Το κλίμα που επικρατούσε μεταξύ των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ στο πλατό της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του debate ήταν το ίδιο με αυτό που είχαν οι «6» στα διαλείμματα  αλλά και στο τέλος της τρίωρης διαδικασίας του. Ήταν εμφανές ποιοι υποψήφιοι δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον και ποιοι είναι πιθανό να συμμαχήσουν στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και έχουν προσωπική σχέση.

Αν υπήρχε ένα χαρακτηριστικό αντιπαραθετικό δίπολο, αυτό ήταν μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα, με την Νάντια Γιαννακοπούλου να λειτουργεί σαν porte-parole του δημάρχου Αθηναίων. Είναι ενδεικτικό πως οι δυο τους στο πρώτο διάλειμμα ήταν σχεδόν… αχώριστοι. Όταν, δε, ήταν σε «διπλό πλάνο» και αντάλλασσαν φιλοφρονήσεις, ο Ανδρουλάκης κοιτούσε τον Μιχάλη Κατρίνη και κούναγαν αμφότεροι σχεδόν το κεφάλι τους για όσα άκουγαν.

Ο Ανδρουλάκης είχε εμφανώς καλή χημεία με την Άννα Διαμαντοπούλου και μάλιστα όταν ο ίδιος έκανε σχεδόν μάθημα στον Δούκα και τον Κατρίνη για το πώς λειτουργεί το βέτο στην ΕΕ, η Άννα τον υποστήριξε λέγοντας «έχει δίκιο». Εξίσου φιλικός και όχι πιεστικός ήταν ο Ανδρουλάκης προς τη Διαμαντοπούλου όταν η πρώην υπουργός εξηγούσε τη… χαλαρή αντίδραση που είχε στο θέμα των υποκλοπών.

Αυτό που έκανε εντύπωση σε όλους, όπως αναφέρει το Big Mouth του powergme.gr είναι πως ο δήμαρχος Αθηναίων κοιτούσε όλη την ώρα το κινητό του και προφανώς έπαιρνε οδηγίες από τους συνεργάτες του. Για παράδειγμα, με μπόλικη καθυστέρηση, σε επόμενο κύκλο συζητήσεων και μετά την επιμονή του Γιώργου Κουβαρά, σχολίασε για τα 12 μίλια πως «είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας».

Συνεχίζοντας τη συζήτηση με τα παρελκόμενα της τηλεμαχίας, ο Ανδρουλάκης στο τέλος της διαδικασίας κάλεσε όλους τους υποψηφίους αλλά και τους δύο δημοσιογράφους της ΕΡΤ να βγάλουν φωτογραφία. Εκεί ακούστηκε ο Κουβαράς να λέει «οι κοντοί μπροστά και οι ψηλοί πίσω». Όπου ψηλοί, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Απόστολος Μαγγηριάδης. Και επειδή από τον σχολιασμό του debate δεν μπορεί να απουσιάζουν οι στυλιστικές επιλογές, αυτή που ξεχώρισε ήταν η Γιαννακοπούλου με το total white look και τις πράσινες γόβες.

Τι αναφέρει το Big Mouth

Πίσω από τις κάμερες της ΕΡΤ (τη βραδιά του debate)

Μη νομίζετε πως όσα βλέπατε από την εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης είχαν και μεγάλη διαφορά από την κατάσταση που επικρατούσε στα διαλείμματα του debate, αλλά και στο τέλος της τρίωρης διαδικασίας. Ήταν εμφανές ποιοι υποψήφιοι δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον και ποιοι είναι πιθανό να συμμαχήσουν στον δεύτερο γύρο και έχουν προσωπική σχέση. Αν υπήρχε ένα χαρακτηριστικό αντιπαραθετικό δίπολο, αυτό ήταν μεταξύ του Ανδρουλάκη και του Δούκα, με τη Γιαννακοπούλου να λειτουργεί σαν porte-parole του δημάρχου Αθηναίων. Eίναι ενδεικτικό πως οι δυο τους στο πρώτο διάλειμμα πήγαν σχεδόν αγκαζέ στην τουαλέτα. Όταν, δε, ήταν σε «διπλό πλάνο» και αντάλλασσαν φιλοφρονήσεις, ο Ανδρουλάκης κοιτούσε τον Κατρίνη και κούναγαν αμφότεροι σχεδόν με ειρωνεία το κεφάλι τους για όσα άκουγαν. Ο Ανδρουλάκης είχε εμφανώς καλή χημεία με τη Διαμαντοπούλου και μάλιστα όταν ο Νίκος έκανε σχεδόν μάθημα στον Δούκα και τον Κατρίνη για το πώς λειτουργεί το βέτο στην ΕΕ, ακούστηκε η γλυκιά ατάκα της Άννας «έχει δίκιο». Εξίσου φιλικός και όχι πιεστικός ήταν ο Ανδρουλάκης προς τη Διαμαντοπούλου όταν η πρώην υπουργός εξηγούσε τη… χαλαρή αντίδραση που είχε στο θέμα των υποκλοπών. Αυτό που έκανε εντύπωση σε όλους είναι πως ο δήμαρχος Αθηναίων κοιτούσε όλη την ώρα το κινητό του και προφανώς έπαιρνε οδηγίες από τους συνεργάτες του, σχεδόν διάβαζε όσα του έγραφαν. Για παράδειγμα, με μπόλικη καθυστέρηση, σε επόμενο κύκλο συζητήσεων και μετά την επιμονή του Γιώργου Κουβαρά, σχολίασε για τα 12 μίλια πως «είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας».

Οι γόβες της Νάντιας και τα χάπια του Νίκου

Κάνοντας άσκηση του προεδρικού δικαιώματος, ο Ανδρουλάκης στο τέλος του debate κάλεσε όλους τους υποψηφίους αλλά και τους δύο δημοσιογράφους της τηλεμαχίας να βγάλουν φωτογραφία. Εκεί ακούστηκε ο Κουβαράς να λέει «οι κοντοί μπροστά και οι ψηλοί πίσω». Όπου ψηλοί, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Απόστολος Μαγγηριάδης. Και επειδή από τον σχολιασμό του debate δεν μπορεί να απουσιάζουν οι στυλιστικές επιλογές, αυτή που ξεχώρισε ήταν η Γιαννακοπούλου με το total white και τις πράσινες γόβες, με τις οποίες μόνο που δεν πάτησε τον κραταιό Νικόλα. Τώρα, αν ο Ανδρουλάκης όταν γύρισε σπίτι πήρε ηρεμιστικό με τη Νάντια και τα όσα συνεχώς έλεγε, μη με ρωτάτε για τα αυτονόητα. Αν και κάτι μου λέει πως το ίδιο έπαθαν και οι περισσότεροι θεατές με τις συνεχόμενες τσιρίδες της.