Απόφαση-έκπληξη για την ανακαίνιση των δημόσιων πανεπιστημίων ανά την επικράτεια

Μαθαίνουμε με ενδιαφέρον ότι οι παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών -κεντρική στόχευση πλέον του πρωθυπουργού- θα επεκταθούν σύντομα στα πανεπιστήμια. Ο ένας λόγος είναι ότι εκεί φοιτούν δεκάδες χιλιάδες νέοι και σε πολλά από αυτά οι εγκαταστάσεις έχουν να ανακαινιστούν κάποιες δεκαετίες. Ο άλλος λόγος είναι ότι δεν θέλει με τίποτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θεωρηθεί ότι η έλευση ξένων πανεπιστημίων, που πλησιάζει, θα υποβαθμίσει τα δημόσια. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε -μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη- το νέο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων ύψους 250 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών. Μια αντίστοιχη κίνηση σχεδιάζεται, λοιπόν, για τα ΑΕΙ, ώστε να αποκτήσουν εικόνα πανεπιστημίου του 21ου αιώνα, σύγχρονου και λειτουργικού δηλαδή.



Πολάκης και Φάμελλος θέλουν debate για να δυσκολέψουν τον Κασσελάκη

Όλο και περισσότερα στελέχη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν να γίνει ένα προεκλογικό ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος προφανώς έχει να κάνει με το ότι τουλάχιστον οι δύο υποψήφιοι -ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Παύλος Πολάκης- επιθυμούν να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους, δείχνοντας ότι αυτοί εκφράζουν τον… κανονικό ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς κάποιοι θεωρούν ότι μία τέτοια πρόταση θα εγκλωβίσει τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς στελέχη της ομάδας των «87» θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθεί αυτή την πρόσκληση, καθώς δεν προλαβαίνει να… διαβάσει. Ο πρώτος, πάντως, που θα ζητήσει ντιμπέιτ είναι ο Παύλος Πολάκης.


Η απάντηση Κεδίκογλου στο Joker για τον Χάρη Δούκα

Mε αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα του Joker, που εμφανίζει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου να κάνει στην Εύβοια που εκλέγεται καμπάνια υπέρ του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα, λάβαμε την ακόλουθη ευγενικη απάντηση από τον κ. Κεδίκογλου, την οποία και δημοσιεύουμε, με την επισήμανση πως οι άσπονδοι φίλοι του στην Εύβοια λένε πολύ περισσότερα απ' όσα καταγράψαμε: «Είναι σύνηθες σε προεκλογικές μάχες, εσωκομματικές ή άλλες, να λέγονται υπερβολές και ανακρίβειες. Αναγκάζομαι όμως να απαντήσω στο -ανώνυμο έστω- δημοσίευμα που ξεφεύγει από τις συνήθεις υπερβολές προς αποφυγήν εντυπώσεων. Πάμε λοιπόν στα βασικά…
Δηλώνω πως δεν επιθυμώ ούτε και θα μπορούσα να ανακατευτώ στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε άλλωστε έχω αναφέρει κάτι σχετικό σε πολίτες της Εύβοιας. Τα δε προβοκατόρικα περί συμφωνιών εκ των προτέρων επίσης δεν ισχύουν. Μπαίνουμε στη διαδικασία εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πρέπει να περιφρουρήσουμε την ψυχραιμία μας εδώ, ας μην "τα ακούμε" και για τις διαδικασίες άλλων κομμάτων».


Ο Κατρίνης δεν στηρίζει Ανδρουλάκη στον β’ γύρο

Όσοι έχουν βγάλει το συμπέρασμα ότι ο Μιχάλης Κατρίνης θα στηρίξει οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, μάλλον δεν έχουν μιλήσει με το στενό του περιβάλλον… Συνεργάτες και φίλοι του Μιχάλη Κατρίνη καταλογίζουν στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι πήγε να τον «κόψει» από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος και λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι αποκλείεται να στηρίξουν Ανδρουλάκη…


Επίθεση του Ανδρουλάκη στους "βαρόνους" του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν Δούκα

Δεν κρύβει την ενόχλησή του ο Νίκος Ανδρουλάκης για μια σειρά από παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τα οποία είχε στο παρελθόν καλές σχέσεις, αλλά πλέον στηρίζουν ανοιχτά τον Χάρη Δούκα, που δείχνει και ο βασικός του αντίπαλος. Οι «βαρόνοι» για τους οποίους μιλά τόσο δημοσίως όσο -κυρίως κατ' ιδίαν- είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Χάρης Καστανίδης, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Πέτρος Ευθυμίου, η Τόνια Αντωνίου και άλλοι. Κάποιος, μάλιστα, όπως λένε συνομιλητές του κ. Ανδρουλάκη, ζήτησε θέση στο κόμμα με γραφείο και συνεργάτες, κατι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν δέχθηκε, με αποτέλεσμα ο εν λόγω να θυμώσει και να απομακρυνθεί προς την πλευρά Δούκα.



Το περίεργο αφισάκι που το "χρεώνουν" στην πλευρά Δούκα

Και να μείνουμε στα του ΠΑΣΟΚ τώρα, όπου προ ημερών κυκλοφόρησε στα social media ένα αφισάκι με φωτογραφία του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρη Δούκα και τη φράση «ξέρουμε ποιον ΔΕΝ θέλουν για αντίπαλο. Δεν θα τους κάνουμε τη ΧΑΡΗ». Μάλιστα, η λέξη «ΔΕΝ» ήταν γραμμένη με μπλε χρώμα και πάνω από το γράμμα «Ε» ήταν τοποθετημένος ο πυρσός της ΝΔ. Στενοί συνεργάτες του κ. Δούκα, μάλιστα, ρωτήθηκαν επανειλημμένως από συναδέλφους δημοσιογράφους σχετικά με αυτό και η απάντηση που έδιναν είναι ότι δεν γνωρίζουν κάτι για το συγκεκριμένο γεγονός. Ωστόσο, η πραγματικότητα τους διαψεύδει, καθώς ένα από τα πρόσωπα που το έχει διακινήσει είναι ένθερμος υποστηρικτής του κ. Δούκα και τυγχάνει να είναι και ο εκπρόσωπός του στην ΕΔΕΚΑΠ. Μάλιστα, κάτι αντίστοιχο είχε πράξει και την ημέρα του debate βουλευτής της επαρχίας ο οποίος στηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων.


Υπόγειες διεργασίες εντός δημοτικών παρατάξεων

Ποια μέχρι πρότινος νούμερο δύο δημοτικών παρατάξεων επιθυμούν τη θέση του «νούμερο ένα»; Φαίνεται ότι δουλεύουν πολύ υπόγεια όλα τα… διαδικαστικά, για να ηγηθούν παρατάξεων το 2028. Ωστόσο, απ' ό,τι μαθαίνουμε οι επικεφαλής τούς έχουν πάρει χαμπάρι και σιγά σιγά τους βάζουν στον πάγο, για να μην πάρουν… κεφάλι!


Αλλαγές και ανακατανομές στις θέσεις των εισαγγελέων

Οι αλλαγές στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους προκάλεσαν και αλλαγές στην κατανομή των οργανικών θέσεων των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας. Για τις αλλαγές λήφθηκε υπόψη η γνώμη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, καθώς οι γνώμες των προϊσταμένων στις Εισαγγελίες Εφετών Αθηνών. Μεταξύ άλλων, στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών αυξήθηκαν οι οργανικές θέσεις των εισαγγελέων εφετών κατά τέσσερις, ενώ των αντεισαγγελέων κατά εννέα. Αντίστοιχα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών οι οργανικές θέσεις αυξήθηκαν κατά τρεις, ενώ των αντεισαγγελέων πρωτοδικών κατά εννέα.