Όταν ο Σαλμάς ήθελε να γίνει πρωθυπουργός
-Ομολογώ ότι ανοίγοντας το Σάββατο αργά το πρωί (βλέπετε είχε προηγηθεί ένα δύσκολο βράδυ με κάτι περίεργους φίλους) αυτά τα υπέροχα γουρλωτά, καστανοπράσινα μάτια μου, ένιωσα σαν κάτι άσχημο να έφερνε η μέρα. Όμως δεν μπορούσα να φανταστώ αυτό που τελικά συνέβη στην Ελλάδα και γενικότερα στην πολιτική σκηνή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Ότι δηλαδή ο πρόεδρος Μητσοτάκης από τη Νέα Υόρκη που βρίσκονταν, θα «απέλυε» τον βουλευτή Μάριο Σαλμά. Η απόφαση του πρωθυπουργού υποθέτω ότι τρομοκράτησε και την ομογένεια, εκτός από τους Αμερικάνους, οι οποίοι είχαν ακούσει πριν από κάμποσα χρόνια για τον συγκεκριμένο πολιτικό άνδρα. Ήταν τότε, που ο Μίμης Παπαγγελόπουλος, είχε ανακαλύψει το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και ήθελε (μαζί με τον Τσίπρα), να χώσει στη φυλακή τον Σαμαρά, τον Στουρνάρα και πέντε έξι ακόμη πολιτικούς. Εκείνη την περίοδο λοιπόν ένας βουλευτής που συνεργάστηκε με τους Αμερικάνους ήταν και ο Σαλμάς. Μάλιστα, είχε συμφωνήσει (λέει) να πάει στις ΗΠΑ για να καταθέσει όσα γνώριζε για την υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με τα όσα διηγούνταν εκ των υστέρων (μεταξύ των άλλων) και ο παλιός πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τελικά το ταξίδι του Μάριου ματαιώθηκε, γιατί ήταν δύσκολο να ικανοποιηθεί το αίτημα, που διατύπωσε αυτοπροσώπως και χωρίς περιστροφές προς την υπερδύναμη. Ζήτησε μια… τυπική δέσμευση – εγγύηση από τους Αμερικάνους, ότι εφόσον καταθέσει αυτά που ήθελαν, θα του έδιναν προτεραιότητα στο να γίνει πρωθυπουργός μετά τον Τσίπρα. Αν και πανίσχυροι οι Αμερικάνοι, δυσκολεύτηκαν κάπως να ξεπεράσουν τον Μητσοτάκη και να δώσουν απευθείας το πρωθυπουργικό φωτοστέφανο στον Μάριο τον Σαλμά. Και κάπως έτσι άλλαξε τον ρου της Ιστορίας και δεν καταφέραμε να ζήσουμε κι αυτό το έπος.



Αποκλεισμός από τα ψηφοδέλτια
-Να πάμε τώρα στα τετριμμένα και πεζά που οδήγησαν ακόμη και στην προχθεσινή καταχνιά του ουρανού. Στην απόφαση του προέδρου Μητσοτάκη, να εισηγηθεί στον μπάρμπα Γιάννη τον Τραγάκη τη διαγραφή Σαλμά από την ΚΟ της ΝΔ και παράλληλα τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια της γαλάζιας παράταξης στις επόμενες εκλογές. Όσοι γνωρίζουν το σχετικό παρασκήνιο, όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκαν, αλλά απεναντίας έκαναν λόγο για κάτι προδιαγεγραμμένο εδώ και καιρό. Από την ημέρα που ο Σαλμάς ενώπιον του Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της ΚΟ, άρχισε να αραδιάζει διάφορες ατεκμηρίωτες κουταμάρες. Κάπου εκεί είχε «τελειώσει» ο απερχόμενος βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος όπου βρισκόταν έβριζε τον πρωθυπουργό και τη μισή κυβέρνηση.


Το πρόσχημα του (δήθεν) σκανδάλου
-Το εντυπωσιακό στην περίπτωση Σαλμά έχει να κάνει με το θέμα που δήθεν αποκάλυψε και έπρεπε (μετά την αποκάλυψή του) να «πέσει» η κυβέρνηση. Μιλάμε για τον διαγωνισμό με κάτι κυλικεία στους αρχαιολογικούς χώρους, στον οποίο επικράτησε η «Γρηγόρης Μικρογεύματα». Εξ όσων πληροφορούμαι ο «σούπερ Μάριο» της πολιτικής, μετά την «αποκάλυψή» του, υπέβαλε και σχετική ερώτηση προς την υπουργό Μενδώνη, η οποία πήγε στη Βουλή και την απάντηση. Σύμφωνα με τις ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές, ο Σαλμάς, ικανοποιήθηκε από την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού, κάτι που φάνηκε από το γεγονός ότι δεν ζήτησε τον λόγο να δευτερολογήσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Παρόλα αυτά επανήλθε προχθές, αποδεικνύοντας ότι αυτό που επιδιώκει είναι να κερδίσει λίγο χρόνο στα αντιπολιτευόμενα media.

Πήρε τ΄ όπλο ο Μητσοτάκης
-Όλα αυτά πιστέψτε με έχουν ελάχιστη σημασία μπροστά στο μήνυμα που στέλνει η διαγραφή Σαλμά και δη από τη Νέα Υόρκη. Αν κατάλαβα καλά, ο πρόεδρος Μητσοτάκης, έχει αποφασίσει να δώσει (οριστικά) τέλος στην περίοδο της χαλαρότητας που ο κάθε βουλευτής που δεν έχει γίνει υπουργός, βγαίνει και λέει το μακρύ και το κοντό του. Και επειδή οι γκρινιάρηδες άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, φαντάζομαι ότι το μήνυμα του Σαββάτου, είχε πολλαπλούς αποδέκτες. Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι κάπως καθυστέρησε ο αρχηγός Κυριάκος, με αποτέλεσμα η ανοχή που επέδειξε να εκληφθεί ως αδυναμία. Όσοι εκ των γαλάζιων βουλευτών εξακολουθήσουν να κάνουν πολιτική προτάσσοντας το θυμικό, οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα έχουν την τύχη του Σαλμά. Όχι τίποτα άλλο, ο πρόεδρος Μητσοτάκης, δεν δείχνει καμία (μα απολύτως καμία) διάθεση να καταστήσει εαυτόν όμηρο, των κάθε λογής πικραμένων και κατατρεγμένων της ΝΔ.


Στενή σχέση με Σαράκη
-Με αφορμή τη διαγραφή Σαλμά και τα σενάρια που άρχισαν να γράφονται σε σχέση με το πολιτικό του μέλλον, σπεύδω να σας επισημάνω ότι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, συνδέεται διαχρονικά με τον συντοπίτη του, επίσης ανεξάρτητο βουλευτή Παύλο Σαράκη. Οι δύο άνδρες συνεργάστηκαν να υποθέσω και την περίοδο που ως δικηγόρος ο δεύτερος «έτρεχε» την υπόθεση Novartis. Πάντως, αν μου ζητούσατε να στοιχηματίσω για την επόμενη «στέγη» Σαλμά, μάλλον θα έβαζα τα λεφτά (που δεν έχω) προς την αρχηγό Λατινοπούλου, αν και δεν θα απέκλεια να τον δω να ιδρύει νέο κόμμα.

Το Μαξίμου ανοίγει πόρτες στους βουλευτές της ΝΔ
-Πάντως το Μαξίμου «ταρακουνήθηκε» από τις αντιδράσεις των βουλευτών, που είναι περισσότεροι από τους 11, για τη μη συμμετοχή τους στη διαβούλευση για τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή. Έτσι, μαθαίνω ότι δόθηκε εντολή στον γενικό γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη να το παίξει συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους υπουργούς που προωθούν νομοσχέδια και ομάδες ενδιαφερόμενων βουλευτών της ΝΔ. Η αρχή γίνεται αύριο με την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Η απορία μου είναι γιατί γίνεται τώρα το αυτονόητο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι βουλευτές της ΝΔ αιφνιδιάζονται και αυτοί με νομοσχέδια χωρίς διαβούλευση ή τροπολογίες της νύχτας. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα, κάλλιο αργά παρά ποτέ και άλλα σοφά που μάς έμαθαν οι παππούδες μας.


Σενάριο για νέο γραμματέα
-Η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την γκρίνια των γαλάζιων βουλευτών, έχω την αίσθηση ότι επισπεύδουν κάποιες αποφάσεις του προέδρου Μητσοτάκη, σε σχέση με την ενδυνάμωση του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να δούμε και μάλιστα άμεσα, να αλλάζει η γραμματέας του κόμματος, Μαρία Συρεγγέλα και στη θέση της να πηγαίνει πιο έμπειρο (κοινοβουλευτικά) στέλεχος. Επ’ αυτού υπάρχουν δύο εισηγήσεις προς τον Μητσοτάκη. Η μία τον προτρέπει να επιλέξει για γραμματέα ακόμη και εν ενεργεία υπουργό, όπως είχε κάνει στα μέσα του 2000 ο Καραμανλής με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και μια δεύτερη, που θα έβλεπε για γραμματέα, ένα πρόσωπο από τη νέα γενιά με επικοινωνιακό χάρισμα, αλλά παράλληλα καλή γνώση του κομματικού μηχανισμού. Για παράδειγμα τέτοια χαρακτηριστικά διαθέτουν η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη και οι υφυπουργοί Κυρανάκης και Κώτσηρας, στον οποίο είχε προταθεί πριν από περίπου ένα χρόνο η θέση του γραμματέα και την είχε αρνηθεί.

Ο Μεϊμαράκης στο Μαξίμου
Αν και όπως γνωρίζετε εδώ και καιρό δεν μου γαυγίζει ούτε ο συμπαθέστατος Πίνατ, από κάτι περιφερειακές πηγές που διαθέτω στο Μαξίμου, εξακολουθώ να μαθαίνω διάφορα που εξελίσσονται εντός του Μεγάρου. Για παράδειγμα έμαθα ότι μετά από καιρό πέρασε την πλαϊνή πόρτα ο πρόεδρος Μεϊμαράκης, προκειμένου να συναντηθεί με τον αρχηγό Κυριάκο. Όπως μου είπαν η σχετική πρωτοβουλία ανήκε στον τελευταίο, ο οποίος πρέπει να σας πω ότι εμπιστεύεται και εκτιμά το πολιτικό ένστικτο του Βαγγέλα. Οι δύο άντρες συζήτησαν σχεδόν για όλα και φυσικά για την γκάφα που έγινε και οδήγησε στη μη εκλογή Μεϊμαράκη στη θέση του αντιπροέδρου στο ΕΛΚ. Δεν θα ασχοληθώ με τις λεπτομέρειες της κουβέντας, αφού εκείνο που ξεχώρισα είναι η διάθεση του πρώην πρόεδρου να προσφέρει υπηρεσίες (πάντα παραταξιακές) στον νυν. Επίσης, κατέγραψα για όση αξία έχει ότι σε μια περίοδο που τσακώνονται οι νυν με τους πρώην, ο Μητσοτάκης, όχι μόνο συνομιλεί μαζί τους, αλλά δείχνει και διάθεση να τους ακούσει (τους πιο παλιούς) και να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις τους.

