Τον τρόπο με τον οποίο οραματίστηκε αλλά και έκανε πράξη το επιτελικό κράτος περιέγραψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια ιδιαίτερα βιωματική ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής. «Ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε για το επιτελικό κράτος αποτελούσε τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησής μας», είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για μια σημαντική συνεισφορά της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για να γίνουμε πραγματικό ευρωπαϊκό κράτος.

«Η άσκηση της διακυβέρνησης είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία. Η κωδικοποίηση βάζει τάξη στο χάος. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας θα φανούν στον χρόνο και με τον τρόπο τους θα έχουν αντίκτυπο στο να αποκτήσουμε καλύτερο κράτος με διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα», επεσήμανε. Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στο γεγονός ότι οι συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων από το 2019 μέχρι και σήμερα γίνονται τακτικά, γεγονός που ενισχύει τη λογοδοσία.

«Η διαδρομή είχε πολλές αναταράξεις», είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου, η τακτική συνεδρίαση με ατζέντα και προγραμματισμό, ένα συλλογικό όργανο όπου γίνεται ουσιαστική συζήτηση, δεν συνέβαινε στο παρελθόν. «Είναι πολύ πιθανό να έχουμε (σ.σ.: συνεδρίαση) και κάθε 15 μέρες, καθώς είναι συλλογικά όργανα διαβούλευσης. Ένα εργαλείο παραγωγής πολιτικής σε συλλογικό επίπεδο», υπογράμμισε. «Ο κεντρικός πυρήνας του επιτελικού κράτους πατάει σε δυο πόδια: τη γραμματεία κεντρικού συντονισμού της πολιτικής, που αποτελεί κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα, και την ελληνική δημόσια διοίκηση», σημείωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

*Διαβάστε ακόμα: Γεραπετρίτης: Το επιτελικό κράτος έχει αλλάξει το υπόδειγμα διακυβέρνησης στη χώρα


Εξήγησε δε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι συνταγματικά πολύ ισχυρός, αλλά ήταν αδύναμος στο να επιτελεί το συνταγματικό του έργο, και αυτό διορθώθηκε από τη γραμματεία συντονισμού, που θέτει στόχους και τους παρακολουθεί. Τόνισε ακόμα ότι πλέον οι υπουργοί λογοδοτούν για την υλοποίηση των ετήσιων σχεδίων που έχουν υποβάλει οι ίδιοι. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην «καλή νομοθέτηση», σημειώνοντας τα βήματα που έχουν γίνει για τη συμμετοχή των πολιτών. «Έχει συντελεστεί τεράστια πρόοδος και αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς. Αφορά τη λειτουργία της Βουλής αλλά και την προετοιμασία και τη δημόσια διαβούλευση σε μια εποχή που οι σχέσεις εμπιστοσύνης δοκιμάζονται.

«Τα σχόλια των πολιτών λαμβάνονται υπόψη, όταν κριθεί ότι πρέπει να συμβεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η διαβούλευση είναι μια ζωντανή διαδικασία, καθώς στο παρελθόν οι κοινοβουλευτικές παρεκκλίσεις έτειναν να γίνουν κανόνας», πρόσθεσε και, κάνοντας αναφορά στο παρελθόν, μίλησε για «σωρεία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που δημιουργήθηκαν με βουλευτικές τροπολογίες, ούτε καν υπουργικές».

Στην εκδήλωση, που είχε τίτλο «Η λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νομοθέτηση: η περίπτωση της Ελλάδας ως φιλοδοξία και έμπνευση», συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζοντας τα κύρια αποτελέσματα του έργου και τις τρέχουσες τάσεις στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη βελτίωση της νομοθεσίας.