Ο Μητσοτάκης θα "υποδεχθεί" τους νεοεκλεγέντες προέδρους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με ένα νομοσχέδιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει αποφασίσει πως θα «υποδεχθεί» τον Δεκέμβριο στη Βουλή τους νεοεκλεγέντες προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ –ή βέβαια τους προέδρους που θα ορίσουν για την κοινοβουλευτική τους ομάδα εφόσον οι ίδιοι δεν είναι βουλευτές– με ένα νομοσχέδιο που θα τους είναι πολιτικά πολύ δύσκολο να το καταψηφίσουν. Με άλλα λόγια, μία από τις πρώτες τους ενέργειες μετά την εκλογή τους θα είναι ένα μεγαλοπρεπές «ναι» σε μια κυβερνητική πρωτοβουλία. Ποια θα είναι αυτή; Η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές από τον τόπο της κατοικίας τους. «Γνωρίζετε ότι για πρώτη φορά, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, κάναμε κάτι που ήταν αδιανόητο: δώσαμε τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψετε στην Ελλάδα ή να εμφανιστείτε στο Προξενείο ώστε να ψηφίσετε», είπε χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών στη Νέα Υόρκη. Συνέχισε δε αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τον σχεδιασμό του: «Αυτές ήταν ευρωπαϊκές εκλογές, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε ξανά στις εθνικές εκλογές. Πρέπει να επισημάνω ότι χρειαζόμαστε 200 ψήφους στο Κοινοβούλιο γι’ αυτό. Αλλά, βλέποντας την επιτυχία και την ικανότητα του κράτους να οργανώσει αυτό το σύστημα επιστολικής ψήφου, είμαι βέβαιος ότι ουδείς θα αρνηθεί να παραχωρήσει το δικαίωμα σ' εκείνους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν την Πρεσβεία ή το Προξενείο ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε».


Ο Συμεών Κεδίκογλου του ΣΥΡΙΖΑ κάνει καμπάνια για τον Δούκα του ΠΑΣΟΚ

Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με τη διαλυτική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ή την πολιτική καταγωγή από το ΠΑΣΟΚ, πάντως ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου λειτουργεί στον νομό του ως αντ' αυτού του Χάρη Δούκα. Κάνει κανονική καμπάνια για τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στους συνομιλητές του δεν κρύβει πως αν εκλεγεί πρόεδρος ο δήμαρχος της Αθήνας, ο ίδιος θα επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, απ' όπου είχε αποχωρήσει πριν από μερικά χρόνια. Βεβαίως, η στάση αυτή του Κεδίκογλου έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν πως ο Συμεών τους εγκατέλειψε στα δύσκολα για τη βουλευτική καρέκλα του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που το κόμμα του βουλιάζει ψάχνει πολιτικό σωσίβιο για να επιβιώσει. Θυμούνται, δε, πως τα πρώτα χρόνια του μνημονίου ο Κεδίκογλου ήταν φανατικός πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε ήταν και υφυπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά.



Οι δύο κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει να βλέπει η μία την άλλη

Από το «μίνι ανασχηματισμό» που έγινε χθες στην περίφημη «σκιώδη» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την αναδιανομή ρόλων στη λειτουργία των τομεαρχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κρατάω τη «θεσμική» συγκατοίκηση ανάμεσα σε ένα εκρηκτικό δίδυμο. Αυτό της Ρένας Δούρου και της Ν. Κασιμάτη στον τομέα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ. Το επισημαίνω, διότι στο παρελθόν οι δύο αυτές κυρίες είχαν «ξεκατινιαστεί» στο παρασκήνιο για το ποια θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και ποια θα συνοδεύει τον Στέφανο Κασσελάκη στα ταξίδια του στο εξωυτερικό…



Οι "87" ψηφίζουν Πολάκη στον δεύτερο γύρο

Παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη που βρίσκονται κοντά του αγωνιούν μήπως τη δεύτερη Κυριακή υπάρξει μία μεγάλη συμμαχία υπέρ του δεύτερου υποψηφίου προκειμένου να θέσουν τον έκπτωτο πρόεδρο εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό άλλωστε εμφανίζονται να προσδοκούν στον δεύτερο γύρο να περάσει εκτός από τον Στέφανο Κασσελάκη και ο Παύλος Πολάκης, με την ελπίδα ότι ο βουλευτής Χανίων δεν θα καταφέρει να συσπειρώσει όλους τους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πλευρά των «87» -ακόμα και αυτοί που έχουν βρεθεί πολλές φορές απέναντι στον Παύλο Πολάκη- απαντάνε, πάντως, ότι «και με τον Πολάκη, αρκεί να φύγει ο Κασσελάκης. Τουλάχιστον ο Παύλος είναι ΣΥΡΙΖΑ».



Μεγαλεία για τον ΓΑΠ που είδε τον Μπιλ Κλίντον

Στις ΗΠΑ βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή την 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο συμμετείχε στη συνεδρίαση του Προεδρείου και Αρχηγών Κρατών Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Παράλληλα, έστειλε και το δικό του μήνυμα στον απόηχο του debate των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μέσω Facebook, λέγοντας ότι «κατάφερε πέρα από τηλεοπτικό, να καταστεί και πολιτικό γεγονός». Ακόμη απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής και ενότητας στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στο πλαίσιο του φετινού Clinton Global Initiative. Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν, μεταξύ άλλων, και για τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές.



Στο πλευρό Ανδρουλάκη ο Τσουκαλάς

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και γνωστός εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς είναι ένας εκ των ένθερμων υποστηρικτών του Νίκου Ανδρουλάκη. Μάλιστα, ο κ. Τσουκαλάς δίνει το «παρών» και σε συγκεντρώσεις όπου μιλάει για την υποψηφιότητα του κ. Ανδρουλάκη. Χθες, μάλιστα, μίλησε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κ. Ανδρουλάκη σε κεντρικό καφέ στην Ηλιούπολη.



"Συννεφιά" στην πλατεία Κοτζιά για Δούκα

Κάθε άλλο παρά ευχάριστο ήταν όλη τη μέρα χθες το κλίμα στο δημαρχιακό μέγαρο της πλατείας Κοτζιά, μετά το ντιμπέιτ για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στενότατοι συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων σε κατ' ιδίαν συζητήσεις δεν έκρυβαν τη εκτίμησή τους ότι «ο δήμαρχος δεν τα πήγε τόσο καλά όσο περιμέναμε και ελπίζαμε». Ανάμεσα σε αυτούς που ήταν «συννεφιασμένος» με όσους μιλούσε περιλαμβάνεται και επικεφαλής μεγάλης εταιρείας του δήμου που θεωρείται από τους εξ απορρήτων του δημάρχου. Μάλιστα, κάποιοι έλεγαν ότι ενώ περίμενε την κατά μέτωπο επίθεση για το θέμα της υποψηφιότητάς του και της ταυτόχρονης παραμονής του στον δήμο, τα έχασε και έπαθε ζημιά, ίσως λόγω υπερβολικής σιγουριάς.



Οικονομική ανάσα στους ΟΤΑ από τον Λιβάνιο

Κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, στη Βουλή, μετά το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει διάφορα ζητήματα που αφορούν στους πολίτες, στους εργαζόμενους των ΟΤΑ και του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις οφειλών φυσικών προσώπων προς τους ΟΤΑ. Δίνει παράλληλα οικονομική «ανάσα» στους Δήμους και τις Περιφέρειες, δίνοντας μέσα στο 2024 περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2025 η χρηματοδότησή τους αυξάνεται κατά 53 εκατ. ευρώ ετησίως.