Επτά μέρες στην Ιαπωνία η Κεφαλογιάννη
-Οφείλω να παραδεχτώ ότι η Όλγα Κεφαλογιάνννη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που δομούν τον χαρακτήρα μιας Βασίλισσας. Προέρχεται από πολιτικό τζάκι (σόι πάει το Βασίλειο), έχει όνομα που παραπέμπει στη Βασίλισσα Όλγα και κυρίως έχει το στυλ. Τα τελευταία δε χρόνια όλο αυτό το «πακέτο» έχει εμπλουτιστεί με την παρουσία στο πλευρό της, του έλληνα Μπετόβεν, Μίνωα Μάτσα. Ψάχνοντας στο πολιτικό σκηνικό δυσκολεύομαι να βρω γυναίκα με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά και δεν αναφέρομαι μόνο στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, αλλά και σε αυτή από τότε που συστάθηκε το ελληνικό κράτος. Η Όλγα μετά το σάλο με τα χαλιά της Μοιραράκη και το ευγενικό άδειασμα του Μαξίμου, αποφάσισε (και δεν αλλάζει την απόφαση παρά την ενόχληση του Μαξίμου) να ταξιδέψει για επτά μέρες στην Ιαπωνία . Με δελτίο Τύπου μας έγινε γνωστό ότι η ελληνίδα Βασίλισσα της ΝΔ θα συναντηθεί (την Πέμπτη) με την Αυτής Αυτοκρατορική Υψηλότητα Πριγκίπισσα της Ιαπωνίας Κάκο του Ακισίνο στο Αυτοκρατορικό Παλάτι. Αντιλαμβάνεστε ότι θα έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον η εκεί παρουσία της υπουργού, αφού θα πάρει ιδέες για τις μελλοντικές αλλαγές στο παλάτι του υπουργείου Τουρισμού. Το γεγονός ότι η Κεφαλογιάννη επέμεινε να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο επταήμερο ταξίδι, παρά τη χλιαρή προειδοποίηση του Μαξίμου, δείχνει ότι σαν κάτι να θέλει να προκαλέσει!!! Βλέπετε με δεδομένο ότι στην Ελλάδα εκλέγονται οι αρχηγοί των κομμάτων, δεν αποκλείω να την έχει δει διάδοχος του θρόνου Μητσοτάκη και να θέλει να βγει (πανηγυρικά) στο αντάρτικο.

! Αν και το έψαξα δεν κατάφερα να μάθω αν στην Ιαπωνία θα βρίσκεται και ο Μίνως Μάτσας. Όχι τίποτα άλλο επειδή οι μελωδίες του, ξεπερνούν τα σύνορα της Ελλάδας, είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσίαζε τους Ιαπωνέζους που δεν θα καταλαβαίνουν, απ΄ ότι τους Έλληνες, που αντιλαμβάνονται τα γρατζουνίσματά του.

Ανεβαίνει η Διαμαντοπούλου
-Διάβασα με προσοχή τη δημοσκόπηση της GPO στα ομόσταυλα Παραπολιτικά και δεν σας κρύβω ότι άρχισα να πιστεύω αυτά που λένε στα Χανιά, ότι δηλαδή η Αννούλα όχι του χιονιά, αλλά του ΠΑΣΟΚ, όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη για την εκλογή προέδρου, αυξανει τις πιθανότητες να βρεθεί στον δεύτερο γύρο. Και επειδή εκτός από τις έρευνες που δημοσιεύθηκαν μαθαίνω και για κάτι (άλλες) εκτιμήσεις που κάνει ο «πρύτανης των δημοσκόπων» Στράτος Φαναράς, μάλλον αλλάζει ο αρχικός λογαριασμός με την τράπουλα να ανακατεύεται για τα καλά.

