Μια τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 25/09, στο ξενοδοχείο ΑΜΑΝ της Νέας Υόρκης, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων funds που δραστηριοποιούνται ανά τον πλανήτη.

*Διαβάστε ακόμα: Νέα Δημοκρατία: "Μασάζ" υπουργών στους βουλευτές - Πρωτοκλασάτοι ξεκινούν κύκλους επαφών σε γραφεία και… ταβέρνες για ενημέρωση και εξομάλυνση των σχέσεων

Τι είναι, όμως, αυτό που έχουν ξεχωρίσει τις ικανότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη; Όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του powergame.gr, είναι το «κάτι» που μέσα σε πέντε χρόνια μετέτρεψε την Ελλάδα από διεθνή επαίτη σε πρωταγωνιστή των σαλονιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι αυτό που έγινε αντιληπτό χθες από τη συζήτηση που είχε ο πρόεδρος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους των πιο ισχυρών funds είναι πως πλέον αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας με τα funds, προκάλεσε εντύπωση και κάτι άλλο, σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth. Το γεγονός ότι έγιναν πολλές ερωτήσεις σε σχέση με το πώς είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη στο πλαίσιο της νέας Κομισιόν, καθώς και το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίστηκε από τους συνομιλητές του, ως ένας ηγέτης, που έχει ήδη ρυθμιστικό ρόλο στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Το ενδιαφέρον της κουβέντας άρχισε, όταν ξεκίνησε ο πρόεδρος Μητσοτάκης να περιγράφει στα funds τους τομείς που υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. Όπως τους είπε, ένα τέτοιο πεδίο είναι η παιδεία με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως επίσης και αυτό της Υγείας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Funds επισήμαναν μια νέα τάση που δημιουργείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, που θέλει πολλές εταιρείες να φεύγουν και να αναζητούν την τύχη τους σε άλλες χώρες. Μια τέτοια χώρα μπορεί κάλλιστα να είναι η Ελλάδα.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως επισημαίνεται στη στήλη Big Mouth, παρουσίασε το σημείο που άρχισαν οι ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το κατά πόσον «τρέχει». Ο πρωθυπουργός μίλησε για το ΤΑΙΠΕΔ και το PPF που στοχεύει στην επιτάχυνση των έργων του ΤΑΑ.


Τι αναφέρει η στήλη Big Mouth

Το παρασκήνιο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τα funds
Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο ΑΜΑΝ της Νέας Υόρκης η συνάντηση του προέδρου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων τολμώ να πω funds που δραστηριοποιούνται ανά τον πλανήτη. Αν υπήρχε λόγος να μεταδοθούν τα όσα ακούστηκαν εντός της αιθούσης και στα Χανιά, είμαι περισσότερο από βέβαιος ότι θα μετέφεραν με ασθενοφόρο τη θεία μου στην κλινική του Γαβριλάκη. Όχι τίποτα άλλο, ανάμεσα στα αλλά που ειπώθηκαν ήταν κι αυτό που ισχυρίζεται συχνά – πυκνά η 84χρονη Χανιώτισσα. Ότι δηλαδή ο Κυριάκος είναι για πολύ μεγαλύτερα πράγματα από πρωθυπουργός της Ελλάδας. Όταν λοιπόν σε μια τέτοια μάζωξη μεταξύ σοβαρού κι αστείου διατυπώνουν την απορία γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα ο Μητσοτάκης να είναι υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ για να λύσει και τα προβλήματα της υπερδύναμης, μάλλον κάτι χάνουμε εδώ στο χωριό μας. Μάλιστα αυτό δεν το λέει ούτε η θεία μου, ούτε ο τροχονόμος στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, αλλά κάτι τύποι που πηγαίνουν πέρα – δώθε τα λεφτά της παγκόσμιας οικονομίας. Και επειδή δεν έχουν συναίσθημα σε αυτό που λένε και κυρίως σε αυτό που κάνουν, κάτι θα έχουν ξεχωρίσει στις ικανότητες του Μητσοτάκη. Το «κάτι» που μέσα σε πέντε χρόνια έκανε την Ελλάδα από διεθνή επαίτη, σε πρωταγωνιστή των σαλονιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Πολιτική σταθερότητα
Πάμε τώρα στην ατζέντα της κουβέντας. Πριν από έναν χρόνο, κάπου εκεί πριν από τις εκλογές, θυμάμαι σε μια συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο Βαγγέλη Μυτιληναίο ότι μου εξήγησε πώς τα funds το πρώτο πράγμα που βλέπουν όταν πάνε να επενδύσουν σε μια χώρα, είναι η ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας. Ενόψει των εκλογών και με δεδομένες τις δυσκολίες του εκλογικού νόμου, υπήρχε μια διστακτικότητα, όπως μου εξηγούσε ο κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας. Μετά τις εκλογές, τον ξαναείδα. Τον ίδιο αυτοπροσώπως και μου εξηγούσε ότι αυτός ο προβληματισμός, από το βράδυ των εκλογών μετουσιώθηκε στο μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τη χώρα και την οικονομία. Χθες, λοιπόν, στη συζήτηση που είχε ο πρόεδρος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους των πιο ισχυρών funds, κατάλαβε ότι μας αντιμετωπίζουν ως πυλώνα σταθερότητας στην Ευρώπη. Και μην φανταστείτε ότι το συμπέρασμα αυτό το έβγαλε ο πρωθυπουργός μιλώντας με τον Άλεξ Πατέλη. Απεναντίας, προέκυψε από το γεγονός ότι δεν ρώτησε ούτε μισός (για δείγμα) για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θεωρώντας ότι η χώρα έχει πολιτική σταθερότητα. Επειδή δεν σκαμπάζω από οικονομικά, αυτό σύμφωνα με τα όσα μου είχε πει ο πρόεδρος Βάγγος, (η πολιτική σταθερότητα) είναι πολύ μεγάλο αβαντάζ για μια χώρα που φιλοδοξεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Ηγέτιδα δύναμη
Κατά τη διάρκεια της κουβέντας που είχε ο πρόεδρος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους των funds προκάλεσε εντύπωση και κάτι άλλο. Το γεγονός ότι έγιναν πολλές ερωτήσεις σε σχέση με το πώς είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη στο πλαίσιο της νέας Κομισιόν. Κι όταν αναφέρονται στη νέα Κομισιόν, εστιάζουν στη Γαλλία και τη Γερμανία που, όπως είπαν, δείχνουν να αντιμετωπίζουν έλλειμμα ηγεσίας. Εξ όσων μου μετέφεραν ο πρόεδρος Μητσοτάκης αντιμετωπίστηκε από τους συνομιλητές του, ως ένας ηγέτης, που έχει ήδη ρυθμιστικό ρόλο στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Κάπου εκεί, λίγο πιο κάτω ο αρχηγός Κυριάκος τους είπε ότι πρέπει να έχουμε περισσότερα champions, όπως είναι η Airbus κι ότι σε ορισμένα θέματα όπως είναι η άμυνα θα πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική. Επισήμανε δε την ανάγκη για ενεργειακά δίκτυα παντού.

Ενδιαφέρον για το Ανάκαμψης
Αυτό που ξεχώρισα είναι πως το ενδιαφέρον της κουβέντας άρχισε όταν ξεκίνησε ο πρόεδρος Μητσοτάκης να τους περιγράφει τους τομείς που υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. Όπως τους είπε, ένα τέτοιο πεδίο είναι η παιδεία με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως επίσης και αυτό της Υγείας. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Funds επισήμαναν μια νέα τάση που δημιουργείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, που θέλει πολλές εταιρείες να φεύγουν και να αναζητούν την τύχη τους σε άλλες χώρες. Μια τέτοια χώρα μπορεί κάλλιστα να είναι η Ελλάδα. Ενδιαφέρον παρουσίασε το σημείο που άρχισαν οι ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το κατά πόσον «τρέχει». Ο πρωθυπουργός μίλησε για το ΤΑΙΠΕΔ και το PPF που στοχεύει στην επιτάχυνση των έργων του ΤΑΑ.

*Διαβάστε ολόκληρη τη στήλη Big Mouth του powergame.gr εδώ