.

Άλλωστε, όπως µου επισηµάνθηκε µε νόηµα, ούτε στο τελευταίο συνέδριο του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης (πριν από το οποίο κατέθεσε και την περιβόητη πρόταση για εκ νέου προσφυγή στους φίλους και τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, που απορρίφθηκε ως γνωστόν) είχε πάει, πόσω δε µάλλον τώρα. Ανθρωποι, πάντως, που γνωρίζουν τον τρόπο µε τον οποίο σκέφτεται ο πρώην πρωθυπουργός λένε πως όσα είχε αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας στην ανάρτησή του, όταν µεταξύ άλλων είχε ζητήσει να πάει τον περασµένο Φεβρουάριο το κόµµα σε νέες εσωκοµµατικές εκλογές, έχουν επιβεβαιωθεί απολύτως.

Το γεγονός πάντως ότι ο Τσίπρας αισθάνεται δικαιωµένος από τις εκτιµήσεις του δεν σηµαίνει πως δεν είναι πικραµένος από την κατάντια του κόµµατος του οποίου ηγήθηκε επί 15 χρόνια. Έστω κι αν, όπως επισηµαίνουν οι καλά γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία της Κουµουνδούρου, η κατάσταση αυτή βολεύει απολύτως τη δροµολόγηση των σχεδίων του πρώην πρωθυπουργού για την ολική επαναφορά του, όχι πια σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά Κεντροαριστεράς γενικότερα, στη βάση ζυµώσεων από τις οποίες θα µπορούσε να προκύψει ένα σοβαρό αντίπαλον δέος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως εκ τούτου, είναι σαν να παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας τις εξελίξεις, αφήνοντας τα…. συντρόφια να µαλλιοτραβιούνται σε κοινή θέα.

Εξάλλου και ο ίδιος έχει φροντίσει να ρίξει νερό στον µύλο των σχετικών σεναρίων, καθώς κάθε άλλο παρά… αδράνεια τύπου Καραµανλή θυµίζουν οι επαφές και οι πρωτοβουλίες του από τότε που παραιτήθηκε από την προεδρία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.


Ο διπλωµάτης Στράτος Ευθυµίου έχει διαπρέψει από όποιο πόστο και αν υπηρέτησε τα ελληνικά συµφέροντα. Ηταν, µεταξύ άλλων, στα διπλωµατικά γραφεία της Ελλάδας σε Ρωσία και Τουρκία, πρόξενος στη Βοστόνη, αλλά και στη Μόνιµη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Τους τελευταίους 15 µήνες είναι εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Αποχωρεί, ωστόσο, τον επόµενο µήνα από την εν λόγω θέση, για να αναλάβει διευθυντής του διπλωµατικού γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα.


Στα όπλα…

Καµπανάκι αποτελούν δίχως αµφιβολία για το Μέγαρο Μαξίµου οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις, που καταδεικνύουν ότι η Ν.∆. παραµένει σε ποσοστά ευρωεκλογών, ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνουν συνεχώς ο Βελόπουλος και η Λατινοπούλου. Στο πλαίσιο αυτό, και µε όπλο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ∆ΕΘ, το Μαξίµου δηµιουργεί ένα πλαίσιο παρουσίας όσο το δυνατόν περισσότερων υπουργών -και δη εκείνων που µπορούν να απευθυνθούν στη λεγόµενη παραδοσιακή κοµµατική βάση ή το χαρτοφυλάκιό τους άπτεται των κοµβικών θεµάτων της καθηµερινότητας- στα media, προκειµένου να ενισχυθεί η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης. Βλέπετε, από µόνοι τους ο Βορίδης, ο Αδωνις και φυσικά ο Μαρινάκης δεν µπορούν να το πάνε µέχρι τέλους. Χώρια που αυτή η µοναξιά δηµιουργεί ενίοτε και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Παραλίγο...

Αν η Ολγα Γεροβασίλη τηρούσε τις αγαπηµένες της συνήθειες, θα είχε τις προάλλες µια απρόσµενη συνάντηση. Οπως πληροφορήθηκα, την Κυριακή αργά το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης µε τον σύζυγό του Τάιλερ Μακµπέθ βρέθηκαν στο Musique Cafe, στο Παγκράτι, διαχρονικό στέκι της αντιπροέδρου της Βουλής, αλλά και πολλών άλλων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Το προεδρικό ζευγάρι παρέµεινε στο µαγαζί για περίπου δύο ώρες και δοκίµασε τις ναξιώτικες σπεσιαλιτέ για τις οποίες φηµίζεται. Σε έναν άνθρωπό µου, που ήταν σε παραδιπλανό τραπέζι, του «µύρισε» προβατίνα, ωστόσο δεν ξέρω αν πρέπει να τον πιστέψω, διότι γνωρίζω πως ο πρόεδρος Stefanos προσέχει τη διατροφή του. Εκτός και αν είχε στόχο να µυήσει τον Τάιλερ στη βαριά ελληνική κουζίνα.

Στέκι...

Πάντως, η όµορφη συνοικία του Παγκρατίου φαίνεται πως έχει µετατραπεί σε σηµείο αναφοράς για Νεοδηµοκράτες, ΣΥΡΙΖΑίους αλλά και ΠΑΣΟΚους, καθώς στα όµορφα µαγαζιά αυτής της συνοικίας, στο κέντρο της Αθήνας, µπορεί να συναντήσει κάποιος εκπροσώπους από όλο το πολιτικό φάσµα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα µπαράκι που έχει µετατραπεί σε «πράσινο» στέκι και µάλιστα το έχει επισκεφθεί τις τελευταίες ηµέρες τουλάχιστον δύο φορές ο πρόεδρος Ανδρουλάκης. Ο λόγος για το «Σου Σου», δίπλα στο Καλλιµάρµαρο, από το οποίο την Τρίτη το βράδυ, αµέσως µετά την εκδήλωση στο Ζάππειο, παρέλασε σύσσωµη η οµάδα του Ανδρουλάκη. Ο τελευταίος, παρότι το πρωί είχε νωρίς τηλεοπτική συνέντευξη, παρέµεινε έως αργά το βράδυ και «ζυµωνόταν» µε τα στελέχη που τον υποστηρίζουν.

∆είπνο

Κι επειδή οι άνθρωποί µου νυχτοπερπάτησαν πολύ αυτές τις µέρες, να σας πω και κάτι άλλο που θυµήθηκα. Οι εν λόγω πηγές µου λοιπόν στο βόρειο Κολωνάκι εντόπισαν επίσης την Τρίτη το βράδυ, στο φηµισµένο γαλλικό εστιατόριο L’Abreuvoir, δύο κορυφαίους υπουργούς. Συνδαιτυµόνες και µάλιστα χωρίς άλλη παρέα ήταν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, αµφότεροι πολύ κοντά στον πρωθυπουργό. Αξίζει δε να σηµειωθεί το γεγονός ότι συζητούσαν για αρκετή ώρα, ακόµη και µετά τη... χώνεψη. Παρότι ο Βορίδης ξεκίνησε την υπουργική καριέρα του επί Μητσοτάκη από το υπουργείο επί των Αγροτικών, κάτι µου λέει πως τα θέµατα γύρω από το συγκεκριµένο χαρτοφυλάκιο δεν ήταν στο µενού των δύο κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.

Στη φαντασία…

Το τελευταίο διάστηµα ακούγονται διάφορα σενάρια σχετικά µε το τι θα συµβεί σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Χάρης ∆ούκας. Σύµφωνα λοιπόν µε αυτά, ο κ. ∆ούκας, µετά την εκλογή του, θα ξεκινήσει διαδικασίες για την αντικατάστασή του. Μάλιστα λέγεται ότι υπάρχει συµφωνία µε τον Κώστα Ζαχαριάδη για να ηγηθεί του δήµου, αφού πρώτα εκλεγεί από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι στη σφαίρα της φαντασίας, καθώς, εάν χρειαστεί να γίνει µία τέτοια αλλαγή, τον νέο δήµαρχο επιλέγει η παράταξη που έχει την πλειοψηφία στο δηµοτικό συµβούλιο. ΟΡΓΗ... Μεγάλη ενόχληση αλλά και οργή µαθαίνουµε ότι έχει προκληθεί στο στρατόπεδο του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλου Γερουλάνου, έπειτα από φήµες περί απόσυρσής του από την εκλογική κούρσα. Να θυµίσουµε ότι αντίστοιχα σενάρια είχαν κυκλοφορήσει και το 2021, χωρίς ωστόσο να γίνονται πραγµατικότητα, καθώς ο Γερουλάνος είχε συµµετάσχει κανονικά στην εκλογική διαδικασία.

Παραλιακά...

Σε σχολείο της Γλυφάδας θα παρακολουθήσει τον αγιασµό, µε αφορµή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευµάτων Κυριάκος Πιερρακάκης, που θα επισκεφθεί και το υπό κατασκευή Πρότυπο Σχολείο Ειδικής Αγωγής µαζί µε τον δήµαρχο Γιώργο Παπανικολάου. Tον δήµο της παραλιακής αναµένεται να επιλέξει τελικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός αν κάνει την έκπληξη της τελευταίας στιγµής και προτιµήσει τελικά τη Γαύδο.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»