Η σκακιέρα της Α’ Αθήνας
-Αν αναρωτιέστε που βασίζει την αισιοδοξία του ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι θα κερδίσει τη μάχη απέναντι στους ανθυποψηφίους του η απάντηση είναι ότι θα επιχειρήσει να μετατρέψει σε ατομικό πλεονέκτημα το συλλογικό μειονέκτημα που είχε το ΠΑΣΟΚ στην Αττική και τα αστικά κέντρα. Ας πούμε στην Ά Αθήνας εκτιμά ότι θα έρθει πρώτος διότι στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια οι δικοί του υποστηρικτές θα είναι «μπετόν αρμέ», ενώ των υπόλοιπων αντιπάλων του οι ψήφοι θα «διασκορπιστούν». Τουλάχιστον τρεις ανθυποψήφιοί του έχουν ως σημείο αναφοράς την Ά Αθήνας, καθώς σε αυτή έχουν τους προεκλογικούς τους μηχανισμούς. Ο δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος, που είναι βουλευτής της Ά Αθήνας, αλλά και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία εκεί πολιτεύτηκε με σταυρό για πρώτη φορά.

Το σενάριο της Βουλής χωρίς αρχηγούς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
-Παρακολουθώντας τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στον χώρο της κεντροαριστεράς και βλέποντας τις δημοσκοπήσεις, σκέφτηκα ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο σε ένα μήνα να δούμε μια πρωτόγνωρη κοινοβουλευτική πραγματικότητα. Αναφέρομαι στην περίπτωση που επανεκλεγεί αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης και στο ΠΑΣΟΚ επικρατήσει είτε ο δήμαρχος Δούκας, είτε η συντρόφισσα Διαμαντοπούλου, τότε δηλαδή που θα έχουμε πρόεδρο της κυβέρνησης εντός του κοινοβουλίου, αλλά θα ψάχνουμε να βρούμε τους αρχηγούς της αντιπολιτεύσεως. Με δεδομένο ότι Κασσελάκης, Δούκας και Διαμαντοπούλου δεν είναι βουλευτές επί τρία χρόνια θα απουσιάζουν από τη Βουλή οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ε όπως και να το κάνουμε δεν τη λες και θεσμική κανονικότητα, τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Άσε που με κάτι τέτοια απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο το Κοινοβούλιο, που ήδη έχει υποστεί έναν «τραυματισμό».

Ο Τάιλερ (του Κασσελάκη) ανοίγει γυμναστήριο στο Κολωνάκι
-Μην νομίζετε πως τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επηρεάζουν (και) την οικογενειακή γαλήνη του Στέφανου Κασσελακη. Σήμερα θα σας δώσω μια αποκλειστική πληροφορία, που είμαι βέβαιος πως πολλοί θα σπεύσουν να την αναδημοσιεύσουν χωρίς πηγή. Λοιπόν, εδώ και καιρό, ο συμπαθής Τάιλερ αναζητούσε έναν ωραίο χώρο στο Κολωνάκι για να ανοίξει τη δική του επιχείρηση στην Αθήνα. Ποια θα είναι αυτή; Ένα γκλαμουράτο γυμναστήριο, με έμφαση στο personal training. Η έκπτωση, ωστόσο, του Στέφανου από το προεδρικό αξίωμα τον ανάγκασε προσώρας να παγώσει τις επιχειρηματικές του φιλοδοξίες. Θα περιμένει προφανώς τις εσωκομματικές εκλογές και μετά θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του.

