Ενόχληση Σκυλακάκη για τις καθυστερήσεις των Κύπριων με το καλώδιο

Σήμερα θα ξεκινήσω με ένα ενδιαφέρον παραπολιτικό που μου μετέφεραν από την κυβέρνηση. Πρωταγωνιστής ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μπορεί δημόσια βέβαια να μην το δηλώνει, στο παρασκήνιο ωστόσο είναι σαφώς ενοχλημένος από την κωλυσιεργία που δείχνει η κυπριακή κυβέρνηση με το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Φέρεται μάλιστα να έχει ενημερώσει πλήρως τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το τι πρέπει να κάνει η Λευκωσία για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του έργου αυτού. Μένει να δούμε τι θα πει ακριβώς σήμερα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου ο Μητσοτάκης στον Χριστοδουλίδη και -κυρίως- τι απάντηση θα λάβει...

Σημαντικός δημόσιος λειτουργός ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Τώρα θα σας πάω σε έναν νέο επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής. Ένας σημαντικός δημόσιος λειτουργός και γνώριμος του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα παλιά είναι ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Χθες εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον διορισμό του Παρασκευά Νομικού στην κορυφαία θέση της Αρχής, που μετρά πλέον πέντε χρόνια ζωής. Ο Νομικός είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) επί υπουργίας Δημήτρη Ρέππα το 2011 και παρέμεινε στο πόστο αυτό επί υπουργίας Αντώνη Μανιτάκη και Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εκτίμησε τότε την καλή δουλειά που έκανε το Σώμα στους ελέγχους στο Δημόσιο, σε μία δύσκολη μάλιστα εποχή.



Ανύπαρκτες οι σχέσεις Παππά με Τσίπρα, που διαρρέει ότι δεν θα τον βοηθήσει στις εκλογές (αν κατέβει)

Νoμίζω, όμως, ότι σήμερα έχω τα καλύτερα παρασκήνια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε: Έμαθα ότι είναι απολύτως ανύπαρκτες εδώ και καιρό οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον πάλαι ποτέ στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενοχληθεί από τη συνολική στάση του κυρίου «13-0» το προηγούμενο διάστημα και -όπως είναι φυσικό- σε καμία περίπτωση δε σκοπεύει να τον βοηθήσει αν εκείνος αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του στις νέες εσωκομματικές εκλογές ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι με τη σειρά του ο κ. Παππάς δεν δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα από αυτή την εξέλιξη.



Ποια στελέχη θα ήθελε ο Παππάς για υποψήφιους αρχηγούς

Ο Νίκος Παππάς για να συμμαχήσει στην παρούσα συγκυρία με την ομάδα των «87» απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη θα επιθυμούσε υποψήφιος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ώστε ο ίδιος να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Με βάση αυτό το σκεπτικό, θα προτιμούσε η ομάδα των «87» να στηρίξει για αρχηγό μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα: από τους ευρωβουλευτές Νίκο Φαραντούρη και Κώστα Αρβανίτη μέχρι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση ή Θανάση Θεοχαρόπουλο.


Ο Κασσελάκης συγκάλεσε τα think tanks χωρίς να είναι πρόεδρος

Το καλύτερο, ωστόσο, είναι το παρακάτω: ο Στέφανος Κασσελάκης πριν καν προσέλθουν οι πολίτες για να ψηφίσουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προχωράει στην πράξη τη διάσπαση του κόμματος συγκαλώντας σύσκεψη με τα think tanks του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διάνα Βουτυράκου έστειλε ένα μήνυμα στα στελέχη που μετέχουν στα think tanks προκειμένου να συσκεφθούν με τον Στέφανο Κασσελάκη. «Καλημέρα! Είπαμε με τον πρόεδρο Τετάρτη στις 19:00 να κάνουμε ένα zoom call με όσους/ες θέλουν απ' όλα τα think tanks να δούμε τα updates και λίγο πού βρίσκεται το όλο εγχείρημα των think tanks και ίσως επόμενα βήματα. Θα στείλω το link εδώ και στα email σας μέχρι αύριο για όποιον/α ενδιαφέρεται να συνδεθεί», ήταν το μήνυμα. Το ερώτημα είναι με πια αρμοδιότητα συγκαλεί ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα think tanks του κόμματος, όταν σήμερα δεν έχει κανένα ρόλο. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι «θεωρεί πως τα στελέχη που μετέχουν σε αυτά τα όργανα θα συνταχθούν όλα μαζί του ή επιχειρεί να μετρήσει τις δυνάμεις του».


Το άγχος Δούκα για την Άννα Διαμαντοπούλου

Σας πάω τώρα στο ΠΑΣΟΚ για να σας πω ότι είναι αγχωμένοι τα τελευταία 24ωρα συνεργάτες του Χάρη Δούκα, καθώς σε αρκετές δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας βλέπουν τον δήμαρχο Αθηναίων να «απειλείται» ευθέως από την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία φαίνεται να ανεβαίνει σε αρκετές έρευνες. Μάλιστα, σε χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse φαίνεται ότι υπάρχει μάχη ανάμεσα στον δήμαρχο Αθηναίων και την πρώην επίτροπο της Ελλάδας στην Ε.Ε., καθώς αμφότεροι καταγράφουν ποσοστό 22%.


Ένας ακόμη όροφος στο πρώην Ειρηνοδικείο Αθηνών λόγω του νέου δικαστικού χάρτη

Ένας ακόμα όροφος θα κατασκευαστεί στο κτίριο όπου στεγαζόταν το καταργημένο Ειρηνοδικείο Αθηνών στην οδό Λουκάρεως, προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτικών δικών, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης. Η μεταρρύθμιση του νέου δικαστικού χάρτη είχε ως αποτέλεμα τη μεταφορά όλων των ποινικών δικών στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, ενώ τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η πλήρης μεταφορά των πολιτικών δικαστηρίων στο κτίριο της οδού Λουκάρεως λόγω έλλειψης χώρου. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η προβληματική κατάσταση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός ακόμα ορόφου για να καλυφθούν οι ανάγκες που προέκυψαν με τη μεταρρύθμιση. Παράλληλα, αναμένεται να δοθούν σημαντικά ποσά για την ανακαίνιση των κτιρίων των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.


Αναθέρμανση των σχέσεων του Θάνου Πλεύρη με τον πατέρα του

Σε αναθέρμανση των σχέσεών τους φαίνεται να προχώρησαν ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης με τον πατέρα του, Κωνσταντίνο, καθώς οι δυο τους σε πολύ εγκάρδιο κλίμα τα έλεγαν για αρκετή ώρα την Τρίτη το μεσημέρι στο πολυσύχναστο Athenee στο κέντρο της πρωτεύουσας. Έλα, όμως, που έπεσα πάνω στον «γαλάζιο» βουλευτή και χθες το βράδυ, όταν με παρέα περίπου δέκα ατόμων έτρωγε στο Musique Café στο Παγκράτι.


Πρώην δήμαρχος ετοιμάζεται για τη ρεβάνς στις εκλογές του 2028. Ποιος είναι;

Ποιος πρώην δήμαρχος είναι σίγουρος πως θα είναι νικητής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2028 λόγω των κακών επιδόσεων της νυν δημοτικής Αρχής, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται; Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, παρασκηνιακά έχει ήδη αρχίσει να συγκροτεί ομάδα διοίκησης, τοποθετώντας ακόμη και το πρόσωπο που θα στελεχώσει τη θέση του γενικού γραμματέα του δήμου.


Η ώρα της κρίσης για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη

Έφθασε η ώρα της κρίσης για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Στις 15 Οκτωβρίου θα μάθουμε αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς ιδιωτών, Ελλήνων και ξένων, αν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς της ΟΛΘ Α.Ε., όπως είχε στο παρελθόν πρόσκαιρα εκδηλωθεί. Γιατί το εμπόριο, η αγορά, δεν έμειναν στα προηγούμενα χρόνια νωθροί, άπραγοι, να περιμένουν τη ΓΑΙΑΟΣΕ και το Δημόσιο να πάρουν την ανάπτυξη στα χέρια τους. Κι επειδή η αγορά τρέχει πάντοτε πιο γρήγορα, επειδή πάντοτε προηγείται των σχεδιασμών του Δημοσίου, δημιουργήθηκαν, σχετικά κοντά στο λιμάνι, χώροι αποθήκευσης και διαχείρισης εμπορευμάτων, όχι μεγάλοι σαν αυτούς που χρειάσθηκαν στο παρελθόν μεγάλοι ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά αρκετοί για ένα λιμάνι που ακόμη δεν έχει μεγαλώσει όσο πρέπει και μπορεί. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε την πολύ μεγάλη έκταση που έχει αποκτήσει στη δυτική Θεσσαλονίκη, στο πρώην ακίνητο της Βαλκάν Εξπόρτ, η Dimand, όπως επίσης τις αγορές ακινήτων που έκαναν άλλοι developers στα ανατολικά, σε εκτάσεις πιο κοντά στο λιανικό εμπόριο. Όσο περιμένουμε να αξιοποιηθούν το Γκόνου στη Θεσσαλονίκη και το Θριάσιο στην Αττική, οι ιδιώτες βρίσκουν χώρους, βρίσκουν τρόπους και διεξόδους να στηρίξουν το διεθνές εμπόριο και όταν δεν τα καταφέρνουν στη χώρα μας, πάνε σε γειτονικά κράτη, με πιο ευνοϊκή φορολογία, με περισσότερα κίνητρα.