Στραμμένα είναι όλα τα βλέμματα στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, με το ενδιαφέρον όμως να μην είναι στραμμένο αποκλειστικά σε όσα θα πουν οι δύο ηγέτες, αλλά και σε όσα ετοιμάζεται να πει ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού σε σχέση με την αναγνώριση του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, σύμφωνα και με τη φημολογία που έχει «ανάψει» στα τουρκικά ΜΜΕ.

Βέβαια, όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του Powergame.gr, η αίσθηση που υπάρχει στην ελληνική πλευρά είναι ότι ο Ερντογάν θα επαναλάβει αυτά που λέει τόσα χρόνια για την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με δεδομένο ότι έπεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πληροφόρηση της στήλης είναι ότι υπάρχει ήδη έτοιμη (και σκληρή) απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα κάνει εκτενή αναφορά στο Κυπριακό. Ειδικότερα, αναμένεται να γίνει λόγος για ένα κυρίαρχο κράτος με δύο συνιστώσες, ενώ θα τονίσει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση εκτός των ορίων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από εκεί και πέρα, δεδομένο ότι στο επίκεντρο της συνεδρίασης στη ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη βρίσκεται το Μεσανατολικό, για το οποίο η αίσθηση είναι πως η κατάσταση «έχει ξεφύγει», με τη στήλη  Big Mouth να σημειώνει πως αυτό ακριβώς ακούστηκε και κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και των ομολόγων τους των αραβικών κρατών. Το μεγάλο ζήτημα, δε, έχει να κάνει και με το ότι οι Άραβες που τηρούσαν μια ψύχραιμη στάση (Αίγυπτος, Ιορδανία κ.α.) φαίνεται επίσης να έχουν «ξεφύγει».

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, ο προβληματισμός εντείνεται και από την αποχή που επιλέγουν ως στάση απέναντι στα τεκταινόμενα οι ΗΠΑ, που δύσκολα θα αλλάξει μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η κατάσταση αυτή μοιάζει σαν να προσφέρει μια «λευκή επιταγή» στο Ισραήλ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.


Διαβάστε ολόκληρη τη στήλη Big Mouth ΕΔΩ