Στο παρελθόν ο εξωτερικός χώρος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο είχε παραχωρηθεί για να κάνουν οι συριζαίοι διάφορες εκδηλώσεις, στις οποίες υπήρχε µπουφές, µουσική και άφθονο ποτό. Εκεί -αν θυµάµαι καλά- είχε παρουσιάσει ένα βιβλίο που είχε γράψει για τον Μανώλη Γλέζο η Ρένα ∆ούρου. Στον ίδιο χώρο είχε οργανωθεί µια κοµµατική µάζωξη µε κεντρικό οµιλητή τον Αλ. Τσίπρα για ένα βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη που αφορούσε την «κρίση του ευρώ». Μάλιστα, εκείνο το βράδυ µε αυτά που είχαν ειπωθεί στη συγκεκριµένη εκδήλωση, ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και µετέπειτα υπουργός στην κυβέρνηση της Αριστεράς, που ήξερε τι εστί Γ. Βαρουφάκης, για να πνίξει τον πόνο του είχε γίνει ντίρλα από τις πολλές µπίρες. Ήταν τότε που οι συριζαίοι είχαν αποκτήσει «βυζαντινή µεγαλοπρέπεια» και ήθελαν να πλασαριστούν στα φανταχτερά σαλόνια της αστικής ελίτ, επιλέγοντας «βασιλικές οδούς» για τις εκδηλώσεις τους, εγκαταλείποντας τις περιθωριακές τους µαζώξεις στα «αυτοδιαχειριζόµενα» στέκια των Εξαρχείων. Τότε που ο Ν. Παππάς έχτιζε δηµόσιες σχέσεις µε τη Γιάννα Αγγελοπούλου-∆ασκαλάκη, την οποία σήµερα δεν θέλει για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, τότε που ο Αλ. Τσίπρας συναντιόταν στην αίθουσα VIP του Αεροδροµίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» µε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ανταλλάσσοντας φιλοφρονήσεις, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αντίρρηση να συναγελάζεται µε πρόσωπα που είχαν «βασιλικές καταβολές», όπως η Έλενα Κουντουρά των ΑΝΕΛ και νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνουµε αυτές τις επισηµάνσεις, για να αναδείξουµε τη γραφική υποκρισία που διέπει ακόµη και σήµερα τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πουλάει ευκαιριακή αριστεροσύνη επί ανύπαρκτων εχθρών, όπως συνέβη προ ηµερών µε τη διαδήλωση που έγινε, επειδή ο εξωτερικός χώρος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου παραχωρήθηκε επί πληρωµή για να γίνει η γαµήλια δεξίωση της µικρότερης κόρης του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.


Δεν έχει τίποτα να χάσει

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φαραντούρης, δεν αποκλείεται να θέσει εαυτόν στην κρίση της κοινωνικής βάσης του κόμματος, ανακοινώνοντας την κάθοδό του στις εσωκομματικές εκλογές. Μαθαίνω πως τις προηγούμενες ημέρες προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ζητήσει τη γνώμη του.

Ο Αλ. Τσίπρας ούτε τον ενθάρρυνε ούτε τον απέτρεψε. Ωστόσο, του έδωσε να καταλάβει ότι θα ήταν φρόνιμο να «κάτσει στ’ αβγά του» και να μην εμπλακεί στην παρούσα φάση. Πάντως, είτε με την έγκριση του Αλ. Τσίπρα είτε όχι, ο Ν. Φαραντούρης δεν έχει να χάσει και τίποτα εάν δοκιμάσει την τύχη του στις εσωκομματικές εκλογές

Σύμφωνα με το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μαντζουράνη, ακόμη και ο Χίτλερ θα έπρεπε να έχει μια δίκαιη δίκη στη Νυρεμβέργη και να μη γίνει καμία απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν κατάλαβα καλά από τα λεγόμενά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και ήταν κόμμα την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, εάν κάποιος Έλληνας έστελνε τον Χίτλερ στον άλλο κόσμο για τις θηριωδίες που είχε διαπράξει εναντίον της χώρας μας, θα εξέδιδε ανακοίνωση καταδίκης της δολοφονίας του.

«Να το υποβάλετε εις διπλούν»

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αργότερο μέχρι την Πέμπτη ο Στ. Κασσελάκης θα ανακοινώσει και επισήμως την κάθοδό του στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά, η πρώτη του δημόσια παρέμβαση θα είναι στην εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω» με τον Ν. Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1, με τον οποίο έχει προγραμματίσει ραντεβού τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, για να κάνουν το σχετικό τηλεοπτικό γύρισμα.

Πηγές προσκείμενες στο επιτελείο του Στ. Κασσελάκη με διαβεβαίωναν χθες ότι δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα μαζί με την κατάθεση της υποψηφιότητάς του να προσκομίσει και τη δήλωση «Πόθεν Έσχες», που έχει υποβάλει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ακόμη και αν υπάρξει ο κίνδυνος κάποιοι εσωκομματικοι αντίπαλοί του, όπως ο Χ. Σπίρτζης ο οποίος -όπως λένε- την έχει δει «ορκωτός λογιστής», να «ξεσκονίσουν» το «Πόθεν Έσχες» του με την ελπίδα πως θα καταγράφονται σε αυτό διαφορετικά στοιχεία από αυτά που είχε παρουσιάσει προεκλογικά στη Θεσσαλονίκη, «ποσώς τον ενδιαφέρει».


Υπέρ ή κατά;

Έχω βάσιμες αμφιβολίες για το εάν στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ενιαία και συντεταγμένη γραμμή για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε τα χαρακτηριστικά κόμματος εξουσίας, εκεί που το Ισραήλ ήταν «κράτος δολοφόνος», υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει τη συγκεκριμένη δογματική στάση απέναντί του. Και αυτό συνέβη επί Αλ. Τσίπρα με τομεάρχη Εξωτερικών τη Ρ. Δούρου, η οποία πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση έκανε δημόσιες σχέσεις με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος που οργάνωνε «ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» με «ειρηνικά πλοιάρια». Η Ρ. Δούρου είναι και σήμερα τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή η Κουμουνδούρου εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε εάν τη συνέγραψε η ίδια ή όχι.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή