Ο Τζόκερ… κυματίζει και πάλι μες στα parapolitika


«Ήρθε ο καιρός και πάλι ο… Τζόκερ να κυματίζει μές στα parapolitika.gr», τραγουδάμε από σήμερα παραφράζοντας το γνωστό «γαλάζιο» άσμα. Αφού κάναμε τις διακοπές μας και τις βουτιές μας, αφού παντρέψαμε τον Κασσελάκη και η… κακούργα η κοινωνία (του ΣΥΡΙΖΑ) τον έριξε στα (πολιτικά) τάρταρα και άλλαξαν τα πράγματα φύρδην στην Κουμουνδούρου και αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να στρίψει το (κυβερνητικό) καϊκι δεξιά, επιστρέψαμε κι εμείς για να σας μεταφέρουμε όλα όσα μαθαίνουμε από τα παρασκήνια της πολιτικής. Καλή σεζόν, λοιπόν, και ξεκινάμε…


Ο Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη θα δει και τα παιδιά του

Θα σας ξεκινήσω σήμερα με το Μέγαρο Μαξίμου και τις προετοιμασίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Να σας πληροφορήσω, λοιπόν, ότι κάθε πολυήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ είναι και μια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό για να βλέπει έστω για λίγο και τα τρία του παιδιά μαζί, που βρίσκονται όλα εδώ και ένα χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κωνσταντίνος εργάζεται στην Ουάσινγκτον, ενώ η μεγάλη του κόρη, η Σοφία, τελείωσε το πρώτο από τα δύο συνολικά έτη στο μεταπτυχιακό (MBA) στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Τους θερινούς μήνες μάλιστα εργάστηκε προσωρινά σε μία επενδυτική εταιρία, στα γραφεία της στην αμερικανική μεγαλούπολη. Η μικρότερη κόρη, η Δάφνη, μπαίνει στο τελευταίο έτος των προπτυχιακών σπουδών της στο πανεπιστήμιο Yale στο Κονέκτικατ και ολοκληρώνει αυτή την περίοδο την προσωρινή εργασία της, μαθητεία δηλαδή, στη Νέα Υόρκη, σε μεγάλη εταιρία. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί την Παρασκευή το βράδυ στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.


Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δήμαρχοι, που ελπίζουν πολλά

Σήμερα, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει στο Μέγαρο Μαξίμου την ΚΕΔΕ. Οι δήμαρχοι ποντάρουν πολλά στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό που θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Από πλευρά της ΚΕΔΕ θα συμμετέχουν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής: ο πρόεδρος Λάζαρος Κυρiζογλου δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήμαρχος Βάρης -Βούλας – Βουλιαγμένης - Α’ αντιπρόεδρος, ο Γιώργος Παπαναστασίου δήμαρχος Αγρίνιου - Β’ Αντιπρόεδρος και ο Δημήτρης Καφαντάρης Δημήτρης Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ. Το ραντεβού κλείδωσε στη Θεσσαλονίκη κατά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, έχει ενημερωθεί ήδη από ΚΕΔΕ για την ατζέντα με τα ζητήματα, οικονομικά και θεσμικά. Οι δήμαρχοι ευελπιστούν ότι ο πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί σε σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζουν, κυρίως οικονομικών.


Η κυβέρνηση φέρνει μέχρι το τέλος του 2024 την επιστολική ψήφο στις εθνικές κάλπες

Έμαθα από έγυρη πηγή ότι το επόμενο διάστημα, ίσως και μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να έρθει -εκτός απροόπτου- στη Βουλή το κυβερνητικό πλανο για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και σε επίπεδο εθνικών εκλογών. Με δεδομένη την ρευστότητα που επικρατεί στους κόλπους της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός θα επιδιώξουν να καταδείξουν πως η ΝΔ συνιστά θεσμικό μονόδρομο για τη χώρα, καθως πρόκειται για τον μοναδικό δίαυλο προώθησης τέτοιου είδους πρωτοβουλιών. Ωστόσο, είναι σαφές πως στην σχετική εξίσωση θα υπάρξει ο παράγων της εξεύρεσης των απαραίτητων συναινέσεων μέσω πρωτοβουλιών της κυβερνητικής πλευράς και αντίστοιχων καλεσμάτων στη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ή στον όποιο… διαθέσιμο αρχηγό θα έχει εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την ιστορία, σύμφωνα με τις αναλύσεις που λαμβάνουν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα αυτό, θεωρείται μάλλον βέβαιο, όμως σε ο,τι αφορά το άλλοτε κραταιό Κίνημα, σε περίπτωση εκλογής Ανδρουλάκη ή Δούκα πολύ δύσκολα θα υπάρξει προσέγγιση. Στον αντίποδα πιο βατή σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πιθανότητα επικράτησης της Άννας Διαμαντοπούλου ή του Παύλου Γερουλάνου. Υπενθυμίζεται ότι για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στο πεδίο των εθνικών καλπών για τους Έλληνες του εξωτερικού χρειάζονται 200 κοινοβουλευτικές ψήφοι, ενώ για τους εντός συνόρων πολίτες πιθανόν να αρκεί η κυβερνητική πλειοψηφία.


