∆εν ξέρω αν οι βουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας που κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Οικονοµικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τα κόκκινα δάνεια διαφήµισαν στο παρασκήνιο την πρωτοβουλία τους ως «δεξιό αντάρτικο» απέναντι στην κυβέρνηση, θέλοντας έτσι να συνδέσουν την παρέµβασή τους µε την πρόκληση ενός ντόρου περί αµφισβήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά σίγουρα εάν αξιολογήσουµε το θέµα µε όρους λογικής και κανονικότητας, τότε καλώς έπραξαν. Υποχρέωσή τους είναι να ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία και να καταθέτουν ερωτήσεις.

Ως παράταξη η Ν∆ δεν λειτουργεί µε τις αρχές του περίφηµου «δηµοκρατικού συγκεντρωτισµού», ούτε µε επιτρόπους λογοκρισίας, όπως συνέβαινε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, για να καταθέσει µια ερώτηση ένας ή περισσότεροι βουλευτές του κόµµατός του, έπρεπε προηγουµένως να δοθεί άδεια από το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Στη Νέα ∆ηµοκρατία, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ ακόµη, δεν έπεφτε κόφτης στις ερωτήσεις από ένα παράπλευρο όργανο λογοκρισίας, όπως συνέβαινε την περίοδο 2015-2019.

Εν τω µεταξύ, ο γραµµατέας της ΚΟ του κόµµατος, Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στον Real FM σχολιάζοντας την παρέµβαση των 11 βουλευτών της Ν∆, ανέφερε: «Από την ηµέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα ∆ηµοκρατία έχουν κατατεθεί πάνω από 4.000 ερωτήσεις βουλευτών της». Μάλιστα αποκάλυψε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής µας Οµάδας παρότρυνε τους συναδέλφους βουλευτές να έχουν ενεργό συµµετοχή και µε κατάθεση ερωτήσεων».

Μονόδρομος η διάσπαση

Αμφιβάλλω αν στο τέλος θα στηθούν κάλπες για εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα του κόμματος είναι τέτοια που πλέον δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ο χώρος έχει μεταβληθεί σε αρένα αλληλοσπαραγμού. Σφάζονται σε κοινή θέα. Ξεκατινιάζονται στα κανάλια. Κανονικός εμφύλιος.

Πώς μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να μονοιάσουν; Όταν έχουν «ποινικοποιήσει» την πολιτική λειτουργία του κόμματος, απειλώντας ο ένας τον άλλο με αγωγές, μηνύσεις και εξώδικα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Το «όλοι εναντίον όλων» υπερισχύει του «όλοι μαζί» για την ανατροπή της ΝΔ. Πλέον η διάσπαση είναι μονόδρομος και συνάμα κοινό μυστικό σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Απόδειξη ότι στη Νέα Δημοκρατία οι βουλευτές διαθέτουν ελευθερία έκφρασης είναι πως δεν έχουν πάνω από το κεφάλι τους έναν αρχηγό που να τους «στέλνει SMS» την ώρα που δίνουν συνεντεύξεις στα κανάλια, ζητώντας τους να τον εκθειάσουν. Όπως έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης με την Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ο φεντεραλιστής Νικόλας Φαραντούρης

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Spinelli Group, του επιδραστικού φεντεραλιστικού φόρουμ στην Ευρώπη, εξελέγη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης. Στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το ΔΣ του Spinelli Group συνεστήθη σε σώμα και πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση με τη νέα σύνθεση.

Σε δηλώσεις του από το Στρασβούργο ο Νικόλας Φαραντούρης τόνισε: «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τιμή ως Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης, αλλά και ως ο μόνος ευρωβουλευτής της Αριστεράς που συμμετέχει στο ΔΣ του Spinell Group. Η παρακαταθήκη του Αλτιέρο Σπινέλι είναι η “Αριστερά που γεννά”, που μπαίνει μπροστά με όραμα για τις επόμενες γενιές, που αγκαλιάζει, που δεν αναλίσκεται σε ενδοστρέφεια, εσωτερικές αντεγκλήσεις, διχασμούς και δογματισμούς. Σε αυτή την Αριστερά πιστεύω ως ανάχωμα στην Ακροδεξιά, για την Ευρώπη και για την Ελλάδα και για ένα νέο ξεκίνημα της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Το φεντεραλιστικό κίνημα ή φεντεραλισμός είναι η πολιτική θεωρία που υποστηρίζει την ομοσπονδοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης της Ευρώπης.


Κινητά στα σχολεία: Όλα με μέτρο!

Στο υπουργείο Παιδείας καλό θα είναι να στείλουν μια εγκύκλιο προς τους διευθυντές των σχολείων προκειμένου το μέτρο «κινητό στην τσάντα» να μη συνεπάγεται αποβολή των μαθητών που παραβιάζουν τον συγκεκριμένο κανόνα. Επίσης, υπάρχουν και πιο έξυπνοι τρόποι για να τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο. Το κινητό όχι στην τσάντα των μαθητών αλλά στην τσάντα των καθηγητών. Δηλαδή προσερχόμενοι οι μαθητές για μάθημα να εναποθέτουν τα κινητά τους σε μια τσάντα επάνω στην έδρα του καθηγητή.

Επειδή όλοι έχουμε περάσει από την παιδική και εφηβική ηλικία, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα παραβιάζεται συστηματικά. Εδώ δεν ξεκολλάνε οι γονείς από Facebook, Instagram και TikTok, περιμένετε εκεί στο υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθούν τόσο εύκολα οι μαθητές; Η παιχνιδιάρικη λύση είναι μία: «Το κινητό στην τσάντα του καθηγητή».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή