Πολλά και εύλογα ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015. Και αυτό καθώς πρόκειται για τη συνεδρίαση που βύθισε την Ελλάδα στη δίνη ενός τρίτου μνημονίου με τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Θυμίζουμε πως θετικοί στο να δοθούν τα πρακτικά ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο μόνος εν ενεργεία αρχηγός κόμματος που είχε δώσει το «παρών» σε εκείνη την ιστορική συνεδρίαση.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλείται το απόρρητο αλλά και το μικρό χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τότε.

Σημειώνεται πώς η κυρία Κωνσταντοπούλου, όταν πήρε αυτή την πρωτοβουλία, είχε τονίσει ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί για όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, καθώς οι αποφάσεις που ελήφθησαν καθόρισαν τη ζωή του και την πορεία του τόπου.

Είχε επίσης γνωστοποιήσει πως είχε θέσει το αίτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έφερε καμία αντίρρηση, όπως και οι Δημήτρης Κουτσούμπας - Στέφανος Κασσελάκης, με τους οποίους συνομίλησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας στην επετειακή εκδήλωση του περασμένου Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

«Λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ευαίσθητη πολιτική διάσταση της επίμαχης συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτι κών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015 και αφετέρου τη μη πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος από τη συνεδρίαση αυτή, θεωρώ ότι δεν είναι δυνατή η δημοσίευση των σχετικών πρακτικών», επισημαίνει στην απάντησή της η κυρία Σακελλαροπούλου.

«Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συνιστά άτυπο όργανο, του οποίου η συγκρότηση και η λειτουργία δεν ρυθμίζεται από το Σύνταγμα ή τη νομοθεσία. Από τη φύση του οργάνου και το εθνικά κρίσιμο περιεχόμενο των συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα, σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία στενού κύκλου προσώπων, συνάγεται ότι οι συνομιλίες αυτές είναι κατ’ αρχήν απόρρητες. Υπέρ αυτού συνηγορεί το ότι, όσες φορές συνεδρίασε το συμβούλιο στο παρελθόν, ουδέποτε δόθηκαν στη δημοσιότητα πρακτικά. Εκδίδεται μόνο κοινό ανακοινωθέν», αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή