Όταν η κωµωδία γίνεται µιούζικαλ

Από χθες παίζει η είδηση ότι το τρολ της Αριστεράς «Πεν Νταλαούρα», που δίνει τα ρέστα του στο διαδίκτυο υπέρ της υποψηφιότητας του Στ. Κασσελάκη, ανέβασε ένα άσµα «ηρωικό και εύθυµο» σε ρυθµό χιπ χοπ, για να υµνήσει τον «δικό της Στέφανο», που είναι ακόµη εδώ, ενώ όλοι οι κακοί της κοµµατικής νοµενκλατούρας λένε για αυτόν «ως εδώ και µη παρέκει». Εδώ που τα λέµε, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτικός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πηγή έµπνευσης. Εκτός από µουσουργούς-τρολάδες, όπως συµβαίνει τώρα µε την «Πεν Νταλαούρα», είχαµε και στιχουργούς πατεράδες. Ποιος µπορεί να λησµονήσει την «Ωδή προς τον Α. Τσίπρα», που είχε γράψει ο Στέλιος Παππάς, πατέρας του Ν. Παππά, για τον πρώην πρωθυπουργό. Εµείς, θέλοντας να συµβάλουµε στο καλλιτεχνικό σκέλος της προεκλογικής αντιπαράθεσης µεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, γράψαµε ένα «χιπ χοπ-µαντινάδικο» άσµα, το οποίο άνετα µπορεί να «µελοποιήσει» η «Οµάδα Ηλίθιας» του διαδικτύου: Τις σακούλες µε τα µαύρα, πήγατε να κρύψετε και φορέσατε κουκούλες, για να µε χτυπήσετε. Τώρα όµως ήρθε η ώρα, όλα τα άπλυτα στη φόρα, να τα βγάλω εγώ. Είµαι εδώ, είµαι εδώ και σας φέρνω πανικό. Είµαι εδώ, είµαι εδώ και όλη βάση σάς φωνάζει πως µε θέλει για αρχηγό. Είµαι εδώ, Παύλο Πολάκη και Σώκρατη Φάµελλε, θεία Όλγα από την Άρτα, πες το και στον άλλονε. Τον Αλέξη που λουφάζει και το παίζει αµέτοχος, ενώ ξέρει όλη πιάτσα ότι είναι ένοχος. Είµαι εδώ, Αλέξη Τσίπρα, και άµα θες σε περιµένω, να είσαι εσύ απέναντί µου, για να δεις πως ξαναβγαίνω.


«Ασύμμετρη» προπαγάνδα

Η αλήθεια είναι ότι ο δήμαρχος της Αθήνας και υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Χ. Δούκας, έχει πέσει θύμα μιας «ασύμμετρης» προπαγάνδας τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Ν. Ανδρουλάκη, όπως και άλλων συνυποψηφίων του, επιχειρεί να διαστρεβλώσει τα λεγόμενά του σε σχέση με τα παραδείγματα που επικαλέστηκε το προηγούμενο διάστημα, ως ιστορικά προηγούμενα, προκειμένου να εξηγήσει στον κόσμο ότι ένα πρόσωπο από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης μπορεί να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εκτελεστική εξουσία. Για όσους είναι νοήμονες, και κυρίως καλοπροαίρετοι απέναντί του, αντιλαμβάνονται πως με τις συγκρίσεις που έκανε ούτε Μιτεράν ούτε Ερντογάν την είδε.

Αυτά που πιάνω τις τελευταίες ώρες από διάφορες συζητήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «η τελευταία λέξη ανήκει στον Αλέξη». Θα κάνει την έκπληξη ο Τσίπρας, θέτοντας ο ίδιος υποψηφιότητα μόνο και μόνο για να σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα χέρια του Στ. Κασσελάκη; Τίποτα δεν αποκλείεται.


Θα κάνει την έκπληξη ο Αλέξης Τσίπρας;

Δεν σας κρύβω ότι με προβληματίζει η βεβαιότητα με την οποία η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ δεν είναι και η πλέον ένθερμη υποστηρίκτρια της υποψηφιότητας του Σωκράτη Φάμελλου, προεξοφλεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πρόκειται να επανεκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και για να γίνω πιο ακριβής, ο προβληματισμός αυτός συνδέεται με κάτι αδέσποτες πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά μου, ότι μια εβδομάδα πριν από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις και ανατροπές σε σχέση με τις υποψηφιότητες για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η απάντηση είναι «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια». Η μόνη υποψηφιότητα που θα έφερνε τα πάνω κάτω στην εσωκομματική σκακιέρα δεν είναι άλλη από αυτή του Αλ. Τσίπρα. Δεν ξέρω εάν ο Σ. Φάμελλος, που βιάστηκε να δηλώσει παρών στην εσωκομματική κούρσα, είναι «κοινωνός» μιας τέτοιας ανατρεπτικής εξέλιξης, αλλά όταν ανακοίνωσε ότι θα κατέβει για αρχηγός αιφνιδίασε πολλούς από την περίφημη ομάδα των «87». Αλήθεια, τι μας κρύβουν; Θα είναι στο τέλος υποψήφιος ο Αλ. Τσίπρας;


Αυτοεξευτελισμός

Πέρασε ένας χρόνος αυτογελοιοποίησης και αυτοεξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν διορθώνεται εύκολα», ανέφερε σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 ο Γιώργος Τσίπρας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής. Παράλληλα, όπως είπε, υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό κενό, το οποίο θα έπρεπε να καλυφθεί, αλλά ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί. «Στον ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις ρωγμές που υπάρχουν γενικά στην ενότητα των μελών και του κόσμου, υπάρχει ένα μεγάλο κεν ό στο πού θέλουμε να πάμε και αυτό δεν διορθώνεται εύκολα, ούτε και με την επιλογή ενός άλλου αρχηγού. Στην ουσία, μιλάμε για επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιου άλλου κόμματος. Υπάρχει σοβαρότατος τραυματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές», τόνισε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 28/09/2024