Επανάσταση από τον Στέφανο για τους αστυνομικούς
-Κατά τα λοιπά, σας έχω μια είδηση για την ασφάλεια του πρώην προέδρου Στέφανου, η οποία μετά την καρατόμησή του είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο τέλος της εβδομάδας λοιπόν ο έκπτωτος Κασσελάκης ενημερώθηκε αρμοδίως πως από τη φρουρά των τριάντα ατόμων που είχε στη διάθεσή του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ από αυτούς τρεις είχε ο ίδιος διαθέσει στον Τάιλερ) θα μείνουν μόλις τέσσερις. Μαθαίνω ωστόσο ότι υπήρξε έντονη αντίδραση από τον Κασσελάκη και τελικά το Σάββατο έλαβε μήνυμα πως θα παραμείνουν όλοι στη θέση τους. Με δεδομένο το αυξημένο πολιτικό ένστικτο που διαθέτει ο υπουργός Χρυσοχοΐδης, άρχισα να υποψιάζομαι ότι προβλέπει ότι στο τέλος ο Στέφανος θα επικρατήσει του Πολάκη, άρα θα ήταν τσάμπα φασαρία να του αφαιρεθεί η φρουρά για ένα μήνα. Πάντως, μιας που το έφερε η κουβέντα, δεν σας κρύβω ότι έψαξα να βρω έναν που θα «απειλούσε» τον Κασσελάκη, εκτός από την κομματική βλακεία, που είναι ακατόρθωτο να τη «συλλάβουν» και εκατό αστυνομικοί!!!

Ο προξενητής του Πελέκη
-Τις προηγούμενες ημέρες ως υπερασπιστής των θέσεων του Στέφανου Κασσελάκη με το σκεπτικό ότι η εκπαραθύρωσή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντικαταστατική εμφανίστηκε με την ιδιότητα του νομικού του συμβούλου ο δικηγόρος Χαράλαμπος Πελέκης. Στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν πολλοί να ψάχνονται από που και ως που εμφανίστηκε ο συγκεκριμένος άνθρωπος στην πολιτική αντιδικία του Κασσελάκη με την Κουμουνδούρου. Υποτίθεται πως εάν κάποιος έπρεπε να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας υπόθεσης θα ήταν ο μέχρι πρότινος Διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου και δικηγόρος Καπνισάκης. Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι ο άνθρωπος που «έβαλε» στο παιχνίδι τον Πελέκη είναι ο αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Βουλγαράκης, ο οποίος φέρεται να τον γνωρίζει καλά. Η αλήθεια είναι ότι εδώ τα πράγματα περιπλέκονται γιατί μέχρι πρότινος ξέραμε ότι μεταξύ «Βουλγαράκηδων και Πελέκηδων» καταγράφεται η συγγένεια ανάμεσα στον πρώην Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Βουλγαράκη και τη σύζυγό του Αικατερίνη Πελέκη. Τώρα εάν υπάρχει και σχέση ανάμεσα στον αναπληρωτή Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Βουλγαράκη με τον δικηγόρο Χαράλαμπο Πελέκη θα σας γελάσω.

Δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα
-Επειδή μέχρι τώρα στην εσωκομματική σκακιέρα της αριστεράς ο πρόεδρος Τσίπρας λειτούργησε με γνώμονα το «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων», προτάσσοντας το «μετά από εμένα το χάος», λογικό είναι- όπως μαθαίνω- να μην τον εμπιστεύεται κανείς. Μέχρι και η Γεροβασίλη, που ακόμη ζυγίζει εάν θα είναι υποψήφια ή όχι, ένας απ’ τους λόγους που δεν παίρνει το ρίσκο να βγει μπροστά είναι επειδή δεν είναι σίγουρη για το ποια στάση θα κρατήσει απέναντι της ο Τσίπρας. Δηλαδή θα προτιμήσει να κάτσει στα αβγά της, παρά να έχει την τύχη της Αχτσιόγλου, η οποία πλέον όπου βρεθεί και όπου σταθεί καταριέται την ώρα και τη στιγμή που «σιώπησε» όταν ο Τσίπρας άφηνε τον Κασσελάκη, μαζί με τους Παππά και Πολάκη, πριν ένα χρόνο να διαρρέουν ότι «αυτή τον έφαγε από Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Τζίγγερ έχει νεύρα
-Υποθέτω ότι θυμάστε που σας είχα γράψει ότι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (Τζίγγερ) δείχνει ενοχλημένος με τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Όπως θα θυμάστε και εκείνο το ραντεβού μεταξύ των δυο ανδρών που δεν πήγε και τόσο καλά. Σήμερα λοιπόν σας μεταφέρω ένα κλίμα που αποκόμισα από κάτι κουβέντες που είχα το Σαββατοκύριακο. Αν κατάλαβα καλά γιατί εκεί που μου τα έλεγαν είχε και πολύ δυνατή μουσική: «ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και γάιδαρος». Τώρα τι εννοούσε ο άνθρωπός μου, δεν κατάλαβα γιατί όπως σας είπα δεν ήταν και τόσο καθαρός ο ήχος στ΄ αυτιά μου.

