Ο Στέφανος Κασσελάκης, επειδή ακριβώς προέρχεται από τις τάξεις της επιχειρηµατικής και εφοπλιστικής ελίτ, είναι λογικό να έχει αναπτύξει και µια «αδιαµεσολάβητη» σχέση µε κάποια σηµαντικά πρόσωπα από τον συγκεκριµένο χώρο. Κοινώς, διατηρεί τα κονέ του και τις γνωριµίες του σε αυτούς τους κύκλους, ώστε να µπορεί µε άνεση να σηκώσει και πέντε τηλέφωνα προκειµένου να ζητήσει στήριξη στην προσπάθειά του να µη φύγει κυνηγηµένος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα τον τελευταίο καιρό στη νότια Αθηναϊκή Ριβιέρα φέρεται να έχει κάνει και κάποια εµπιστευτικά ραντεβού µε ανθρώπους της τάξεώς του, καθώς δεν είναι και ο Νίκος Ξανθόπουλος της πολιτικής, θέλοντας να τους διαβεβαιώσει ότι ο «δικός του ΣΥΡΙΖΑ» δεν θα έχει καµία σχέση µε τους «κατσαπλιάδες» της Αριστεράς, που φλυαρούν ασυστόλως ιδεολογικά ανάµεσα στο «Πουµαρό» και στη «Μαράτα». Κοντολογίς, εµφανίζεται ως «συστηµικός» παίκτης και ουχί ως αρνητής της κυβερνητικής σταθερότητας της χώρας, ώστε ακόµη και αν στο προσεχές µέλλον «χρειαστεί να βάλει πλάτη» θα το κάνει µε µεγάλη ευχαρίστηση. Με βάση όλα τα παραπάνω, εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι ο Στ. Κασσελάκης, που στην παρούσα φάση «δοξάζεται κρυπτόµενος», θέλοντας µε τον τρόπο αυτό να καταστήσει αισθητή την απουσία του και από τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης για να κάνει το «µπαµ» της επιστροφής του µια και καλή, θα επιχειρήσει να εµφανίσει τον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ» ως ένα «αριστερό Ποτάµι», πρόθυµο να διευκολύνει την «κυβερνησιµότητα» της χώρας.


Μόνος χαμένος ο Παππάς

Όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος που θα βγει χαμένος την επομένη των εσωκομματικών εκλογών είναι ο Νίκος Παππάς. Αν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος εκλέξουν για αρχηγό τον Στέφανο Κασσελάκη, ο τελευταίος θα ορίσει άλλον ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Από τη Νίνα Κασιμάτη μέχρι τη Ραλλία Χρηστίδου ή τον Παύλο Πολάκη, εφόσον ο τελευταίος περάσει μαζί του στον δεύτερο γύρο. Αν όμως από τις εσωκομματικές κάλπες η κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Σωκράτη Φάμελλο, που φέρεται έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία, τότε σε ενδεχόμενη εκλογή του θα αναλάβει και επικεφαλής της ΚΟ.

Τους περισσότερους πόντους στον Νίκο Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της τηλεμαχίας των υποψηφίων για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ τούς πρόσφερε η Νάντια Γιαννακοπούλου. Το θυμωμένο ύφος της, που έφερνε λίγο σε Αφροδίτη Λατινοπούλου της Κεντροαριστεράς, στοv μέσο τηλεθεατή δεν προκαλούσε θαυμασμό για την ίδια, αλλά συμπάθεια προς το πρόσωπο του Ν. Ανδρουλάκη.


Η Άννα θέλει το «μαγαζί» τώρα που έστρωσε

Εάν το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ν. Ανδρουλάκη ήταν εντελώς «του θανατά», είναι βέβαιο ότι κάποιοι υποψήφιοι, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, δεν θα έμπαιναν καν στη διαδικασία να διεκδικήσουν την αρχηγία. Προφανώς αυτή, αλλά και κάποιοι συνυποψήφιοί της, είδαν ότι ο «γιδοβοσκός από την Κρήτη», όπως ειρωνικά τον αποκαλούν, κατάφερε κάτω από αντίξοες επικοινωνιακά συνθήκες να στρώσει το κατάστημα και να το κάνει «κερδοφόρο», και έπεσαν πάνω του, για να του το πάρουν.

Εκεί λοιπόν που η Χαριλάου Τρικούπη ήταν έτοιμη να βάλει λουκέτο, ο Ν. Ανδρουλάκης την κατέστησε εκ νέου μαγαζί-γωνία, διεγείροντας τις ηγετικές ορέξεις εκείνων που ήθελαν να επενδύσουν το πολιτικό τους κεφάλαιο σε μια ανερχόμενη πολιτική επιχείρηση. Η Άννα Διαμαντοπούλου, εάν ήθελε να σώσει το ΠΑΣΟΚ από την παρακμή, θα μπορούσε να το είχε κ άνει και τα προηγούμενα χρόνια. Όχι να «συναγελάζεται» με τον Κ. Μητσοτάκη, για να την προτείνει για την προεδρία του ΟΟΣΑ, μήτε να φτιάχνει «αντιπασοκικές» κινήσεις μαζί με τον Γ. Ραγκούση, που κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ, ή τον Γ. Φλωρίδη, που έγινε υπουργός της ΝΔ.

Σε δύο κατευθύνσεις

Η τηλεμαχία ανάμεσα στους υποψηφίους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην έκρινε σε απόλυτο βαθμό τον τελικό νικητή της κάλπης, ωστόσο από την όλη διαδικασία προέκυψαν ενδιαφέρουσες εντυπώσεις για αυτούς που δεν κατάφεραν να διακριθούν. Υπό αυτή την έννοια, τα αποτελέσματα της τηλεμαχίας θα αποτυπωθούν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μέσα από δύο κατευθύνσεις. Σημαντικά στελέχη του κόμματος αλλά και πολλοί βουλευτές, έχοντας πλέον βγάλει ασφαλή συμπεράσματα με βάση αυτά που είδαν και άκουσαν, τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να εκδηλώνονται δημοσίως ή να ενεργούν πιο ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων διεκδικητών της αρχηγίας. Από την άλλη, όσοι είχαν βιαστεί να εκτεθούν, εκδηλώνοντας με πάθος την προτίμησή τους, βλέποντας πως οι επιλογές τους τα έκαναν μαντάρα στην τηλεμαχία, θα αρχίσουν σιγά σιγά να μαζεύονται.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή