Προβληματισμένοι αρκετοί υπουργοί με το δημογραφικό στο υπουργικό

Σήμερα θα ξεκινήσω με ένα έντονο προβληματισμό που εκφράστηκε από αρκετούς υπουργούς κατά την διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου. Η συνεδρίαση κράτησε τέσσερις ώρες, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00 το απόγευμα. Στο επίκεντρο ήταν η οικονομία και η αναλυτική παρουσίαση που έκανε ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά η πιο ζωηρή συζήτηση μεταξύ των υπουργών μαθαίνουμε πως έγινε για το δημογραφικό, με τη Σοφία Ζαχαράκη να αναλύει το εθνικό σχέδιο και αρκετούς να παίρνουν το λόγο στη συνέχεια. Όλα τα μέλη του υπουργικού ήταν βαθιά προβληματισμένα για το θέμα και για το πως μπορεί να επιλυθεί, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Στη συζήτηση ειπώθηκε και ότι ακόμα και χώρες πιο πλούσιες από την Ελλάδα, που έχουν δαπανήσει πολλά λεφτά, έχουν καταφέρει ελάχιστα πράγματα. Για παράδειγμα, η Νότια Κορέα, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, έχει ρίξει δισεκατομμύρια κι έχει εφαρμόσει μια σειρά από πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και οι γεννήσεις σε ετήσια βάση μειώνονται, αντί να αυξάνονται.



Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες αποθεώνουν Λιβάνιο και Χαραλαμποπούλου

Στην ίδια συνεδρίαση, ουσιαστικά ανακοινώθηκε μία σημαντική ενίσχυση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς αναμένονται προσλήψεις προσωπικό το 2025 σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού στον δημόσιο τομέα για το νέο έτος που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό, κ. Βίβη Χαραλαμπογιάννη. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου «θα υπάρξει από τις ισχυρότερες ενισχύσεις της περιόδου από το 2020 και μετά με ένταση σε εξειδικευμένο προσωπικό και στα ανταποδοτικά». Αυτό, όπως είναι φυσικό χαροποίησε ιδιαίτερα τους δημάρχους και τους Περιφερειάρχες, οι οποίοι «αποθεώνουν» αρκετοί απο αυτούς όπου βρεθούν και όπου σταθούν τον κ. Λιβάνιο, αλλά και την κ. Χαραλαμποπούλου.

Κιτρινόμαυρα πανηγύρια για Παπαστεργίου και Μακάριο

Και θα κλείσω με τα νέα των… υπουργών με την χαρά που πήρε προχθές γνωστό κυβερνητικό στέλεχος. Ο λόγος για τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου που πανηγύρισε την νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού με 2-0 προχθές το βραδυ στην opap arena. Δίπλα στου πανηγύρισε επίσης και ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης. Επέλεξαν και οι δύο, μάλιστα, να μην πάνε στα επίσημα του γηπέδου ή κάποια από τις σουίτες VIP αλλά ακριβώς απέναντι, στη Θύρα 5 ανάμεσα στους απλούς φιλάθλους. Συνοδευόμενοι από φίλους τους σε ξεχωριστές παρέες ο καθένας πανηγύρισα τα γκολ του Πιερό και του Αμραμπαντ, ενώ ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικοί και στα δύο. Μάλλον γι αυτό θέλησαν να ανακατευτούν με τον κόσμο της ΑΕΚ και όχι με τους…επίσημους απέναντι.


Αλλαγή φρουράς στην εκπροσώπηση του υπουργείου Εξωτερικών

Να σας μεταφέρω και μία είδηση από το ευρύτερο κυβερνητικό περιβάλλον. Αλλαγή φρουράς, λοιπόν, γίνεται στην εκπροσώπηση του Υπουργείου Εξωτερικών: Ο Στράτος Ευθυμίου, που πέρασε για δεύτερη φορά από τη θέση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει στις πρεσβείες της Ελλάδας στη Μόσχα και την Άγκυρα, αποχωρεί και αναλαμβάνει διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υφυπουργού εξωτερικών Γιώργου Κώτσηρα. Στη θέση του αναλαμβάνει η μέχρι σήμερα αναπληρώτρια εκπροσώπος του Υπουργείου Εξωτερικών και πρώην πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και στην Τεχεράνη, Λάνα Ζωχιού.


Άγχος συνεργατών του Κασσελάκη για το γυμναστήριο του Τάιλερ

Πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκεί τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο… Μαθαίνω, λοιπόν, ότι είναι τόσο το άγχος των συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη να δείξει ότι ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να αφήσει πίσω του το life style που από το Σάββατο όταν έγινε γνωστό οτι ο σύζυγος του Ταιλερ Μπακμεπθ ανοίγει γυμναστηριο στο Κολωνάκι - όπως αποκάλυψε ο Πολιτικός Καφές του Γιάννη Κουρτάκη στα Παραπολιτικά, υπήρξε ολόκληρη επιχείρηση υποβάθμισης της είδησης. Όπως μαθαίνω αρκετά από τα στελέχη που τον στηρίζουν εμφανίστηκαν να ζητούν από τα ΜΜΕ να κρατήσουν χαμηλά την είδηση προκειμένου να μην φανεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης άρχισε και πάλι να απασχολεί την κοινή γνώμη με τα οικογενειακά του θέματα. Αυτό για πολλούς θα ήταν το τελικό χτύπημα αφού στην συνείδηση του κόσμου ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει ως ο άνθρωπος που απασχόλησε την κοινή γνώμη για τα σπίτια και τον γάμο του…


Τον Μάντζο απέναντι στην Αποστολάκη ετοιμάζει ο Ανδρουλάκης

Πάμε όμως στα του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η Μιλένα Αποστολάκη, λοιπόν, ενώ δεν αποφεύγει να εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ στις τηλεμαχίες, αποφεύγει να πάρει θέση υπέρ κάποιας υποψηφιότητας για την ηγεσία του κόμματος, μετά την απόσυρση της δική της. Οι γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία της πασοκικής Ιερουσαλήμ λένε με βεβαιότητα ότι θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη που γνωρίζει, σε αντίθεση με τις άλλες ισχυρές υποψηφιότητες που είναι άγνωστο πως θα χειριστούν τους βουλευτές σε περίπτωση που επικρατήσουν. Μπορεί όμως η επιλογή να της βγει «ξινή» γιατί στην εκλογική περιφέρεια που κατεβαίνει στον Βόρειο τομέα, ο Νίκος Ανδρουλάκης σκοπεύει να κατεβάσει και να στηρίξει ως υποψήφιο τον σημερινό βουλευτή Επικρατείας Δημήτρη Μάντζο.



Κινητοποίηση Καρχιμάκη υπέρ Ανδρουλάκη

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σε αυτή την εσωκομματική μάχη έχει ταχθεί με όλες τους τις δυνάμεις υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη. Πιο συγκεκριμένα τις τελευταίες μέρες έχει πυκνώσει τις τηλεφωνικές του επαφές προκειμένου να κινητοποιήσει τον κόσμο του υπέρ του κ. Ανδρουλάκη. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Καρχιμάκης έχει ισχυρές ρίζες τόσο στον δυτικό τομέα αλλά και στην Κρήτη με τη βοήθεια που δίνει στον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να θεωρείται πολύτιμη.

Την επόμενη διετία, όπως είπε στο Bloomberg, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος της Metlen, big business στην Ενέργεια, θα είναι οι μπαταρίες ή πιο σωστά, τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης ενέργειας που σήμερα χάνεται, επειδή απλούστατα η προσφορά στη διάρκεια της ημέρας, κυρίως απο τα φωτοβολταϊκά, δεν μπορεί να απορροφηθεί από τη λιανική, αλλά ούτε από τη βιομηχανία. Έτσι, μένει αναξιοποίητη φθηνή ενέργεια που παράγεται μέσα στη μέρα, με αποτέλεσμα, από το απόγευμα και αργότερα οι χρεώσεις να ανεβαίνουν καθώς η κατανάλωση θα στηριχθεί στην παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου, εχει γνωρίσει μεγάλες διακυμάνσεις στην τελευταία διετία. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ, απαιτεί μονάδες αποθήκευσης, διαφορετικά οι περικοπές της διαθέσιμης παραγωγής και, μάλιστα μεγάλες, είναι αναπόφευκτες, όπως έχει επισημάνει ο επικεφαλής του κλάδου ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, Δημήτρης Φούρλαρης. Οι περικοπές θίγουν την αποδοτικότητα των έργων και, όταν η διάρκειά τους δεν είναι προβλέψιμη δημιουργούν και ανασφάλεια στους επενδυτές. Συνεπώς, η πράσινη ενέργεια απαιτεί κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης και ενίσχυση των εξωτερικών διασυνδέσεων του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.


Διαμαρτυρία των δικηγόρων

Μετρώντας ήδη δύο εβδομάδες από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους που έφερε και την μεταρρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για το δικαστικό χάρτη, με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, οι δικηγόροι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται, κάνοντας λόγο για "πλήρη προχειρότητα" στην εφαρμογή των νεοεισαχθείσων διατάξεων. Σήμερα, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τον Άρειο Πάγο και παράλληλα θα τρίωρη στάση, καθολικά, από όλα τα δικαστήρια από τις 09.00 έως 12.00. Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών καλεί τους δικηγόρους, σε μαζική συμμετοχή για να καταγραφεί με δυναμικό τρόπο η αντίδραση του δικηγορικού σώματος. Την ίδια στιγμή, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής, η μεταρρύθμιση έχει κυλήσει ομαλά.