Ραντεβού Κυριακόπουλου – Παναγιωτόπουλου για τον Alpha
-Όπως θα έχετε αντιληφθεί η φετινή σεζόν της στήλης, ξεκίνησε με πολλές ειδήσεις και από τον χώρο των media, στον οποίο οφείλω να παραδεχτώ ότι παρατηρώ αυξημένη κινητικότητα. Έμαθα λοιπόν ότι προ ημερών υπήρξε ένα ραντεβού ανάμεσα στον Πάνο Κυριακόπουλο (Star- Alpha, δηλαδή όμιλος Βαρδινογιάννη) με τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο του Open. Με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο αναζητούν στον Alpha, επικεφαλής για τις ειδήσεις του καναλιού, είναι λογικό η συνάντηση των δύο ανδρών, να συνδέεται με την πιθανότητα να αναλάβει διευθυντής ειδήσεων στο κανάλι του Βαρδινογιάννη ο πολύπειρος Παναγιωτόπουλος. Ο τελευταίος άλλωστε είναι παλιός γνώριμος του Τζίγγερ από τη μακρόχρονη πορεία του στο τιμόνι των ειδήσεων στο παλιό Mega.

! Με αφορμή τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Κυριακόπουλου να σας πω ότι κάπου άκουσα ότι υποψηφιότητα για τη θέση του Διευθυντή Ειδήσεων στον Alpha έθεσε σε ανύποπτο χρόνο και ο Τάκης Χατζής του τηλεοπτικού One.

Κληρώνει για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ
Η δεύτερη μιντιακή είδηση της ημέρας σχετίζεται με το πρόσωπο που θα αναλάβει (τελικώς) διευθύνων σύμβουλος στην ΕΡΤ. Επ΄ αυτού μπορώ να σας διαβεβαιώσω με σχετική βεβαιότητα ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί οι πιθανότητες για τον παλιό (ποταμίσιο) υφυπουργό Γιατρομανωλάκη. Μπορεί όπως μου λένε να τον «έκαψαν» και τα διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, τα οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ αποθέωναν τον απερχόμενο Ζούλα και την «έπεφταν» στον Μητσοτάκη και τον Παύλο τον Μαρινάκη, που δεν κατάλαβαν πόσο αναντικατάστατος είναι ο Κωνσταντίνος. Επιστρέφω όμως στις πληροφορίες σε σχέση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, για να σας πω ότι μάχη θα κριθεί ανάμεσα στη σημερινή κάτοχο του συγκεκριμένου θώκου, Κατερίνα Κασκανιώτη και τον διευθυντή προγράμματος Κώστα Παπαβασιλείου. Όπως μαθαίνω και οι δύο είναι της προκοπής, γι’ αυτό και στην κυβέρνηση δεν πολυασχολούνται (ή για να ακριβολογώ δεν ασχολούνται καθόλου) με το ποιος εκ των δύο θα κόψει τελικά το νήμα.

