Το πρωτότυπο και το κακέκτυπο

Όπως έχω ξαναγράψει, ο Αλέξης Τσίπρας περισσότερο ενδιαφέρεται για την υστεροφηµία του παρά για το µέλλον του χώρου που εκπροσωπεί. Οι κινήσεις του έως τώρα δείχνουν ότι έπειτα από αυτόν δεν ήθελε να διακριθεί κανένας άλλος ή άλλη στην Αριστερά ως ηγετική φυσιογνωµία. Η µη αγωνία του για το µέλλον ενός κόµµατος που ο ίδιος οδήγησε σε νικηφόρα αποτελέσµατα και το οποίο τον έφερε σε τροχιά εξουσίας, έστω και από τύχη, δείχνει αν µη τι άλλο πόσο «παρτάκιας» και «ατοµιστής» είναι.

Και το λέω αυτό, διότι έτυχε προ ηµερών να έχω µια συζήτηση µε ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και έναν χρόνο αντιµετωπίζει ένα σοβαρό πρόβληµα υγείας και το οποίο στο παρελθόν είχε διατελέσει ειδικός σύµβουλος του αείµνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο ο Τσίπρας προσπάθησε να µιµηθεί ανεπιτυχώς ουκ ολίγες φορές. Ο άνθρωπος αυτός είναι ο Μιχάλης Καρχιµάκης, ο οποίος ως στενός συνεργάτης του Α. Παπανδρέου υπήρξε µάρτυρας µιας συγκλονιστικής ιστορίας.

Σε αντίθεση µε τον Αλ. Τσίπρα, που δεν δείχνει να νοιάζεται καθόλου για το µέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Παπανδρέου, όντας ιδρυτής ενός πανίσχυρου πολιτικού κινήµατος, στα στερνά του αγωνιούσε για το µέλλον του κόµµατος και αναζητούσε το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί, όταν ο ίδιος θα έπρεπε να αποχωρήσει. Ο Μ. Καρχιµάκης στην επικοινωνία που είχαµε µαζί του µας αφηγήθηκε πώς αντέδρασε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν τον πήρε τηλέφωνο ο Γιώργος Γεννηµατάς προκειµένου να του ανακοινώσει ότι η κατάσταση της υγείας του είναι µη αναστρέψιµη.

Ο Α. Παπανδρέου, που είχε το άγχος για το µέλλον του ΠΑΣΟΚ, είχε εναποθέσει τις ελπίδες του στον Γ. Γεννηµατά, ο οποίος ως υπουργός Υγείας είχε αποκτήσει τεράστια δηµοφιλία. Με το που έµαθε ότι δεν έχει πλέον ζωή ο Γεννηµατάς, ο Παπανδρέου δεν χάρηκε, αλλά θορυβήθηκε για το µέλλον της παράταξης, ρωτώντας τον Καρχιµάκη αν ύστερα από αυτόν θα ήταν κατάλληλος ο Θεόδωρος Πάγκαλος ή ο Κώστας Σηµίτης.

Ο Σπίρτζης και η μπαγιάτικη καινοτομία

Δεν ξέρω αν κάποιες φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ή ως μπαγιάτικη καινοτομία, αλλά η περίφημη τροπολογία που κατάθεσε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Χ. Σπίρτζης, ζητώντας να καταθέσουν το «Πόθεν Έσχες» τους όσοι σκοπεύουν να διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος, είναι κάτι που και στο παρελθόν έχει συμβεί. Συνεπώς, δεν πρέπει να γίνεται τόσο μεγάλος ντόρος. Ο Χ. Σπίρτζης με την τροπολογία που κατέθεσε, για να εκθέσει τον Στ. Κασσελάκη, δεν ανακάλυψε τη «διαφάνεια της πυρίτιδας», καθώς αυτό που πρότεινε είχε εφαρμοστεί και στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο που ήταν μέλος του. Δηλαδή επί προεδρίας Γ. Παπανδρέου. Τότε ο Χ. Σπίρτζης ήταν στο ΠΑΣΟΚ και σίγουρα θα θυμάται πως την εποχή που τον υποστήριζε, γραμματέας της ΚΕ ήταν ο Ν. Αθανασάκης και πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας της Χαριλάου Τρικούπη ο Γ. Ανωμερίτης, οι οποίοι είχαν εκδώσει μια εγκύκλιο με την οποία υποχρέωναν όλα τα μέλη της ΚΕ, του ΕΓ και τους βουλευτές να καταθέσουν δήλωση «Πόθεν Έσχες».

Η υπεράνω όλων

Η Έλενα Ακρίτα, εάν όντως ήθελε να υποβάλει την παραίτησή της από βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή εκ των υστέρων κατάλαβε πως με την ανάρτηση που έκανε για τον «γιο της πλύστρας» απαξίωσε όσους ανθρώπους προέρχονται από φτωχές οικογένειες, εμφανίζοντάς τους ως αχόρταγους και διψασμένους για εξουσία, δεν έπρεπε καν να ζητήσει τη γνώμη του προσωρινού επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ν. Παππά. Ακόμη και αν ο τελευταίος τής είπε «δεν πρέπει να παραιτηθείς, καθώς μας καλύπτει η συγγνώμη που έδωσες», η ίδια, που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της και το παίζει υπεράνω όλων πολλές φορές, θα έπρεπε να του πει: «Άκου, Νίκο, εγώ πάω σπίτι μου και η έδρα μου χάρισμά σας». Από τη στιγμή που δεν το έκανε, όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Στα κομματικά δρώμενα έχουν και τα τυχερά τους οι αστυνομικοί που προστατεύουν βουλευτές και προέδρους κομμάτων. Εσχάτως έμαθα ότι ένστολος, που έχει σημαντική θέση στην ασφάλεια του Στ. Κασσελάκη, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με μια κυρία-μέλος κορυφαίου κομματικού οργάνου , η οποία ταυτόχρονα εμφανίζεται ως ανεξάρτητη τηλεοπτική περσόνα.

Πού χάθηκε ο... «ναυαρχούκος»;

Πέρυσι τέτοιες ημέρες τον Στέφανο Κασσελάκη τον είχε πάρει αγκαζέ και τον διαφήμιζε ως ανερχόμενο ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, γνωστός ως «ναύαρχος» ή «ναυαρχούκος», Ευάγγελος Αποστολάκης. Στην παρούσα περίοδο δεν βλέπουμε τον κ. Αποστολάκη να δίνει τα ρέστα του υπέρ του Στ. Κασσελάκη. Μήπως και αυτός, όπως ο Π. Πολάκης και ο Ν. Παππάς, δηλώνει «μετανιωμένος» που έβαλε πλάτη για να κερδίσει την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ πριν από έναν χρόνο; Πάντως, ο κ. Αποστολάκης οφείλει με μια δημόσια παρέμβασή του να πάρει θέση για το εάν συνεχίζει να είναι με τον κ. Κασσελάκη ή όχι.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή