Η νίκη του Ανδρουλάκη και η μεγάλη ήττα του Δούκα σε Αθήνα και Αττική

Σήμερα -όπως καταλαβαίνετε- θα μιλήσουμε περισσότερο για ΠΑΣΟΚ… αφού χθες είχε την τιμητική του και 300.000 άνθρωποι έσπευσαν στις κάλπες για τον νέο πρόεδρο. Πάμε να ξεκινήσουμε με τα πρώτα συμπεράσματα από τα χθεσινά αποτελέσματα. Πρώτον, η εκλογική διαδικασία είχε έναν νικητή και έναν ηττημένο. Ο νικητής ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης και αυτό γιατί αν και είχε πέντε αντιπάλους που εδώ και μήνες του… έσουρναν τα εξ αμάξης, τελικά αναδείχθηκε πρώτος και με διαφορά. Μάλιστα, ισχυρό προπύργιό του αποδείχθηκε εκ νέου η Κρήτη, που συγκέντρωσε το εντυπωσιακό ποσοστό του 61,87%. Ο ηττημένος ήταν ο Χάρης Δούκας, που αν και είναι το νέο πρόσωπο της Κεντροαριστεράς, όχι μόνο δεν κατάφερε να πλασαριστεί πρώτος στον πρώτο γύρο, αλλά έχασε εις διπλούν εντός έδρας. Τι εννοώ; Ότι έχασε και στις κάλπες της Α’ Αθηνών (όπου είναι δήμαρχος…), αλλά και στις κάλπες της Περιφέρειας Αττικής. Μάλιστα, στην Α’ Αθηνών βγήκε τρίτος, μετά τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου (Γερουλάνος 31,5% Διαμαντοπούλου 22,01% Δούκας 19,64% Ανδρουλάκης 19% Κατρίνης 6,28% Γιαννακοπούλου 1,57%). Τη μόνη περιφέρεια που «πήρε» ο Δούκας ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου.


Έχασαν Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Μανώλης Χριστοδουλάκης

Πάμε να δούμε, όμως, και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα. Οι δύο βασικοί υποστηρικτές του δημάρχου Αθηναίων για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ήταν ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Και στις δύο εκλογικές περιφέρειρες ο Δούκας… έχασε! Στην Αρκαδία ο Ανδρουλάκης συγκέντρωσε 34,6% και ο Δούκας 34,52%, ενώ στην Ανατολική Αττική βγήκε πρώτη η Διαμαντοπούλου με 29,11%, δεύτερος ο Γερουλάνος με 24,4% και τρίτος ο Δούκας με 20,55%.

Απών ο Χριστοδουλάκης

Μάλιστα, χθες, μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν συνόδευε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τον Χάρη Δούκα, με τις κακές γλώσσες του ΠΑΣΟΚ να λένε ότι αυτή ήταν και η απόδειξη ότι η συμμαχία τους πλέον έχει σπάσει. Για την ιστορία, αυτοί που ήταν μαζί με τον Χάρη Δούκα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν οι Βάσια Αναστασίου, Λάζαρος Καραούλης, Αναστασία Σημητροπούλου, Γιάννης Σμέρος και Κώστας Πανδής.


Ο Γερουλάνος αναδείχθηκε σε Αττικάρχη

Άλλο συμπέρασμα από τη χθεσινή ενδιαφέρουσα βραδιά ήταν ότι ο Παύλος Γερουλάνος αποτέλεσε την έκπληξη και αυτό γιατί παραλίγο να αφήσει εκτός δεύτερου γύρου τον Χάρη Δούκα. Ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν τέταρτο, αυτός κατάφερε να ξεπεράσει σε ψήφους την Άννα Διαμαντοπούλου και να απειλείσει τον δήμαρχο Αθηναίων. Ο ίδιος πλέον αναδεινύεται… σε Αττικάρχη του ΠΑΣΟΚ, αφού στην Περιφέρεια Αττικής βγήκε πρώτος με 27,18%, κερδίζοντας παράλληλα και την Α’ Αθηνών. Ο ίδιος βγήκε, επίσης, πρώτος στα Ιόνια Νησιά. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι ο Μιχάλης Κατρίνης βγήκε πρώτος σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συγκεντρώνοντας 26%, με τον Ανδρουλάκη να ακολουθεί με 24,2%.


