Tα πεντηκοστά γενέθλιά της ετοιµάζεται να γιορτάσει η Νέα ∆ηµοκρατία, που στις 4 του Οκτώβρη συµπληρώνει µισό αιώνα πολιτικής ζωής.

Το επιτελείο της Πειραιώς εξετάζει διάφορες προτάσεις για τον µεγάλο εορτασµό, ωστόσο ο σχεδιασµός θα είναι εξαιρετικά προσεκτικός και θα στοχεύει σε µια «γαλάζια γιορτή», µε σκοπό την επανασυσπείρωση της µεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, αποφεύγοντας βέβαια τα αχρείαστα πανηγύρια, εν µέσω µιας κρίσιµης συγκυρίας για την κυβέρνηση.

Επιπλέον, στον πυρήνα των εκδηλώσεων που σχεδιάζει η Ν.∆. η στόχευση είναι να δοθεί έµφαση στην ιστορία και τον ρόλο που διαδραµάτισε στο πολιτικό σκηνικό από τη Μεταπολίτευση και µετά το κόµµα που ίδρυσε ο Κων. Καραµανλής και πρωταγωνίστησε στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, τιµώντας παράλληλα εµβληµατικές µορφές της κεντροδεξιάς παράταξης. Το κεντρικό επιτελείο της Ν.∆. φαίνεται να επιθυµεί να προσδώσει σε αυτόν τον εορτασµό χαρακτήρα «επιστροφή στις ρίζες» που θα περιλαµβάνει και τη χωροταξική τοποθέτηση των εκδηλώσεων, καθώς το µεγάλο event προγραµµατίζεται να πραγµατοποιηθεί στη Ρηγίλλης 18. Εκεί που χτύπησε για πρώτη φορά η καρδιά της νεοδηµοκρατικής ψυχής, έξω δηλαδή από το εµβληµατικό ακίνητο από το οποίο έχει παρελάσει όλη η περίοδος της Μεταπολίτευσης και όλοι σχεδόν οι ηγέτες και οι εµβληµατικές πολιτικές προσωπικότητες, που σηµάδεψαν τα 50 χρόνια της κεντροδεξιάς παράταξης.

Ενα µεγάλο street party από όπου αναµένεται να παρελάσουν όλες οι γενέες Νεοδηµοκρατών είναι το επικρατέστερο concept για τους επετειακούς εορτασµούς, όπου αναµένεται να αναδειχθεί η ιστορία της κεντροδεξιάς παράταξης, ενώ στο πρόγραµµα αναµένεται να περιληφθεί οµιλία µόνο από τον πρωθυπουργό και σηµερινό πρόεδρο της Ν.∆., Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, τη συζήτηση σχετικά µε τους επερχόµενους εορτασµούς των «γαλάζιων» γενεθλίων απασχόλησε η σχεδιαζόµενη εκδήλωση του Ιδρύµατος «Κων. Καραµανλής», η οποία οδεύει προς αναβολή, καθώς οι διοργανωτές επιθυµούσαν να ενισχυθεί µε την παρουσία του πρώην προέδρου της Ε.Ε. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, αν και αρχικώς εµφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός για τη συµµετοχή του, έως σήµερα δεν έχει οριστικοποιήσει την παρουσία του, γεγονός που καθιστά σχεδόν ανέφικτη την πραγµατοποίηση της εκδήλωσης την 4η Οκτωβρίου.

Μάλιστα, η αναβολή της εν λόγω εκδήλωσης του Ιδρύµατος «Κων. Καραµανλής» προκαλεί δυσαρέσκεια σε ορισµένους κύκλους, καθώς παρουσιαζόταν ως το επόµενο κοινό «ραντεβού» για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραµανλή και Αντώνη Σαµαρά, µιας και φηµολογούνταν πως θα υπάρξει κοινή οµιλία των δύο πρώην πρωθυπουργών, αντίστοιχη µε εκείνη του Πολεµικού Μουσείου, µετά τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού.

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η µεγάλη επετειακή εκδήλωση του Ιδρύµατος θα διεξαχθεί του χρόνου, στα 51α γενέθλια.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 21/9