Η μεγάλη απόδραση των 11 και στη μέση ο… Τσάρος

Επειδή πολλά ακούγονται δεξιά και αριστερά σχετικά µε την παρέµβαση των 11 βουλευτών της Ν.∆., οι οποίοι κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια στον υπουργό Οικονοµικών, Κωστή Χατζηδάκη, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουµε µερικά πράγµατα. Οχι, φίλοι µου. Ούτε ο Κώστας Καραµανλής ούτε ο Αντώνης Σαµαράς τους ορµήνεψαν, που λένε και στο χωριό µου, να προχωρήσουν στη συγκεκριµένη κίνηση. Τώρα το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών είναι τακτικοί συνοµιλητές των δύο πρώην πρωθυπουργών έχει τη σηµασία του, δεδοµένου ότι το µοµέντουµ της δυσαρέσκειάς τους έναντι του Μεγάρου Μαξίµου σίγουρα τους απελευθέρωσε κοινοβουλευτικά. Από κει και πέρα, είναι και πάλι µεγάλη αλήθεια ότι αν κάποιοι της ενδεκάδας αποτελούσαν στελέχη της κυβέρνησης ούτε καν θα έµπαιναν στον κόπο να αγχωθούν για το θέµα αυτό. Το δείχνει εξάλλου και η πρόσφατη ιστορία, όπου δεν βρήκαν ούτε ένα ζήτηµα της εκλογικής τους περιφέρειας να θέσουν προς συζήτηση στη Βουλή. Και πάλι για ορισµένους µιλάµε, για να µην παρεξηγούµαστε. Από την άλλη, βέβαια, ήταν µάλλον ατυχείς και οι διαρροές κύκλων πέριξ του Κωστή Χατζηδάκη, οι οποίοι µιλώντας εξ ονόµατός του ταύτιζαν την πρωτοβουλία και τη ρητορική των εν λόγω βουλευτών µε την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ. Λάθος, και ο πρώτος που το ξέρει είναι ο ίδιος ο «τσάρος», ο οποίος είναι γέννηµα-θρέµµα της παράταξης. ∆εν είναι τυχαίο ότι ο επίσης προερχόµενος από τα σπλάχνα της Ν.∆., Παύλος Μαρινάκης, αποστασιοποιήθηκε σαφώς από τη λογική αυτή, µιλώντας την Παρασκευή στα «Παραπολιτικά FM». Αν µάλιστα εξέλιπαν από την εξίσωση και οι προαναγγελίες περί νέων αντίστοιχων ενεργειών από την πλευρά των 11, εν είδει προειδοποίησης, µη σας πως ότι ύστερα από αυτή την ατυχή διαχείριση των δήθεν προφεσόρων της επικοινωνίας ο Στυλιανίδης, ο Κακλαµάνης (ο οποίος υπογράµµισε το γεγονός ότι δεν απάντησε στην ερώτηση ο υπουργός, αλλά µια γενική γραµµατέας) και οι άλλοι µπορεί να έβγαιναν και από πάνω… Τώρα, όµως, το πράγµα είναι περισσότερο περίπλοκο…


Ο Κώστας Μπακογιάννης και οι δραστηριότητές του εντός και εκτός συνόρων

Αυτό που ήδη ξέραµε για τον Κώστα Μπακογιάννη είναι ότι για ένα µεγάλο χρονικό διάστηµα βρισκόταν στην Αµερική, όπου δίδαξε στο Πανεπιστήµιο του Harvard. Αυτό όµως που µάθαµε πρόσφατα είναι πως έχει ξεκινήσει ήδη να διδάσκει και σε Πανεπιστήµιο του Βερολίνου. Παράλληλα, συνεχίζει και την εργασία που ασκούσε πριν ασχοληθεί µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς είναι σύµβουλος επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τοµέα. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν έχει χάσει ούτε λεπτό από τα δηµοτικά συµβούλια, κάνοντας αντιπολίτευση στη νέα δηµοτική αρχή.


Διαρροές

Μια αχλύ µυστηρίου υπήρχε από τις αρχές της εβδοµάδας, αφενός µε τις διαθέσεις του Κασσελάκη, για το αν θα θέσει και πότε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου µε το πρόγραµµά του. Ο έκπτωτος πρόεδρος δεν είχε ενηµερώσει ακόµα και τους πιο στενούς του συνεργάτες για το ταξίδι που έκανε σε Κόµο και Μιλάνο, όπως και γι’ αυτό στο Άµστερνταµ, προκειµένου να παρευρεθεί σε γάµο και το οποίο αποκάλυψε το powergame.gr. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κασσελάκης έψαχνε να βρει πώς έγιναν οι διαρροές για το τουρ του στην Ευρώπη, βάζοντας... γκάζια στους δικούς του ανθρώπους.


Κουίζ

Ποιος παλιός «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός έλεγε µε νόηµα τις προάλλες, σχολιάζοντας την απόφαση να πραγµατοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση για τα 50ά γενέθλια της Ν.∆. στη Ρηγίλλης, πως θα... πέσουν τα ντουβάρια εξαιτίας της παρουσίας ορισµένων σηµερινών παραταξιακών κλειδοκρατόρων; Σε ποιους αναφέρεται άραγε;


Πληροφόρηση

Κρατήστε την πληροφορία πως οι ρεπόρτερ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απαυδήσει, καθώς δεν µπορούν να βγάλουν άκρη µε τον έκπτωτο πρόεδρο. Απευθύνονται, δε, σε παράγοντες της... ∆εξιάς προκειµένου να ενηµερωθούν για τον Κασσελάκη. Και αυτό γιατί την καλύτερη πληροφόρηση έχουν ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και ο Ευάγγελος Αντώναρος. Τι τραβάνε και αυτές οι αριστερές ψυχούλες...


Επιστροφή

Για να µην έχετε την παραµικρή αµφιβολία πως οι παλαιοί εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ έχουν ενεργοποιηθεί για τις εσωκοµµατικές εκλογές, κρατήστε την πληροφορία πως ένας από τους λεγόµενους «λοχαγούς» του Κώστα Σηµίτη, ο γνωστός από χρόνια Μιχάλης Νεονάκης, ασχολείται πολύ ενεργά µε την υποψηφιότητα της Αννας ∆ιαµαντοπούλου. Στην ΠΑΣΟΚική πιάτσα θεωρείται -εκτός των άλλων- κι ένα από τα πλέον «στρατηγικά µυαλά».


Καλογήρου παρά… κάτι

Τεράστιες αντιδράσεις προκλήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ µε τα όσα έγραψε στα social media η Έλενα Ακρίτα για τους «χορτάτους πλούσιους» και τον «γιο της πλύστρας», προκειµένου να δικαιολογήσει µια φωτογραφία από το σπίτι της στη Φιλοθέη που φαινόταν και η πισίνα που υπάρχει. Ηταν τέτοιος ο σάλος, που η infl uencer βουλευτής υπέβαλε στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, την παραίτησή της. Ο Παππάς δεν την έκανε αποδεκτή, ωστόσο για την ιστορία να σας πω πως αν γινόταν αποδεκτή η παραίτηση, στη θέση της θα έµπαινε ο Μιχάλης Καλογήρου, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Το τελευταίο, πάντως, που θα ήθελε ο Παππάς αλλά και ο Κασσελάκης είναι να αυξηθεί περαιτέρω η επιρροή του πρώην πρωθυπουργού στις τάξεις της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Υπενθυµίζεται πως πριν από λίγες εβδοµάδες άλλη µια στενή συνεργάτρια του Τσίπρα, η Πόπη Τσαπανίδου, ορκίστηκε βουλευτής µετά την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου.


Δίλημμα

Ο Κώστας Σηµίτης είναι προφανές πως δεν εµπλέκεται στις εσωκοµµατικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Είναι εξίσου σαφές, όµως, πως θα µπει σε µεγάλο δίληµµα στον δεύτερο γύρο, αν επιβεβαιωθεί η χθεσινή δηµοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά», που δείχνει ως πιθανό ζευγάρι διεκδικητών της ηγεσίας τον Νίκο Ανδρουλάκη και την Αννα ∆ιαµαντοπούλου. Τον Ανδρουλάκη τον έχει στηρίξει σφόδρα όλα αυτά τα χρόνια, ενώ η Αννα είναι από τα πιο αγαπηµένα του πολιτικά στελέχη.


Νέος Τσίπρας

Στο ΠΑΣΟΚ δεν το έχουν σε πολύ το να κολλάνε ταµπέλες, ιδίως όταν υπάρχουν εσωκοµµατικές µάχες. Μετά (και) την οµιλία που έκανε ο Χάρης ∆ούκας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και ειδικά τα όσα είπε για τις εταιρείες ενέργειας, τις τράπεζες κ.λπ. τον βάφτισαν «Τσίπρα του 2024». Κοινώς, ότι επαναλαµβάνει τη λαϊκιστική ατζέντα που είχε ο Αλέξης το 2015 όταν και κέρδισε τότε τις εθνικές εκλογές, πατώντας πάνω στο ποτάµι του λαϊκισµού. Κάτι µου λέει πάντως πως το τελευταίο που ενδιαφέρει τον δήµαρχο Αθηναίων είναι το πώς θα τον χαρακτηρίσουν. Αυτό που τον νοιάζει είναι οι ψήφοι...


Παριζιάνος

Με τη δέσµευσή του να φέρει την Αττική στην κορυφή της βιώσιµης ανάπτυξης, ο Νίκος Χαρδαλιάς δείχνει πώς οραµατίζεται την περιφέρειά του: πιο πράσινη, πιο καθαρή, πιο ανθεκτική. Η συνάντηση µε την πρόεδρο της περιοχής Île de France, Valérie Pécresse, στο Παρίσι δεν ήταν απλώς εθιµοτυπική. Ο περιφερειάρχης επιδιώκει τη δηµιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου που θα φέρει καινοτοµίες, τόσο στις συγκοινωνίες όσο και στη διαχείριση απορριµµάτων. Η ατζέντα της συνεργασίας προµηνύει µια νέα εποχή για την Αττική, µε σηµαντικές εξελίξεις στον ορίζοντα.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 22/09/2024