avatar

Ο Εξαρχείων
Ανδρέας Μαζαράκης

Νέα Δημοκρατία: Η απουσία Καραμανλή - Σαμαρά, τα 50 χρόνια του κόμματος και ο ρόλος-κλειδί του εξαδέλφου...

Insider

Η παραπολιτική στήλη της "Κυριακάτικης Απογευματινής"

parapolitika_insider_by_apogevmatini_kyriakis
Μία εβδοµάδα µετά την πρωθυπουργική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 88ης ∆ΕΘ, και η απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών από το κυβερνητικό restart µονοπώλησε το εσωτερικό ενδιαφέρον.

Στην πιάτσα, ήταν γνωστό ότι Καραµανλής και Σαµαράς δεν θα µεταβούν στο Βελλίδειο για να προσυπογράψουν το πολιτικό µεγαλείο του Κ. Μητσοτάκη, ενώ τόσο κατά τη διάρκεια του θέρους όσο και µετά το ηχηρό «απών» από τους δύο πρώην κυκλοφορεί η φήµη πως οι Κώστας Καραµανλής και Αντώνης Σαµαράς ετοιµάζουν δεύτερη κοινή παρέµβαση εντός του φθινοπώρου, η οποία, αν κρίνουµε από την αντίστοιχη στο Πολεµικό Μουσείο µετά τις ευρωεκλογές, δεν θα είναι ευχάριστη για το Μέγαρο Μαξίµου.

Πολλώ δε µάλλον από τη στιγµή που βρισκόµαστε σε µια περίοδο όπου το κυβερνητικό στρατόπεδο επιδιώκει να εκπέµπψει µήνυµα ανάκαµψης από τα πολλαπλά µέτωπα που «έσκασαν» τους τελευταίους µήνες. Πάντως, όσο συνοµιλήσαµε µε τα περιβάλλοντα των δύο πρώην, καταλάβαµε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει προγραµµατιστεί. Βέβαια, ακούσαµε και ότι οι παρεµβάσεις δεν προαναγγέλλονται, ειδικά όταν µιλάµε για δύο πρώην προέδρους της Ν.∆., που διακυβέρνησαν τη χώρα.

Από την άλλη, µην ξεχνάµε ότι στις 4 Οκτωβρίου η κεντροδεξιά παράταξη γιορτάζει τα 50στά γενέθλιά της και εκείνο το διάστηµα θα µπορούσε, ενδεχοµένως, να αποτελέσει ευκαιρία για ευρεία τοποθέτηση σχετικά µε την ιδεολογική ταυτότητα του κόµµατος που ίδρυσε ο Κ. Καραµανλής. Και µιας και αναφέραµε τις επετειακές εκδηλώσεις που οργανώνονται για τη συµπλήρωση µισού αιώνα ζωής της κυβερνώσας παράταξης, το ενδιαφέρον εστιάζεται, εκτός των άλλων, και σε εκείνη που ετοιµάζει το ίδρυµα το οποίο φέρει το όνοµα του Εθνάρχη.

Βλέπετε, η ψυχική απόσταση που χωρίζει τη σηµερινή ηγεσία µε τον Κώστα Καραµανλή θα µπορούσε να επιφέρει απροσδιόριστες καταστάσεις και αµήχανες στιγµές, ωστόσο εγγυητής της διατήρησης των ισορροπιών είναι ο συνονόµατος εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτής Σερρών, που ήδη δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αρκετά κοντά έχουν έρθει το τελευταίο διάστηµα η Ολγα Γεροβασίλη µε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Οι δυο τους έτρωγαν την Πέµπτη το βράδυ και τα έλεγαν για αρκετή ώρα στο αγαπηµένο στέκι της αντιπροέδρου της Βουλής «Musique Café» στο Παγκράτι. Αλλωστε, ο πρώην στενός συνεργάτης του Θ. Θεοχαρόπουλου, Στέργιος Καλπάκης, είναι στο επιτελείο της συµπαθούς Ολγας. Κατά τα λοιπά, σε διπλανό τραπέζι ήταν και άλλη παρέα ΣΥΡΙΖΑίων, ανάµεσα σε αυτούς και ο πρώην βουλευτής Χρήστος Μπγιάλας.


Επιβεβαίωση 

Πλήρης επιβεβαίωση διά στόµατος του πρωθυπουργού στη ∆ΕΘ για το πρωτοσέλιδο της εφηµερίδας µας σχετικά µε το «φρένο» σε νέα Airbnb στις «κόκκινες» περιοχές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε προαναγγείλει η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» στο φύλλο της 1ης Σεπτεµβρίου 2024, εξήγγειλε στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 88η ∆ΕΘ την απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων µισθώσεων στα τρία κεντρικά ∆ηµοτικά ∆ιαµερίσµατα της Αθήνας (1ο, 2ο και 3ο) τουλάχιστον για έναν χρόνο, µε στόχο τη διαχείριση της εκρηκτικής εξέλιξης της βραχυχρόνιας µίσθωσης.

Αποφασισμένος 

Μια πρώτη ανάγνωση των δηµοσκοπήσεων από το επιτελείο Κασσελάκη ουσιαστικά «κλειδώνει» την απόφασή του να είναι υποψήφιος. Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι: πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει ακόµα πιο γρήγορα από την ώρα που η Κεντρική Επιτροπή «καρατόµησε» τον πρόεδρο. ∆εύτερον, όλοι οι πιθανοί αντίπαλοί του (Πολάκης, Φάµελλος, Γεροβασίλη, Φαραντούρης, Γκλέτσος) είναι πολύ πίσω του. Τρίτον, η πρώτη εβδοµάδα της «έκπτωσής» του από το αξίωµα κύλησε µε τον ίδιο να αποτελεί σηµείο αναφοράς σε κάθε συζήτηση για το µέλλον του κόµµατος, αν και παρέµεινε σιωπηλός. Ολα αυτά -κατά το επιτελείο του- του δίνουν κίνητρο να δώσει τη µάχη, θεωρώντας ότι θα κερδίσει ξανά. Αν, βεβαίως, στο µεταξύ δεν έχουν συντρέξει άλλες εξελίξεις που θα του δέσουν οριστικά τα χέρια.

Νέος Πρόεδρος

Το βάπτισµα του πυρός πήρε την Παρασκευή το µεσηµέρι ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος έκανε την πρώτη επίσκεψη στο ραδιοµέγαρο της Μεσογείων, ξεναγήθηκε στους χώρους εργασίας, έκανε σύσκεψη µε τα επιτελικά στελέχη, ενώ για αρκετή ώρα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση µε τον προκάτοχό του, Κωνσταντίνο Ζούλα.

Ζημιά...

Στα επιτελεία των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ εκτιµούν πως ο Θανάσης Οικονόµου έκανε µεγάλη ζηµιά στον Χάρη ∆ούκα µε την ατάκα του περί συµφωνιών που έχουν γίνει στο παρασκήνιο µεταξύ υποψηφίου προέδρου και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για να µετακοµίσουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Οικονόµου µπορεί να µην ανέφερε το όνοµα του δηµάρχου της Αθήνας, ωστόσο η πολιτική πιάτσα βοά για υπόγειες συµµαχίες. Και λένε πως του έκανε ζηµιά, διότι σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να ακούει τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, υπάρχει και ο αντίλογος που λέει πως λόγω (και) αυτών των συµµαχιών µπορεί οι ψηφοφόροι του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να σπεύσουν να ψηφίσουν µαζικά τον Χάρη. Επειδή µάντης δεν είµαι, ας περιµένουν την 6η Οκτωβρίου, όταν θα ανοίξουν οι κάλπες.

Σωματείο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την απόφαση της Πολιτικής Γραµµατείας υποτίθεται ότι το κόµµα εκπροσωπείται νοµικά από τον γενικό του διευθυντή. Εφόσον, όµως, ο έκπτωτος πρόεδρος δεν συναινεί πλέον στην εξουσιοδότηση του διευθυντή, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προσφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικαστήριο ζητώντας τον ορισµό προσωρινού εκπροσώπου του. Οπως ακριβώς γίνεται στα σωµατεία. Αν δεν το πράξει, κινδυνεύει να βρεθεί άσχηµα µπλεγµένος, εκτός των άλλων, και σε ό,τι αφορά την εκταµίευση και τη διαχείριση της κρατικής χρηµατοδότησης.

Κλείνει εκκρεμότητες 

«Μπήκαν κανόνες σε σηµαντικά κενά που υπήρξαν σε ό,τι αφορά το θεσµικό πλαίσιο των ΜΜΕ», διαµηνύουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αναλύοντας µια σειρά από παρεµβάσεις που φέρουν την υπογραφή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλου Μαρινάκη.

Ο λόγος για τη θέσπιση των µητρώων λειτουργίας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και την καθιέρωση συγκεκριµένων υποχρεώσεων στις οποίες οφείλουν να υπακούουν τα Μέσα που λαµβάνουν έστω και ένα ευρώ κρατικής διαφήµισης. Κι επειδή δεν είναι οι µοναδικές κινήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρέσκαρε τη µνήµη της αντιπολίτευσης, που έχει δει το περιβόητο αφήγηµά της για την ελευθερία του Τύπου να πνέει τα λοίσθια.

Συγκεκριµένα, ο Παύλος Μαρινάκης επανέφερε στο προσκήνιο τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, όπως η κατάργηση της απλής δυσφήµισης ως αδικήµατος αλλά και η εισαγωγή των απειλών κατά των δηµοσιογράφων ως αυτοτελούς ποινικού αδικήµατος.

Εδειξε, µάλιστα, ότι το θεσµικό σπριντ συνεχίζεται, καθώς ήδη δροµολογείται και η νέα ρύθµιση που αφορά τις αγωγές SLAPP, µε την οποία η χώρα µας κλείνει λογαριασµούς και εκκρεµότητες µε την Κοµισιόν, που στο παρελθόν είχε προχωρήσει σε αυστηρές ενέργειες για τα ζητήµατα αυτά.


*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»