Κάποιοι εισηγούνται και αλλαγή του παρόντος εκλογικού νόμου

Εκμεταλλευόμενοι την εν λόγω παράμετρο οι εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου υπέρμαχοι της αλλαγής εκλογικού νόμου, βλέπουν τις διεργασίες για την επιστολική ψήφο ως μια ευκαιρία να τεθεί επι τάπητος και το συγκεκριμένο ζήτημα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη… Και μάλιστα επιμένουν … πολλώ δε μάλλον μετά την αυτοδυναμία του 34,5% στη Μεγάλη Βρετανία!


Οι «87» θέλουν τον Διονύση Τεμπονέρα υποψήφιο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα θα σας πάω στον ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον «παράγει» μόνο παραπολιτικά και παρασκήνια. Το προηγούμενο διάστημα «παρήγαγε» lifestyle ειδήσεις. Οπότε είναι μία κάποια βελτίωση και αυτή… Έμαθα, λοιπόν, ότι όλο και περισσότερο ακούγεται το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα από τα χείλη των «87» το τελευταίο διάστημα. Ακόμα και όσοι δεν τρελαίνονται γι’ αυτόν θεωρούν ότι θα ήταν μία καλή λύση για να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος την συγκεκριμένη στιγμή. Το γεγονός ότι φέρει ένα βαρυ όνομα για την Αριστερά παίζει τον ρόλο του, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και ο σεβασμός του στα όργανα και στο καταστατικό του κόμματος. Ο χρόνος θα δείξει αν θα προχωρήσει αυτό το σενάριο.


Η Ζανέτ Τσίπρα και το… πιατάκι της Φάρλι

Η αδελφή του Αλέξη Τσίπρα, Ζανέτ έχει εμπλακεί και μάλιστα δυναμικά στην εσωκομματική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και γενικά την πρώην ηγετική ομάδα του κόμματος. Το Σάββατο, μάλιστα, έκανε μια παρέμβαση μέσω facebook -όχι άμεσα στον δικό της λογαριασμό - αλλά έμμεσα. Η ευκαιρία της δόθηκε όταν ο πρώην αρχισυντάκτης της Αυγής Πέτρος Κατσάκος - επίσης πολέμιος του Κασσελάκη- έγραψε με νόημα στο προφίλ του: «Από το πιατάκι της Φάρλι έτρωγε κόσμος και ντουνιάς». Τη γεμάτη υπονοούμενα ανάρτηση έσπευσαν να σχολιάσουν πολλοί και διάφοροι ανάμεσα τους και η Ζανετ Τσίπρα, η οποία θέλησε να επιβεβαιώσει τα υπονοουμενα γράφοντας: «Ακριβώς!!» (σ.σ: με τρία θαυμαστικά παρακαλώ). Ποιους να είχε στο μυαλό της άραγε ο αδελφή του Αλέξη Τσίπρα.


Τα ταξίδια της Lamda Development στις ΗΠΑ για το Ελληνικό

Μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης της Lamda Development ότι θα ρίξει στην αγορά ακόμη 450 κατοικίες, οι οποίες θα βρίσκονται στη γειτονιά του Little Athens στο Ελληνικό, η εταιρεία συνεχίζει το λανσάρισμα του mega project και κυρίως των πολυτελών διαμερισμάτων στο εξωτερικό. Η ομάδα πωλήσεων της Lamda τώρα φαίνεται ότι στρέφεται προς την αγορά των ΗΠΑ και έτσι μέσα στον Οκτώβριο θα πραγματοποιήσει μια περιοδεία μιας εβδομάδας σε διάφορες πόλεις της. Πρώτη στάση αποτελεί το Σικάγο, μετά ακολουθεί το Μαϊάμι, ενώ η εταιρεία έχει αφήσει για το τέλος τη Νέα Υόρκη. Εξάλλου στόχος της εταιρείας είναι να βγάλει από όλες τις πωλήσεις κατοικιών συνολικά 1,6 δισ. ευρώ.


Κρίσιμο Δημοτικό Συμβούλιο στην Πεντέλη

Όλα τα βλέμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στο λεκανοπέδιο είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης, που είχε ζητήσει σύσσωμη η αντιπολίτευση, όπου σήμερα το απόγευμα στις 5 αναμένεται να γίνει εκτενέστατη συζήτηση για τη μεγάλη φωτιά της 11ης – 12ης Αυγούστου που έπληξε την Αττική και κατέστρεψε υποδομές του Δήμου και φυσικό πλούτο. Ήδη, όπως φάνηκε κατά τον αγιασμό των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά, το κλίμα είναι τεταμένο με τους πυρόπληκτους να ζητούν απαντήσεις από τη δημοτική αρχή.


Πρεμιέρα του δικαστικού χάρτη με… κινητοποιήσεις

Με μία νέα πραγματικότητα έρχονται αντιμέτωποι σήμερα, ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους, όλοι οι παράγοντες δικαστές, εισαγγελείς, δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι. Από σήμερα αρχίζει η εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη, με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και την κατάργηση των ειρηνοδικείων. Τους τελευταίους μήνες και από τη ψήφιση της μεταρρύθμισης, οι προϊστάμενοι των δικαστικών σχηματισμών κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταπεξέλθουν σε αυτή την μεταρρύθμιση και ευελπιστούν πως όλα θα κυλήσουν ομαλά. Από την άλλη, οι δικηγόροι αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση, υποστηρίζοντας πως είναι παντελώς πρόχειρη, χωρίς να έχουν προετοιμαστεί οι υποδομές, πραγματοποιούν σήμερα καθολική αποχή από τα καθήκοντα τους ενώ, στην Αθήνα, πραγματοποιούν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο χώρο του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών.