Φαβορί οι πρόεδροι (έκπτωτοι και µη) σε ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ

Ολες σχεδόν οι δηµοσκοπήσεις, µεταξύ αυτών και η χθεσινή που διενήργησε η εταιρεία Pulse για τον τηλεοπτικό σταθµό Σκάι, επιβεβαιώνουν ότι νικητής στον πρώτο γύρο των εσωκοµµατικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ασφαλώς µέχρι την Κυριακή το βράδυ δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε ντέρµπι η µάχη για τη δεύτερη θέση.

Αν και ο Χάρης ∆ούκας είναι το φαβορί, εντούτοις καλό θα είναι στο επιτελείο του να µην εφησυχάζουν, διότι κάπως έτσι την είχε πατήσει και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο προκάτοχός του, Κώστας Μπακογιάννης. Ειδικά στις περιοχές της Αθήνας, ο Χάρης ∆ούκας θα δεχτεί µεγάλη πίεση από τον Π. Γερουλάνο, ο οποίος είναι βουλευτής στη συγκεκριµένη εκλογική περιφέρεια, αλλά και από την Άννα ∆ιαµαντοπούλου, η οποία επίσης ήταν βουλευτής Α΄ Αθηνών µέχρι το 2012. Ασφαλώς θα παίξει ρόλο στην έκβαση των αποτελεσµάτων η αύξηση της συµµετοχής στις κάλπες, αλλά η εξέλιξη αυτή θα αξιολογηθεί στο τέλος και µε γεωγραφικούς όρους. Το ΠΑΣΟΚ πάντως και στην έρευνα της εταιρείας Pulse εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση στον εκλογικό χάρτη της χώρας, έχοντας προβάδισµα τεσσάρων ποσοστιαίων µονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί, η ίδια έρευνα δείχνει ότι ο Στ. Κασσελάκης προηγείται του Σ. Φάµελλου, τόσο στο εκλογικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ των εθνικών εκλογών του 2023 όσο και σε αυτό των ευρωεκλογών του 2024. Μάλιστα, η διαφορά ανάµεσά τους, όταν η έρευνα γίνεται στους ψηφοφόρους των ευρωεκλογών, είναι πάνω από 20 µονάδες, µε τον Στ. Κασσε λάκη να συγκεντρώνει 43% και τον Σ. Φάµελλο 21%.

«Δεν θα γίνω δηλωσίας στους σταλινικούς»

Με αφορμή τα όσα γράφαμε χθες για το πράσινο φως που έδωσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, προκειμένου να ζητήσει αρμοδίως από τον Ε. Αντώναρο να ανακαλέσει όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με τις οποίες εμφάνιζε την Κουμουνδούρου ως «χουντικό καθεστώς», τοποθετήθηκε ο ίδιος ο πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής στον Αθήνα 9,84. Με την απάντηση που έδωσε έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά: «Όποιος θέλει να με πάρει τηλέφωνο, να με πάρει να μιλήσουμε… Εγώ δηλωσίας δεν πρόκειται να γίνω. Η αντιδημοκρατική συμπεριφορά είναι αντιδημοκρατική, τελεία και παύλα», δήλωσε χαρακτηριστικά και επανέλαβε τη θέση του πως η οδηγία που εστάλη προς τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ -ώστε να μην κάνουν μεροληπτικές αναρτήσεις- ήταν χουντικής εμπνεύσεως: «Η κυρία Συμεωνίδου έβγαλε μια εγκύκλιο την οποία εγώ χαρακτήρισα χουντικής έμπνευσης και έπεσαν όλοι να με φάνε. Να μην πω ότι είναι χουντική, αλλά να πω ότι είναι… σταλινικής αντίληψης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με κόπο και ιδρώτα

Το γνωστό άσμα «Γιατί δεν με θες, κυρά μου, επειδή είμαι ψαράς» μού ήρθε στο μυαλό, ακούγοντας την προεκλογική ομιλία του Μιχάλη Κατρίνη στη Μεσσηνία, όπου ανέδειξε τον… ρατσισμό που υφίστανται όσοι προέρχονται από την επαρχία. Να πω ότι έχει και άδικο; Μόλις πριν από λίγες ημέρες ακούσαμε «πόσο επικίνδυνος είναι ο γιος της πλύστρας» από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του ο Μιχάλης Κατρίνης είπε χαρακτηριστικά: «Το αθηνοκεντρικό κράτος και ένα σύστημα συμφερόντων δεν ανέχονται να θέτει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ένας βουλευτής που εκλέγεται στην επαρχία. Δεν ανέχονται ανθρώπους που δεν τους ελέγχουν, που δεν τους κρατάνε. Ποτέ δεν ήμουν ο εκλεκτός εξωθεσμικών κέντρων, συστημάτων και μηχανισμών. Ό,τι έκανα μέχρι σήμερα το έκανα με αγώνα, με συνέπεια, με αλήθεια και κοντά στον πολίτη».

Στα Χανιά βρίσκεται από το πρωί ο Χ. Δούκας. Το πρόγραμμα του δημάρχου Αθήνας και υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνου στους Τάφους των Βενιζέλων, ενώ στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

«Αφήστε τα γαλάζια λουλούδια να ανθίσουν»

Στο πνεύμα του Μάο, δηλαδή «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν», ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κληθείς να σχολιάσει τις παρεμβάσεις των «γαλάζιων» βουλευτών, με στόχο τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Ερωτηθείς από τον Σκάι για τις ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ομάδες, οι βουλευτές έχουν κάθε δικαίωμα και την ευθύνη να κάνουν ερωτήσεις, να στηρίζουν τις απόψεις τους ως στελέχη μιας δημοκρατικής παράταξης». Για να προσθέσει αμέσως μετά ότι αυτό «δεν είναι ούτε επιλήψιμο ούτε πρέπει να ενοχοποιείται».

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή