Όλαφ Σολτς ή Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα

Σήμερα θα ξεκινήσω με το αίνιγμα της επικείμενης (;) του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Στις 3 Οκτωβρίου οι Γερμανοί γιορτάζουν την επέτειο της επανένωσης της χώρας και η Αθήνα δεν θα μπορούσε βέβαια να εξαιρεθεί από τους εορτασμούς. Χθες το βράδυ πλήθος κόσμου (διπλωμάτες, στρατιωτικοί, βουλευτές, επιχειρηματίες δημοσιογράφοι, κ.ά.) συγκεντρώθηκαν στο Χαλάνδρι στον κήπο της πρεσβευτικής κατοικίας. Εν μέσω άφθονης μπίρας και πλούσιας γερμανικής κουζίνας, άκουσαν τον Αντρέας Κιντλ, πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, να εξαίρει τις σχέσεις των δύο χωρών και να ανακοινώνει μια σημαντική άφιξη το επόμενο διάστημα, με πολλούς να αντιλαμβάνονται την αποστροφή αυτή του λόγου του ως προαναγγελία επίσκεψης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ή του προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα. Από την κυβέρνηση, οι περισσότεροι υπουργοί έλειπαν στον Έβρο κι έτσι μοναδική παρουσία ήταν του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη. Παρόντες στη δεξίωση και οι γερμανομαθείς Δημήτρης Μάντζος και Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μάλιστα έχει κάνει μεταπτυχιακό στη νομική στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.


Νεύρα με τον Κασσελάκη έχουν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζω με τα ωραία του ΣΥΡΙΖΑ… Φαίνεται ότι το παραμύθι με τον Πινόκιο δεν το έχουν ακουστά στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη. Κάπως έτσι μέχρι χθες έλεγαν σε δημοσιογράφους που δεν πολυσυμπαθούν ότι θα αργήσει η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ενώ σε άλλους φιλικούς στον ίδιο ότι θα γίνει την Πέμπτη, όπως και έγινε. Αυτό έχει ως συνέπεια οι συνάδελφοι του ρεπορτάζ να είναι στα «κεραμίδια» με κάποια κυρία Κουντούρη από το γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη που τους παραπληροφόρησε…


Ο Μωραΐτης συγγραφέας του κειμένου στο βίντεο του έκπτωτου προέδρου

Τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη δείχνουν όλοι για συγγραφέα του αφηγήματος του βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη. Όχι μόνο γιατί το γράψιμό του παραπέμπει στον γνωστό στιχουργό, αλλά και γιατί μέσα σε όλα αυτά που είπε ο έκπτωτος πρόεδρος υπάρχουν και κάποιοι στοίχοι που παραπέμπουν σε στιχουργό. «Τέλος στην υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τέλος στη ζωή με το κομμάτι», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο Νίκος Μωραΐτης πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση του βίντεο, λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος στο ότι θα είναι υποψήφιος.


Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος πίσω από την πολυήμερη απουσία του Κασσελάκη από τα ΜΜΕ

Θα σας κάνω άλλη μία αποκάλυψη για τον Κασσελάκη: Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι το πρόσωπο το οποίο βρίσκεται πίσω από την... εξαφάνιση εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου του Στέφανου Κασσελάκη. Ο σύμβουλος επικοινωνίας του κ. Κασσελάκη θεωρούσε ότι θα έπρεπε να βρεθεί εκτός κάδρου τηλεοπτικών συνεντεύξεων για ένα διάστημα, καθώς η υπερπροβολή του όλο το διάστημα που είχε προηγηθεί εκτιμά ότι δεν τον βοήθησε καθόλου. Μαθαίνουμε, μάλιστα, ότι η προσπάθεια του κ. Σπηλιωτόπουλου δεν ήταν και πολύ εύκολη και ότι κάποιες φορές χρειάστηκε να παρέμβει με έντονο τρόπο για να αποτρέψει τον κ. Κασσελάκη που δυσκολεύεται να συγκρατηθεί στη μαγεία της... τηλεοπτικής κάμερας.


Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου στηρίζει Γερουλάνο

Τώρα, θα σας πάω στο ΠΑΣΟΚ και να πω η αλήθεια είναι ότι σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τα έχουμε δει όλα. Αυτό που σίγουρα δεν είχαμε δει είναι πρόσωπο που το 2023 αρθρογραφούσε εξηγώντας γιατί θα ψηφίσει ΝΔ πλέον να δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει στις εκλογές της Κυριακής τον Παύλο Γερουλάνο. Ο λόγος για τη σύμβουλο επικοινωνίας Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, η οποία με μακροσκελή της ανάρτηση εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα ρίξει την ψήφο της στον κ. Γερουλάνο…


Τα καλά νέα για το Χρηματιστήριο και η αγωνία για τις επιπτώσεις της Μέσης Ανατολής

Μπορεί να μην είναι πολλοί όσοι ασχολούνται ενεργά ή έστω παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως δεν παύει να αποτελεί έναν σχετικά αξιόπιστο «δείκτη» για το πώς βλέπουν, αντιμετωπίζουν ή προετοιμάζονται για τα μελλούμενα οι ξένοι, κυρίως, επενδυτές που κάνουν και τις υψηλότερες συναλλαγές καθημερινά. Χθες ήταν μία από αυτές τις πολύ «κομβικές» ημέρες ακριβώς λόγω του εξαιρετικά υψηλού τζίρου που πραγματοποιήθηκε και ο οποίος ξεπέρασε τα 812 εκατομμύρια ευρώ! Το μέγεθος είναι «φουσκωμένο» φυσικά λόγω των μετοχών από το placement της Εθνικής Τράπεζας που άλλαξαν χέρια, με αποδέκτες τους νέους αλλοδαπούς αγοραστές (604 εκατ. ευρώ), αλλά τζίρο που να ξεπερνά τα 210 εκατομμύρια σε μια συνεδρίαση για τις υπόλοιπες μετοχές είχαμε πολλούς μήνες να δούμε και αν σημείωσα καλά τα στατιστικά, ήταν ο δεύτερος υψηλότερος για όλο το 2024. Το γεγονός πως οι συναλλαγές αυτές έγιναν σε μια καθαρά πτωτική χρηματιστηριακή συνεδρίαση και μάλιστα την 5η συνεχόμενη στη σειρά, δεν δείχνει να προοιωνίζεται κάτι καλό για τη συνέχεια, τουλάχιστον για τα χαρτοφυλάκια όσων είναι τοποθετημένοι αυτή την περίοδο αναμένοντας θετικές αποδόσεις. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει αυξήσει σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο και τις κινήσεις περιορισμού του ρίσκου που αποτυπώνονται με σημαντικές ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.


Το εμπόριο και η βιομηχανία προετοιμάζουν τις άμυνές τους

Μιλώντας πάντως για τις αγορές συνολικά, με αφορμή τις επιπτώσεις της κλιμακούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή, το πετρέλαιο, που αποτελεί την πιο «ευαίσθητη» κεραία των πολεμικών συγκρούσεων, δεν έχει δείξει ακόμη πολύ ανησυχητικά σημάδια. Ίσως να διαβάζετε δεξιά-αριστερά ότι η τιμή του καλπάζει κ.λπ., αλλά για να φέρουμε την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις, το brent έχει αυξηθεί περίπου 10% τον τελευταίο μήνα (από τα 69 σχεδόν στα 77 δολάρια), αλλά εξακολουθεί να παραμένει πολύ μακριά από τα υψηλά των 140 δολαρίων που είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2022 και περίπου 16% χαμηλότερα από τα 92 δολάρια που είχε φτάσει φέτος. Βρίσκεται δηλαδή σε επίπεδα που δεν προκαλούν -ακόμη- προβλήματα στην οικονομία. Οι ενδείξεις, πάντως, συνηγορούν στην εκτίμηση πως οι τιμές θα ανέβουν περισσότερο. Το εύρος, η διάρκεια και οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν, όμως, όπως λένε οικονομολόγοι, από τον τρόπο που το Ισραήλ θα επιλέξει να «απαντήσει» στην πυραυλική επίθεση του Ιράν και πόσο δυνατά θα ανάψει η φωτιά στη Μέση Ανατολή από μια κλιμάκωση που θα «στενέψει» κι άλλους τους εμπορικούς δρόμους και θα προκαλέσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Γεγονός είναι πως οι επιχειρήσεις σε εμπόριο, βιομηχανία, μεταποίηση προβληματίζονται και προετοιμάζουν τις άμυνές τους.


Θετικό δείγμα για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη

Θετικά είναι τα πρώτα δείγματα που έδωσαν οι πρώην ειρηνοδίκες και νυν πρωτοδίκες, μετά τις αλλαγές που επήλθαν με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου επιμορφωτικών σεμιναρίων που διεξήχθησαν στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Οι δικαστές πλέον της ειδικής επετηρίδας, σύμφωνα με την πρόεδρο της σχολής, επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά με καίριες ερωτήσεις και παρατηρήσεις στην όλη διαδικασία. Θα ακολουθήσουν και άλλοι κύκλοι επιμορφωτικών σεμιναρίων.