Οι τελικές αποφάσεις για την ΕΤΕ
– Ο κύβος ερρίφθη για την Εθνική Τράπεζα και ο νέος μήνας θα μπει με μία ακόμη αποεπένδυση του ΤΧΣ. Το ΔΣ του Ταμείου συνεδριάζει σήμερα για να δώσει το πράσινο φως στον σύμβουλο, JP Morgan, να προχωρήσει στην οριστική βολιδοσκόπηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση των μετοχών της ΕΤΕ. Όπως μαθαίνω, οι αποφάσεις είναι ειλημμένες για τη διάθεση ποσοστού 10% από το 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ και that΄s it. Ούτε 8% – 10% ούτε 10% – 13%. Το υπόλοιπο ποσοστό (8,39%) θα παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου. Το πολύ ενδιαφέρον και αυτής της αποεπένδυσης είναι ότι θα δοθεί δυνατότητα συμμετοχής και σε μικροεπενδυτές. Μαθαίνω ότι η συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό προβλέπει ότι τουλάχιστον 15% της έκδοσης θα πάει σε retail επενδυτές. Όσο για το placement, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη δημοσίευση του Ενημερωτικού Δελτίου την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει την Τρίτη 1η Οκτωβρίου και να κλείνει την Πέμπτη 3 του μηνός. Η ζήτηση από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές για μετοχές της Εθνικής είναι πολύ μεγάλη και αυτό θα παίξει ρόλο τόσο στην τιμή διάθεσης, όσο και στο discount. Θυμίζω ότι στην πρώτη αποεπένδυση του ΤΧΣ τον περασμένο Νοέμβριο, το discount στην τιμή διάθεσης ήταν μόλις 2,5%, το χαμηλότερο που είχε σημειωθεί πανευρωπαϊκά, ενώ στο placement της Τράπεζας Πειραιώς που ακολούθησε δεν υπήρξε καν discount.

Ξεκινούν ταξίδια στο εξωτερικό οι τραπεζίτες
– Με επίκεντρο το placement της Εθνικής Τράπεζας και αργότερα – αν προλάβει μέσα στον Οκτώβριο – την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ένα έντονο διάστημα ξεκινάει από αυτή την εβδομάδα για τις τράπεζες μέχρι τα τέλη του χρόνου. Καταρχάς, στην Αθήνα θα βρεθούν στελέχη του SSM που, όπως μαθαίνω, θα συναντηθούν και με την Τράπεζα της Ελλάδος την Πέμπτη. Ήδη από αύριο, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ξεκινούν τα ταξίδια για επαφές με επενδυτές και αναλυτές στο εξωτερικό. Η πρώτη μεγάλη συνάντηση είναι στο Λονδίνο, στο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Bank of America, 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει στις 3 Οκτωβρίου το συνέδριο της Societe Generale στο Παρίσι. Το επόμενο μεγάλο event – με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του ότι θα έχουν προηγηθεί οι αμερικανικές εκλογές – θα είναι στις 21 και 22 Νοεμβρίου, το χρηματοοικονομικό συνέδριο της JP Morgan στο Λονδίνο. Τον Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί τα συνέδρια της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και της Wood στην Πράγα.

! Πανηγυρική η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο. Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Τάκης Αράπογλου, θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι. Μετά από εννέα χρόνια απουσίας, οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου επιστρέφουν για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το σχέδιο για τους Ρομά
-Από τα όσα βλέπω τις τελευταίες μέρες, έχω την αίσθηση ότι υπάρχει πολιτική βούληση προκειμένου να δοθεί τέλος στην ασυλία των Ρομά. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων όταν αναφέρομαι σε ασυλία, μιλάω για τα στοιχεία που δείχνουν ότι από την πλατεία Αττικής μέχρι και το Μενίδι το 90% των ληστειών, της χρήσης και της εμπορίας ναρκωτικών γίνεται από Ρομά. Μάλιστα όπως λένε οι πήγες μου, πρόκειται για ανθρώπους που ενώ τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για αντίστοιχα αδικήματα, επαναλαμβάνουν τις παράνομες πράξεις τους. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πολιτεία είναι ότι δεν υπάρχουν φυλακές για να φιλοξενήσουν όλο αυτό τον όγκο των ανθρώπων που πρέπει να βρίσκονται στη φυλακή.