Η ομάδα του Μαξίμου που θα «ξυπνήσει» τη ΝΔ

Σήμερα σας έχω επιπλέον φρέσκα νέα από τα ενδότερα της κυβέρνησης για αυτό που λέμα… «ξύπνημα» της Νέας Δημοκρατίας. Την ενεργοποίηση, λοιπόν, του κομματικού μηχανισμού εν είδει ισχυρού πυλώνα συμβολής στο κυβερνητικό έργο, στα πρότυπα της εποχής του Παύλου Μαρινάκη ως γραμματέα της ΝΔ, επιχειρεί να επαναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου. Την συνεννόηση με την Πειραιώς έχει αναλάβει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης, ενώ κομβικό ρόλο διαδραματίζει ο Θανάσης Νέζης, αλλά και ο πολύπειρος Γιώργος Κατσαούνος στην κατεύθυνση της οργάνωσης των επισκέψεων ανα την περιφέρεια των κυβερνητικών και κομματικών κλιμακίων για συναντήσεις με τοπιικούς φορείς, αλλά και το «γαλάζιο» στελεχιακό δυναμικό. Όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις, αν δεν προκύψει άμεσο αποτέλεσμα, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν μετασχηματισμοί.



Σαμαράς και Σκέρτσος… συμφωνούν για Πρόεδρο Δημοκρατίας στον Στουρνάρα

Και τώρα θα σας πάω στα ενδότερα της κυβέρνησης… για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μπορεί, λοιπόν, οι σαμαρικοί να τα… χώνουν δημοσίως στον Άκη Σκέρτσο και να τον χαρακτηρίζουν μεταξύ σοβαρού και αστείου ως... πέτρα του σκνδάλου για το διαρκές άνοιγμα της κυβέρνησης προς το κέτρο (και δη για επιλογές όπως το νομοσχλεδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια), ωστόσο οι δύο πλευρές συγκλίνουν σε μια άκρως ενδιαφέρουσα προοπτική. Ο λόγος για το σενάριο της επιλογής του Γιάννη Στουρνάρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ως προσώπου κοινής αποδοχής. Βλέπετε με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιηθεί απολύτως ο Μεσσήνιος, επί πρωθυπουργίας του οποίου ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν υπουργός Οικονομικών (και φυυσικά διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις) και διαχρονικός συνομιλητής του, ενώ ως γνωστόν, ο νυν υπουργός Επικρατείας ήταν στενός συνεργάτης του Γιάνννη Στουρνάρα όλα αυτά τα χρόνια. Το θέμα, ωστόσο, είναι πολύπλοκο, αφού αν νομίζει κανείς στο Μαξίμου, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα… μαλακώσει τον Σαμαρά και θα λειτουργήσει εν είδει «βαλβίδα αποσυμπίεσης» στα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που επιθυμούν την αντικατάσταση της Κατερίνας Σκελλαροπούλου, τίοτε μάλλον κάνει όνειρα θερινής νυκτός. Χώρια που οι παράγοντες… Καρανλής και ΠΑΣΟΚ αποτελούν περίεργους παράγοντες στην σχετική εξίσωση…



Τι φέρνει ο Τζέφρι Πάιατ από τις ΗΠΑ στην κυβέρνηση

Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά: Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τους Ενεργειακούς Πόρους – και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα - Τζέφρι Πάιατ βρίσκεται στην Αθήνα για μια σειρά συναντήσεων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει αυτή με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στις 10:30 σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών. Αρκετούς μήνες πίσω, ο Πάιατ είχε συμμετάσχει στο East Macedonia & Thrace Forum ΙΙ στην Αλεξανδρούπολη και είχε αποκαλέσει τον ενεργειακό διάδρομο από την Αλεξανδρούπολη προς την Οδησσό ως το επόμενο οραματικό έργο για την ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής. Γιατί το θυμηθήκαμε αυτό; Διότι το περασμένο Σάββατο το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε, μαζί με τον Νίκο Δένδια πέντε Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές στα Χανιά (παρών και ο Τζορτζ Τσούνης) και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, «έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Αν το θέλει η Αθήνα και το στηρίζει η Ουάσινγκτον, ίσως τελικά και να υλοποιηθεί αυτό το πολύ φιλόδοξο σχέδιο.



Το κατάφεραν Χατζηδάκης και Σταϊκούρας ευρουλάκι, ευρουλάκι

Τη στήλη την ξέρετε. Τον Joker φιλοκυβερνητικό στα οικονομικά δεν τον λέτε. Αλλά ρίχνοντας μια δεύτερη ματιά στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο του Χατζηδάκη και στον προϋπολογισμό του 2025, «σκανδαλίστηκα» λίγο με τις εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις του ΑΕΠ των τελευταίων ετών που δείχνουν ότι ανακτήθηκε πλήρως η απώλεια των πέτρινων χρόνων της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008. Έτσι είπα να πειράξω λίγο σήμερα τους συντρόφους μου τους πρώην Συριζαίους – νυν πασόκους και δεν ξέρω εγώ τι άλλο έχουν επιλέξει οι άνθρωποι να στηρίζουν. Επειδή είμαι και περιστασιακός αναγνώστης των «οικονομικών» της Καινής Διαθήκης, θυμήθηκα τη ρήση «απόδοτε τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» (η οποία έχει μείνει ιστορικά καταγεγραμμένη στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο ως απάντηση του Χριστού στην ερώτηση των Φαρισαίων αν θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους στον Καίσαρα). Εδώ λοιπόν στη θέση του Καίσαρα βάλτε τον Κωστή Χατζηδάκη και τον προκάτοχό του Σταϊκούρα, κι ας αφήσουμε τον Θεό στην ησυχία του. Οι οποίοι Σταϊκούρας και Χατζηδάκης, ευρουλάκι – ευρουλάκι, επένδυση στην επένδυση, ευρωπαϊκή κονδύλια στα κονδύλια, πέτυχαν κάτι που στα χρόνια μας δεν το έχουμε ξαναδεί. Από τον Ιούλιο του 2019 που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τη διακυβέρνηση και «παρέλαβε» μια χώρα οικονομικά πτωχευμένη με ΑΕΠ 183 δισ. ευρώ –το οποίο κατέρρευσε στα 165 δισ. ευρώ το 2020 λόγω της κρίσης του Covid- έχει φτάσει σήμερα που μιλάμε να ανεβάσει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν στα 232 δισ. ευρώ και να εκτιμά ότι στο τέλος του 2025 θα το έχει φτάσει στα 242 δισ. ευρώ!



Θα έχει αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 60 δισ. ευρώ

Για να τα πούμε πιο κατανοητά, σε λιγότερα από έξι χρόνια διακυβέρνησης Ν.Δ, το ελληνικό ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί συνολικά κατά περίπου 60 δισ. ευρώ αν πάρουμε ως έτος «βάσης» το 2019 ή κατά 77 δισ. ευρώ αν λάβουμε υπόψη την πληγή του 2020 με τον κορωνοιό! Σχεδόν 10 δισ. ευρώ το χρόνο δεν το λες και λίγο, ούτε ξέρω άλλη χώρα να έχει πετύχει άνοδο του οικονομικού της επιπέδου κατά 30% σε τόσο λίγο χρόνο (46% από το 2020)! Και το ερώτημα είναι, έχει κι άλλο; Και με τι σχέδιο; ΥΓ: Στην πενταετία του συνονθυλεύματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (2015-2019) η αύξηση του ΑΕΠ ήταν λιγότερο από 7 δισ. ευρώ.



