Εν αναμονή της ανακοίνωσης Κασσελάκη, ο Νικόλας Φαραντούρης έσπευσε να γνωστοποιήσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ με βίντεο στα social media, κίνηση που σε γενικές γραμμές αιφνιδίασε κόσμο στην Κουμουνδούρου, όσο και αν ο ευρωβουλευτής πάντα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο.

«Ξεκινάμε. Με αίσθημα ευθύνης και πίστη στις αξίες και τις αρχές μας, καταθέτω την υποψηφιότητά μου για τη θέση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά», αναφέρει ο κ. Φαραντούρης στην ανάρτησή του. Η υποψηφιότητα του Κεφαλλονίτη, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ιδιαίτερες πιθανότητες να πρωταγωνιστήσει, ανακατεύει αρκετά τους συσχετισμούς και τα δεδομένα της κούρσας των βασικών διεκδικητών. Και αυτό καθώς εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει κόσμο από τον Στέφανο Κασσελάκη και από τον Σωκράτη Φάμελλο, αλλά όχι από τον Παύλο Πολάκη.

Ο Χανιώτης βουλευτής φαίνεται να κερδίζει από αυτή την εξέλιξη, πολύ περισσότερο καθώς κινείται με διακριτό τρόπο σε σχέση με τους συνυποψηφίους του, απευθυνόμενος με την προγραμματική του πρόταση σε μεγαλύτερα ακροατήρια: από τη λαϊκή, αντιμνημονιακή Δεξιά έως την πατριωτική Αριστερά. Με άλλα λόγια, στο κοινό που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 στην εξουσία.

*Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Οι "87" κατηγορούν τον Κασσελάκη για διασπαστικές κινήσεις - Ετοιμάζεται για την κατάθεση υποψηφιότητας ο έκπτωτος πρόεδρος


Η αμφισβήτηση της πρότασης μομφής και ο «διακόπτης»

Ταυτόχρονα όμως συνεχίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ ο προβληματισμός αναφορικά με το τι θα πράξει ο έκπτωτος πρόεδρος στο συνέδριο, καθώς πληροφορίες θέλουν να ζητά από το σώμα των συνέδρων να αποφασίσουν σχετικά με την εγκυρότητα ή μη της μομφής που δέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή.

Αν τελικά προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, θα σημάνει… έκρηξη μεγατόνων, καθώς οι «τσιπρικοί» διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της απόφασης της ΚΕ.

Αρκετά χαρακτηριστικές έως… εμπρηστικές ήταν οι δηλώσεις του Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος πρόσκειται σε αυτή την ομάδα των στελεχών, λέγοντας ουσιαστικά ότι θα σήμαινε τη διάσπαση και το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης αρνήθηκε ευθέως το δικαίωμα του συνεδρίου να κρίνει (και να ακυρώσει ενδεχομένως) την απόφαση της ΚΕ, προειδοποιώντας ότι αν συμβεί, τότε «κατεβαίνει ο διακόπτης». «Εάν ανακοινωθεί μια υποψηφιότητα που θα είναι και έμμεση παραδοχή όσων αποφασίστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή και μετά στο συνέδριο πάει να ανατραπεί, θα το πω ευθέως, εκεί τελειώνει το πράγμα. Αν το συνέδριο ακυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και δημιουργηθούν τέτοιοι συσχετισμοί, πιστεύω ότι “κατεβαίνει ο διακόπτης”», είπε ο κ. Γιαννούλης.

Με αρκετά διασπαστικά υπονοούμενα ήταν και αποστροφή του Σωκράτη Φάμελλου σχετικά με την επομένη της κάλπης. «Η προσωπικότητα, το πρόσωπο και η πολιτική κουλτούρα του επόμενου ή της επόμενης προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθοριστικά στοιχεία για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δεδομένο, όσο και να το θέλουμε όλοι και όλες», σημείωσε ο κ. Φάμελλος, σε μια δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως απόφαση των «87» να αποχωρήσουν μαζικά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

Παράλληλα, ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, τράβηξε διακριτικά το αυτί του Στέφανου Κασσελάκη για την εμμονή του να επιτίθεται κατά των πεπραγμένων του Αλέξη Τσίπρα. «Η υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί για εμάς ιστορικό χρέος. Και δεν αφορά πρόσωπα. Αφορά την υπεράσπιση της ιστορίας, και της δικής μας της παράταξης αλλά και των αγώνων του λαού», είπε ο κ. Παππάς.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»