Το «παρών» του Τασούλα, οι δύο πρώην και η σπέκουλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η ατάκα του Κώστα Τασούλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ιδρύµατος Καραµανλή για το βιβλίο σχετικά µε τον Εθνάρχη από τις Εκδόσεις Ευρασία, όπου ο πρόεδρος της Βουλής ήταν κεντρικός οµιλητής. «Και όπως λέει κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Ν.∆. είµαστε όλοι καραµανλικοί», τόνισε, κλείνοντας την παρέµβασή του, σε µια προσπάθεια να υπερθεµατίσει την ενότητα του κόµµατος και την παρακαταθήκη του ιδρυτή του. Η σηµειολογική αυτή αποστροφή του προέδρου οδήγησε πολλούς στο συµπέρασµα ότι µε τον τρόπο αυτό (δεδοµένου ότι έχει ακουστεί το όνοµά του) ήθελε να υπενθυµίσει πως είναι µεταξύ εκείνων που ικανοποιούν εκ προοιµίου τις προϋποθέσεις όχι µόνο της θεσµικότητας του προσώπου, αλλά και των ισχυρών «γαλάζιων» αναφορών, στις οποίες οµνύουν όλο και περισσότερα στελέχη στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης, σε ό,τι αφορά την επιλογή του πρωθυπουργού για τη διαδοχή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωµα. Φυσικά, αυτό το έµµεσο, πλην όµως ξεκάθαρο «παρών» του Τασούλα δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από τον Κώστα Καραµανλή ούτε από τον Αντώνη Σαµαρά, οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση, και είναι φυσικό επόµενο να κατέχουν περίοπτη θέση στα σενάρια περί Προεδρίας της ∆ηµοκρατίας, µε δεδοµένο το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση αγγίζει το κάδρο των σηµαντικών προσωπικοτήτων του κόµµατος. Έστω κι αν βεβαίως οι ίδιοι ξορκίζουν την προοπτική αυτή... Όπως λένε πάντως οι καλά γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία της κυβερνώσας παράταξης, αν τελικώς προταθεί το όνοµα του Τασούλα, του ∆ένδια ή οποιουδήποτε άλλου αντίστοιχου βεληνεκούς στελέχους από τα σπλάχνα της Ν.∆., τότε θα αφαιρεθεί αυτοµάτως από τους δύο πρώην, αλλά και τους βουλευτές-συνοµιλητές τους, που είχαν εκφράσει απόψεις περί ανάγκης αντικατάστασης της Κ. Σακελλαροπούλου, να σπεκουλάρουν µε τον ένα ή µε τον άλλο τρόπο γύρω απ’ αυτό το θέµα.

*Διαβάστε ακόμα: Η σηµαδεµένη "Μάρκα" σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η... ενωτική υποψηφιότητα Γερουλάνου και η "απαράδεκτη" Διαμαντοπούλου

Ο Στουρνάρας, η γκάφα του ∆ούκα, το ενδιαφέρον για την Άννα και ο δίαυλος µε Ανδρουλάκη...

Η δηµοσκοπική δυναµική που καταγράφει η Άννα ∆ιαµαντοπούλου έχει... ζεστάνει µια σειρά στελεχών του πάλαι ποτέ «πράσινου» εκσυγχρονισµού, τα οποία βλέπουν µε συµπάθεια την προσπάθειά της. Ένα εξ αυτών είναι και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος φυσικά δεν αναµιγνύεται στα εσωκοµµατικά του ΠΑΣΟΚ, ενώ διατηρεί καλό δίαυλο επικοινωνίας και µε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Πρόκειται αν µη τι άλλο για ένα από τα πρόσωπα που απολαµβάνουν µεγάλο σεβασµό στις τάξεις του χώρου -και όχι µόνο-, γεγονός που έρχεται να υπενθυµίσει τη µεγάλη γκάφα του δηµάρχου ∆ούκα να... τα χώσει στον κεντρικό τραπεζίτη για τους γενικότερους χειρισµούς του.


Περί ντιμπέιτ

«Ένα ντιµπέιτ έβγαλε δήµαρχο τον ∆ούκα, ένα ντιµπέιτ θα τον διατηρήσει στον ∆ήµο της Αθήνας». Η φράση αυτή ήταν διάχυτη στα social media από την Τετάρτη το βράδυ, όταν και τελείωσε η τηλεµαχία των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ και ο ∆ούκας είχε περάσει αρκετά κάτω από τον πήχυ. Οι συνεργάτες του δηµάρχου έπιασαν το κλίµα και προσπάθησαν την άλλη µέρα να στήσουν σκηνικό σύγκρουσης µε τον Ανδρουλάκη για να αλλάξουν την ατζέντα. Η µπλόφα αποδείχθηκε πολύ κακή, µε αποτέλεσµα να υπάρχει µεγάλη ένταση τα επόµενα 24ωρα µεταξύ των κορυφαίων υποστηρικτών του δηµάρχου. Ηρθε και η δηµοσκόπηση της Metron Analysis και το γλυκό έδεσε, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες τους ότι µόνο δεδοµένη δεν είναι η είσοδός του στον δεύτερο γύρο.


Μασάζ και περιοδείες…

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είναι οι εντεταλµένοι του Μεγάρου Μαξίµου για το µασάζ στους βουλευτές της Ν.∆., προκειµένου να περιοριστούν φαινόµενα τύπου «11», πολλώ δε µάλλον να αυξηθεί ο αριθµός των κοινοβουλευτικών στελεχών που πιθανώς θα προβούν σε µια αντιστοίχως ενοχλητική επίκαιρη ερώτηση, όπως αυτή µε τα «κόκκινα» δάνεια. Οι δύο πρώτοι θα έχουν απευθείας ραντεβού µε τους βουλευτές, ενώ θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στον προγραµµατισµό, µε βάση τον οποίο θα τους βλέπει έναν έναν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εκ του ρόλου του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα αναλάβει την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης. Παράλληλα, στο πρωθυπουργικό στρατηγείο επιθυµούν να βάλουν πιο δυνατά στο παιχνίδι και την Πειραιώς, τόσο µε τη γραµµατέα του κόµµατος, Μαρία Συρεγγέλα, όσο και µε τον γενικό διευθυντή, Γιάννη Σµυρλή, ο οποίος παραδοσιακά διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας µε το σύνολο του «γαλάζιου» στελεχικού δυναµικού. Την ίδια στιγµή, στην κατεύθυνση της συσπείρωσης και της εκ νέου σύσφιγξης των δεσµών µε τη βάση του κυβερνώντος κόµµατος, αλλά και την κοινωνία, θα λειτουργήσουν οι αποστολές των «γαλάζιων» κλιµακίων, τις οποίες προετοιµάζουν ανά την περιφέρεια ο Γιώργος Μυλωνάκης και ο πολύπειρος στα εσωκοµµατικά Γιώργος Κατσαούνος. Το εν λόγω εγχείρηµα ξεκίνησε ήδη και τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να κορυφωθεί µε θεµατικές επισκέψεις κορυφαίων κυβερνητικών και κοµµατικών στελεχών ανά την ελληνική επικράτεια, στο πλαίσιο των οποίων θα πραγµατοποιούνται και συζητήσεις στις νοµαρχιακές οργανώσεις.


Ανέστιος…

Εδώ και πολλές ηµέρες ο Κασσελάκης είναι όχι µόνο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ανέστιος. Από τη στιγµή που καθαιρέθηκε από πρόεδρος δεν πλησιάζει στην Κουµουνδούρου, µε αποτέλεσµα να µην έχει καν γραφείο για να κάνει τα ραντεβού του και να σχεδιάσει το πολιτικό του όραµα. Σύµφωνα µε τις πρώτες πληροφορίες, ο Κασσελάκης έψαξε σε πρώτη φάση πέριξ του Κεραµεικού για κτίριο, ωστόσο θεώρησε πως θα πρέπει να µη βιαστεί να νοικιάσει γραφεία, καθώς εκτιµήθηκε ότι σε δύο µήνες µπορεί να είναι και πάλι πρόεδρος και να του «ανήκει» η Κουµουνδούρου. Εως τότε, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα µετατρέψει σε πολιτικό στρατηγείο τα γραφεία της επιχείρησης που διατηρεί ο πατέρας του στη Λεωφόρο Συγγρού.


Γιατί δεν με θες, κυρά μου…

Θυµάστε εκείνη την αποθέωση που είχαν κάνει στον Μάκη Βορίδη οι αλιείς της Καλύµνου, όταν ο σηµερινός υπουργός Επικρατείας κατείχε -στο πρώτο διάστηµα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη- το χαρτοφυλάκιο της Αλιείας και είχε επισκεφθεί θεσµικά το νησί τους; Φαίνεται λοιπόν πως οι σχέσεις του υπουργού µε τη συµπαθέστατη κοινωνική οµάδα των παντός είδους ψαράδων όχι µόνο δεν χαλάρωσαν στο πέρασµα του χρόνου, αλλά αντιθέτως σφυρηλατήθηκαν. Κάπως έτσι, µε πρωτοβουλία του ιδίου, κατατέθηκε ειδική τροπολογία για την Ερασιτεχνική Αλιεία, η οποία ικανοποιεί το σύνολο των αιτηµάτων που είχαν θέσει οι εκπρόσωποι του κλάδου. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν δεν παραλείπουν να ευχαριστήσουν τον Μάκη Βορίδη για την καθοριστική συµβολή του.


Κι άλλος έκπτωτος…

Μετά τον Κασσελάκη παύθηκε πανηγυρικά από την Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο µέχρι πρότινος επικεφαλής του κοµµατικού ραδιοφώνου, Αδάµ Γιαννίκος, ο οποίος είχε φροντίσει πριν να... παύσει κάθε φωνή που ασκούσε κριτική στον έκπτωτο πρόεδρο. Κατόπιν εντολής του οργάνου, τα διαδικαστικά ανέλαβε ο επικεφαλής των ΣΥΡΙΖΑϊκών ΜΜΕ, κ. Νικόλτσιος...

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 29/09/2024