Μέσα στον χαμό και νέα εκδήλωση του Τσίπρα

Και μιας αναφερα τον ΣΥΡΙΖΑ, να σας πω ότι μέσα στον κακό χαμό με τον Κασσελάκη, ο πρόεδρος Αλέξης ετοιμάζει νέα εκδήλωση. Η νέα εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα αναμένεται στις 22 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο επίκεντρό της θα τεθούν οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οικονομολόγοι, πολιτικοί, ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό στις θεματικές συζητήσεις θα μιλήσουν και ανταλλάξουν απόψεις για την κρίση ακρίβειας και θα προτείνουν λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Η εκδήλωση θα κλείσει με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όλο και κάποια αιχμή για τον Κασσελάκη και την κατάσταση θα ρίξει…



Στελέχη Διαμαντοπούλου «πυροβολούν» Δούκα και στηρίζουν Ανδρουλάκη

Η Άννα Διαμαντοπούλου δεν πρόκειται να κάνει καμία δήλωση υπέρ Ανδρουλάκη ή Δούκα ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ωστόσο αφορά την ίδια, γιατί μετά την πολύωρη σύσκεψη που είχε στο γραφείο της με στελέχη που την στήριξαν στις εκλογές δεν απαγόρευσε σε κανέναν να κάνει δηλώσεις. Κάπως έτσι… εντελώς τυχαία έρχεται η παρέμβαση του Γιάννη Μεϊμάρογλου ενός εκ των πιο στενών συνεργατών της κατά του Χάρη Δούκα. Θα ακολουθήσουν και άλλες… Με λίγα λόγια τα στελέχη της Διαμαντοπούλου «πυροβολώντας» τον Δούκα θα στηρίξουν εμμέσως πλην σαφώς Ανδρουλάκη.



Ο γαλάζιος που μετάνιωσε για την υπογραφή του

Ποιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από τους οκτώ που υπέγραψαν την ερώτηση σχετικά με τις φαρμακευτικές δαπάνες των χαμηλόμισθων συνταξιούχων που δεν λάμβαναν ποτέ ΕΚΑΣ, λέει δεξιά κι αριστερά ότι ο συνάδελφος του που του πρότεινε να υπογράψει τον παγίδευσε; Και ότι δεν τον ενημέρωσε πως η ερώτηση επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως εσωκομματική πίεση μετά από εκείνη των 11 για τα κόκκινα δάνεια, Προσθέτει μάλιστα ότι αν ο συνάδελφος του τον είχε ενημερώσει επαρκώς δεν επρόκειτο να την είχε υπογράψει και να φέρει σε δύσκολη θέση τις ηγεσίες των υπουργείου Υγείας και Εργασίας. Εδώ πάντως ταιριάζει γάντι αυτό που λένε για την υπογραφή και την προσοχή με την οποία πρέπει να την βάζει κάποιος.



Θα συζητήσουν νέα μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ

«Πινέζα» στον χάρτη των εκτός Φρανκφούρτης ετήσιων συνεδριάσεων βάζει η ΕΚΤ αυτή τη φορά στη Σλοβενία. Πέρυσι, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδρίασε στην Αθήνα, όπου η Κριστίν Λαγκάρντ είχε την ευκαιρία να ζήσει εικόνες της πόλης και να βιώσει την ελληνική φιλοξενία, με οικοδεσπότη τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Στη φετινή συνεδρίαση του φθινοπώρου, που εθιμοτυπικά γίνεται στην πόλη κάποιας εθνικής κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης εκ περιτροπής, το επιτελείο Λαγκάρντ θα επισκεφθεί τη Σλοβενία, για το κρίσιμο ΔΣ στις 17 Οκτωβρίου. Πέρυσι στην Αθήνα (στο ΔΣ 25.10.2023) δεν είχε ακόμη ανοίξει ο κύκλος της μείωσης των επιτοκίων. Φέτος στη Σλοβενία, τα στοιχήματα πέφτουν για μια νέα μείωση, από το σημερινό επίπεδο του 3,5%, το οποίο έχει ήδη ενσωματώσει δύο πτωτικές κινήσεις. Τίποτε δεν είναι δεδομένο και σε καμία περίπτωση ακόμη και αν μια ακόμη μείωση έρθει να προστεθεί στις προηγούμενες, δεν σημαίνει ότι τη σκυτάλη θα λάβει μια νεότερη μείωση το Δεκέμβριο. Τουλάχιστον αυτό το μήνυμα περνάει ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας και host του επικείμενου ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπόσταν Βάσλε, μέσα από δηλώσεις του στο Bloomberg. Βέβαια, να θυμίσουμε ότι ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας σίγουρα δεν είναι περιστέρι…