Στο ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού οι Τσίπρας, Κώτσηρας και Τσιάρας

Το πρώτο ντέρμπι φέτος των «αιωνίων» αντιπάλων στο ποδόσφαιρο συγκέντρωσε περισσότερους από 60.000 φιλάθλους στο γήπεδο και αρκετό κόσμο στα επίσημα του ΟΑΚΑ. Ο «σκάουτερ» του Τζόκερ εντόπισε εκεί χθες το βράδυ τον Αλέξη Τσίπρα με τους γιους του, τον νιόπαντρο υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κώτσηρα, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, τον επικοινωνιολόγο Θωμά Βαρβιτσιώτη, τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και καθηγητή οικονομικών Χρήστο Ταραντίλη και άλλους πολλούς επώνυμους. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έμειναν τελικά στο 0-0 και τα «πηγαδάκια» μετά στα VIP του ΟΑΚΑ πήραν φωτιά!


Προβληματισμός σε Μαξίμου και Χατζηδάκη για την γκρίνια που αφορά την οικονομία

Σε συναγερμό έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το Μέγαρο Μαξίμου η εντεινόμενη «δυσαρέσκεια» εξ αριστερών και δεξιών για την πορεία της οικονομίας, σε μια περίοδο που, κατά γενική ομολογία, τα πράγματα πάνε καλά και οι αριθμοί ευημερούν σε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, μισθολογικές αυξήσεις, επενδύσεις, έσοδα, φοροαπαλλαγές κ.λπ. Το γεγονός, όμως, πως τα περισσότερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και κάποιες μεμονωμένες «ομάδες διαφωνούντων» από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αμφισβητούν συντονισμένα την πρόοδο, με «κορόνες» και καταστροφολογικές εκτιμήσεις, ενώ ένας μεγάλος αριθμός πολιτών επίσης εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την ακρίβεια και το σημαντικά αυξημένο κόστος ζωής, έχει χτυπήσει καμπανάκια. Τα οποία πρώτος απ' όλους ακούει και προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, «ξορκίζοντας το φάντασμα του λαϊκισμού», καθώς γνωρίζει πως στη χώρα μας είναι πάντα ο πιο δύσκολος εχθρός να νικηθεί, όταν αρχίζει να θεριεύει. Το γεγονός πως επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ο Χατζηδάκης αναφέρεται ακριβώς σε αυτόν τον «διαγωνισμό λαϊκισμού» που βρίσκεται σε εξέλιξη και στον οποίο, όπως λέει, ούτε ο ίδιος ο υπουργός ούτε πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός έχουν καμιά διάθεση να συμμετάσχουν, αποκαλύπτει ακριβώς και την έκταση του προβληματισμού στα κυβερνητικά κλιμάκια. Το μήνυμα αυτό μπορεί εκ πρώτης όψεως να απευθύνεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν το έχουν δύσκολο να ανακαλύπτουν «λεφτόδεντρα» ή στους δυσαρεστημένους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από την ακρίβεια, αλλά έχει ως κεντρικούς αποδέκτες και τα πρόσωπα εντός της Ν.Δ. ή της κυβέρνησης, που εκμεταλλεύονται αυτή την περίοδο κατάρτισης του προϋπολογισμού, για να ζητήσουν όσο περισσότερα μπορούν να αποσπάσουν.


Βουρ για επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη

Πλώρη για την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει βάλει η Θεοδώρα Τζάκρη, όπως ψιθυρίζουν πρόσωπα τα οποία κινούνται στο περιβάλλον Κασσελάκη. Η νυν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει αναδειχθεί πλέον στο νούμερο ένα στέλεχος της πτέρυγας Κασσελάκη, έχει επικοινωνία από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί του, του γράφει τις ομιλίες του και γενικά έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του με τη «μαχητικότητά» της. Εκείνη δεν το λέει, αλλά περιμένει την επικράτηση του εκλεκτού της και την αναρρίχησή της μια θέση πιο πάνω στην πυραμίδα του κόμματος. Ενδιαφέρον θα έχει βέβαια ποιοι και πόσοι θα καθίσουν σε ένα κόμμα με το δίδυμο Κασσελάκης-Τζάκρη στην ηγεσία του. Ιδιαίτερα δε τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.


Συμβολικό βραβείο για την επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού προχωρεί η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για να επιβραβεύσει τα παιδιά των μελών της που πέτυχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για το έτος 2024. Η δικαστική ένωση, πέραν των συγχαρητηρίων για την επιτυχία τους, αποφάσισε να να βραβεύσει με συμβολικό χρηματικό ποσό καθένα από αυτά για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο. Για τον σκοπό αυτόν καλεί όλα τα μέλη της να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να προχωρήσει η καταβολή του συμβολικού αυτού ποσού σε όσα παιδιά εισαγγελέων κατάφεραν να εισέλθουν σε πανεπιστημιακές σχολές.