Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα αναρωτιούνται «τι θα κάνουµε χωρίς βαρβάρους;». Μέχρι πρότινος ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν µια «κάποια λύση» ώστε να διαιωνίζονται ο εσωτερικός ανταγωνισµός και η εχθροπάθεια. Τώρα όµως µε την εκπαραθύρωσή του επήλθε νέο αδιέξοδο για το πώς θα πορευτεί το κόµµα.

Χθες το βράδυ η περίφηµη οµάδα των «87» είχε πολύωρη συζήτηση µέσω τηλεδιάσκεψης. Πρωτίστως, εφόσον ο Στέφανος Κασσελάκης είναι «ακατάλληλος» για πρόεδρος, πρέπει να βρουν υποψήφιο από τη δική τους πλευρά. Έλα όµως πως κανένας εξ αυτών που µέχρι τώρα εµφανίζονται ως «δικαιούχοι» του χρίσµατος δεν τα πάει καλά στις δηµοσκοπήσεις. Μέχρι και ο Αλ. Τσίπρας αν κατέβει για αρχηγός, «δεν ανασταίνονται οι νεκροί». Ο Σ. Φάµελλος επίσης δεν τραβάει, η Όλγα Γεροβασίλη µία από τα ίδια, ο ∆. Τεµπονέρας αρνείται και πάει λέγοντας.

Κάπου πήρε το αυτί µου πως ένα φρέσκο πρόσωπο που µπορεί να βγάλει µπροστά η οµάδα των «87» είναι η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου. Για να δούµε. Πάντως, θα πέσει πολύ γέλιο µέχρι τον Νοέµβριο, αν αυτοί που έδιωξαν τον Στ. Κασσελάκη δεν βρουν αρχηγό για να τον κερδίσει, εφόσον διεκδικήσει ξανά την προεδρία. Αλλιώς θα κλείσει το έργο µε υποψηφίους τον Στ. Κασσελάκη, τον Π. Πολάκη, τον Α. Γκλέτσο και τον ∆. Παπανώτα. Αν κάνουν και ντιµπέιτ µεταξύ τους, όπως οι πασόκοι, θα θυµίζει «πρωινό κους κους» µε συντονιστές τους Γ. Λιάγκα, τη Σταµατίνα Τσιµτσιλή, τη Ναταλία Γερµανού. Άντε και την Κατερίνα Ακριβοπούλου που είναι φίλη του Π. Πολάκη.


«Κανένας» δεν θα τους σώσει

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO αναφορικά με το πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ και να αυξήσει την εκλογική επιρροή του, το ενδιαφέρον πρέπει να επικεντρωθεί στην απάντηση «κανένας». Ο Αλέξης Τσίπρας στο σύνολο των ερωτηθέντων συγκεντρώνει ποσοστό 11%, ο Στ. Κασσελάκης 10%, ο Π. Πολάκης 6%, ο Σ. Φάμελλος 6% και από 1% οι Ν. Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Α. Γκλέτσος, Ν. Φαραντούρης, Κ. Αρβανίτης. Ο «κ. Κανένας» σαρώνει με 29%. Αν μη τι άλλο, αυτό δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαξιωθεί πλήρως στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και η κατάσταση δεν σώζεται πλέον από κανέναν.

Έχει πάρει σβάρνα τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις η Έλενα Ακρίτα στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τον Στέφανο Κασσελάκη μετά την καθαίρεσή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. «Από εκεί που δεν βγαίνω ποτέ, θα γίνω μαϊντανός εδώ που “έμπλεξα”» έγραψε χθες στο Facebook.

Οι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν Ανδρουλάκη

Παλιά στελέχη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, τα οποία βρέθηκαν στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει το σχέδιο διεύρυνσης του κόμματος προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ανοίγοντας διάλογο συνεννόησης με τη Χαριλάου Τρικούπη και το ΠΑΣΟΚ, εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν επιστρέψει στην «πατρογονική» τους εστία. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών που διαδραμάτιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις τάξεις της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του 1990, στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη για την αρχηγία του κόμματος. Ανάμεσα σε αυτούς οι Γ. Γεννιά και ο δικηγόρος Γιώργος Κακουλάκης.

Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να λέει «όχι» σε όσους πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να κατοχυρώσουν υπουργικές καρέκλες, ωστόσο δεν είναι βλάκας να λειτουργήσει ως πορτιέρης του κόμματος, αποκλείοντας την επιστροφή εκατοντάδων -μη πρωτοκλασάτων- στελεχών που πέρασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν άντεχαν να βλέπουν το κόμμα τους να ασκεί δεξιά πολιτική. Πολλοί άρχισαν δε να μετακινούνται προς την Αριστερά από την εποχή του Κ. Σημίτη και στη συνέχεια επί Γ. Παπανδρέου με το πρώτο μνημόνιο.


Μέχρι τέλους

Επειδή τις τελευταίες ημέρες φούντωσαν οι πληροφορίες ότι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά πεπραγμένα της περιόδου Στ. Κασσελάκη, δεν θα εκπλαγούμε εάν ο έκπτωτος αρχηγός περάσει στην αντεπίθεση βγάζοντας στη φόρα τα όποια «άπλυτα» βρήκε στην Κουμουνδούρου, όταν παρέλαβε τα ηνία από τον Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός ότι ποτέ δεν έδωσε στοιχεία στη δημοσιότητα, τότε που άφηνε υπαινιγμούς για μαύρα ταμεία, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Εάν λοιπόν οι «νέοι ένοικοι» της Κουμουνδούρου αρχίσουν να μοιράζουν δεξιά και αριστερά «στοιχεία» με τα έξοδα που έκανε ως πρόεδρος έναν χρόνο τώρα, τότε και αυτός με τη σειρά του θα ρίξει στο τραπέζι όσους άσους έχει φυλαγμένους στο μανίκι του. Θα τους πάει μέχρι τέλους και όποιον πάρει ο χάρος μετά.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή