Οι… σωματοφύλακες του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Σήμερα θα ξεκινήσω με το παρασκήνιο του ταξιδιού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Οι ...«πέντε σωματοφύλακες», λοιπόν, που θα τον συνοδεύσουν στη Νέα Υόρκη θα είναι η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου, Άννα-Μαρία Μπούρα, ο προϊστάμενος του οικονομικού του γραφείου Αλέξης Πατέλης, η ειδική σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και δημόσιας διπλωματίας, Αριστοτελία Πελώνη, η διευθύντρια επικοινωνίας Κύρα Κάπη και ο διευθυντής ενημέρωσης και διαχείρισης κρίσεων Γιώργος Ευθυμίου: Αυτοί θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό κατά την εξαήμερη παραμονή του στο λεγόμενο και «Μεγάλο Μήλο».


Οι 11 «αντάρτες» της ΝΔ ετοιμάζουν ερώτηση και σε άλλο υπουργό

Θα σας συνεχίσω με τους «11» αντάρτες της ΝΔ, που έχουν σηκώσει μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης, λόγω της πρωτοβουλίας τους να καταθέσουν μία αιχμηρή επερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη για τα «κόκκινα δάνεια». Να σας ενημερώσω, λοιπόν, ότι, μετά την ερώτηση των 11 γαλάζιων βουλευτών για τα κόκκινα δάνεια, θα ακολουθήσει επόμενη που ενδεχομένως αυτή την φορά να απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο. Τα τηλέφωνα στην κοινοβουλευτική ομάδα έχουν «σπάσει» καθώς οι 11 προσπαθούν να πείσουν και άλλους δυσαρεστημένους βουλευτές για να αυξήσουν τον αριθμό τους. Με τον τρόπο τους δημιουργούν μια άτυπη τάση «ανταρτών» της κυβέρνησης στο εσωτερικό της. Το ζήτημα είναι αν θα φανούν ως ανήσυχοι για τις ανάγκες των πολιτών ή ως ανήσυχοι γιατί δεν έχουν προοπτική για υπουργικές καρέκλες. «Μέχρι στιγμής το δεύτερο φαίνεται, καθώς τα προβλήματα που επισημαίνουν δεν είναι καινούργια», σχολιάζουν αιχμηρά από κυβερνητικά στελέχη…


Η κομβική εισήγηση του Χρίστου Δήμα που έκανε αποδεκτή ο Μητσοτάκης

Μία από τις νέες παρεμβάσεις στο φορολογικό αφορά μια ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες δημοτικών κοινοτήτων με έως και 1.500 κατοίκους, δηλαδή για το 89,1% των δημοτικών κοινοτήτων της επικράτειας, για τους οποίους το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται στο μισό. Έμαθα, ότι την ανάγκη να υπάρξει αυτή η συγκεκριμένη ελάφρυνση την επεσήμανε και την τεκμηρίωσε ο υφυπουργός οικονομικών Χρίστος Δήμας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δέχεται το σκεπτικό του.


Θρίλερ για την υποψηφιότητα της Ειρήνης Αγαπηδάκη με τη ΝΔ και το σενάριο για τον Θωμά Βαρβιτσιώτη

Σε ένα μίνι θρίλερ εξελίσσεται η υποψηφιοτητα της Ειρήνης Αγαπηδακη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Για την ακρίβεια μάλλον, το μεγάλο ερωτηματικό είναι η εκλογική περιφέρεια όπου θα δώσει τη μάχη του σταυρού για πρώτη φορά. Αρχικώς, η αναπληρώτρια υπουργός Υγειας φέρεται να είχε καταλήξει στα δυτικά, όπου είναι αλήθεια πως υπήρχε σχετικό κενό. Ωστόσο εσχάτως και προφανώς κατόπιν των αντίστοιχων μετρήσεων, η συμπαθής Ειρήνη στράφηκε στο νότιο τομέα και μάλιστα οι γνωρίζοντες έλεγαν ότι ήδη είχε ξεκινήσει τις προσεγγίσεις με τα τοπικά στελέχη. Όλα αυτά μέχρι την επιστροφή των σεναρίων που θέλουν τον Θωμά Βαρβιτσιώτη να επεξεργάζεται την κάθοδο του στην πολιτική μέσω της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, γεγονός που όπως είναι φυσικό κόβει τα φτερά της υπουργού. Άλλωστε η έξοδος του βαρέως για την ΝΔ επωνύμου «Βαρβιτσιωτης» από την εξίσωση των δυτική προαστίων ήταν καθοριστική για τις σκέψεις της Αγαπηδάκη να μπει στον συγκεκριμένο στίβο. Και τώρα που πήγαινε να παίξει μπάλα σ’ ένα πιο ευρύ και άρα πιο προνομιακό για την ίδια γήπεδο βλέπει τον… κίνδυνο να επιστρέφει. Φυσικά όλα αυτά θα φανούν στην πορεία, όμως εκτός των άλλων σημειώστε και την παράμετρο του άγχους που έχει δημιουργηθεί στα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη της μεγαλύτερης περιφέρειας της χωρας που βρίσκονται ενώπιον της προοπτικής να έχουν να αντιμετωπίσουν δύο ακόμη πολύ σημαντικά ονόματα στον εσωκομματικό ανταγωνισμό του 2027 (ή και νωρίτερα ανάλογα με τον χρόνο του στησίματος της κάλπης). Και σίγουρα τα ζητήματα αυτά παίζουν τον ρολο τους! Ιδιαίτερα όταν η εσωτερική συνοχή συνιστά πια στόχευση και όχι δεδομένη πραγματικότητα.


Επίσκεψη στην ΕΡΤ των εκπροσώπων των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για το debate

Επίσκεψη στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μαθαίνω πως έκαναν χθες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ. Συναντήθηκαν με τους δύο δημοσιογράφους, τον Γιώργο Κουβαρά και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, που θα έχουν την ευθύνη του debate και συζήτησαν όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας που θα γίνει την προσεχή Τρίτη στις 9μμ. Και αυτή τη φορά,η πλευρά του Χάρη Δούκα, δια της εκπροσώπου του Ανδριάνας Μαγγανιά, προσπάθησε να «κόψει» τον απευθείας διάλογο μεταξύ των υποψηφίων, κάτι που απορρίφθηκε και από τους πέντε εκπροσώπους των άλλων υποψηφίων. Εντέλει θα υπάρχει απευθείας επικοινωνία, που εκ των πραγμάτων θα είναι το πιο πικάντικο μέρος της τηλεμαχίας.


Η «κυανόκρανη» Μιλένα Αποστολάκη

Ουδέτερη λέει πως θα μείνει μέχρι και την τελευταία ημέρα της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας στο ΠΑΣΟΚ η Μιλένα Αποστολάκη… Ασπονδοι φίλοι της ισχυρίζονται πως αρχικά, μετά την αποχώρηση της από την κούρσα ως υποψήφια, μιλώντας με υποστηρικτές της «εδειξε» προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, συναντώντας όμως αντιδράσεις. Λένε, επίσης, ότι στην τελευταία σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ συζητούσε πολύ θερμά με πρόσωπα από το επιτελείο του Χάρη Δούκα. Μένει να δούμε αν θα παραμείνει «κυανοκρανη» ως το τέλος.


Μπλοκαρισμένοι για λίγες ώρες οι λογαριασμοί του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου, τώρα, μαθαίνω ότι λιγες μόνο ώρες έμειναν μπλοκαρισμένοι οι λογαριασμοί του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σύμφωνα τις πηγές μου έγινε διακανονισμός των χρεών. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές οι λογαριασμοί μπλόκαραν προχθες από ιδιώτη, ο οποίος εδώ και τρεις μήνες δεν πληρώθηκε τα χρήματα που του χρωστούσε το κόμμα και είχαν μπει σε διακανονισμό. Τελικά τα στελέχη που έχουν αναλάβει τώρα τα οικονομικά του κόμματος προχώρησαν σε νέες ρυθμίσεις και οι λογαριασμοί άνοιξαν. Να θυμίσουμε ακόμα ότι σε 15 ημέρες θα εκταμιευθεί η δόση της κρατικής επιχορήγησης για των ΣΥΡΙΖΑ δυο εκατομμυρίων ευρώ.


Ο Χρήστος Κέλλας έδωσε τη λύση

Ανοιχτό θα παραμείνει, τελικά, το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Αγιά, έδρα του ομωνύμου Δήμου του Νομού Λάρισας, μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστου Κέλλα. Η είδηση ότι το μοναδικό υποκατάστημα της αγροτικής επαρχίας ετοιμαζόταν να βάλει «λουκέτο», ξεσήκωσε τις τελευταίες μέρες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Ο υφυπουργός συναντήθηκε, χθες, με τον Διευθυντή Ανάπτυξης Δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς, Βασίλη Κουτεντάκη, όπου τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της τραπεζικής παρουσίας στην περιοχή, ειδικά μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel. Μετά από διαβουλεύσεις και την παρέμβαση του υφυπουργού, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε να συνεχιστεί η λειτουργία του καταστήματος στην Αγιά, αναγνωρίζοντας τη σημασία του υποκαταστήματος για την τοπική οικονομία και κοινωνία.


Ομαλά προχωρά ο νέος δικαστικός χάρτης

Πάνω από 100.000 νέες κλήσεις εστάλησαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για περίπου 8.000 ποινικές δικογραφίες οι οποίες λόγω του νέου δικαστικού χάρτη άλλαξαν τόπο εκδίκασης, μία διαδικασία η οποία υπήρξε χρονοβόρα αλλά περαιώθηκε με επιτυχία από τους εισαγγελικούς λειτουργούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους. Την ίδια στιγμή, για τις πολιτικές δίκες οι αλλαγές «πέρασαν» μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Solon, αν και σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν καταγγελίες πως το σύστημα αργεί να ενημερωθεί. Η πρώτη εβδομάδα της μεταρρύθμισης εκτυλίχθηκε ομαλά σε γενικές γραμμές με εξαίρεση κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής των πραγματικών τα οποία και αντιμετωπίστηκαν. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία μεταρρύθμιση τα αποτελέσματα της οποίας θετικά ή αρνητικά θα φανούν σε βάθος χρόνου.


Ανασχηματισμός σε δήμο μετά… από παραίτηση

Εκτεταμένος ανασχηματισμός έγινε στον Δήμο Χαϊδαρίου μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Παναγιώτη Μοσχονά. Ο πρώην αντιδήμαρχος και στενός συνεργάτης του Δημάρχου Μιχάλη Σελέκου επικαλείται προσωπικούς λόγους και σπεύδει να δηλώσει στήριξη στον Δήμαρχο, από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Σε κάθε περίπτωση αθόρυβα, η δημοτική αρχή άλλαξε το σχήμα διοίκησης χωρίς επίσημη ανακοίνωση, μόνο με ανάρτηση του... ανασχηματισμού στη «Διαύγεια».