Εξαιρετικά κρίσιµο θεωρούν στην κυβέρνηση το επόµενο διάστηµα, καθώς οι εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ προσφέρουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη πολύτιµο χρόνο µε ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, θέτοντας κεντρικά ως µονόδροµο την αυτοδυναµία. Στο Μέγαρο Μαξίµου εκτιµούν ότι αυτός ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός και υπό αυτό το πρίσµα εντατικοποιείται η παραγωγή έργου στα καυτά µέτωπα που προβληµατίζουν.

Στο Μαξίµου διαπιστώνουν ότι η… αφασία στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαρκέσει επί µακρόν, ενώ αναφορικά µε το ΠΑΣΟΚ εκτιµάται πως όποιος από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη ∆ούκα υπερισχύσει δεν θα οδηγήσει τελικά σε αξιοσηµείωτες αλλαγές των πολιτικών συσχετισµών. Και σε γενικές γραµµές πιστεύεται πως όσο θα αποδίδουν τα µέτρα κοινωνικής προστασίας και ενίσχυσης του εισοδήµατος, η κρίσιµη δεξαµενή πέριξ του Κέντρου, που εκλέγει κυβερνήσεις µε αποχρώσεις και προς τα δεξιά, θα επανακάµψει στη Ν∆, διαπιστώνοντας πως η µόνη σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης της χώρας εκφράζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

*Διαβάστε ακόμα: Μέγαρο Μαξίμου: Γιατί δεν βλέπει αλλαγή πολιτικού σκηνικού και ισχυρό αντίπαλο μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ - "Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου θα μας πίεζαν"


Η ανάγνωση αυτή -σύµφωνα µε τους επιτελείς- αποτυπώνεται και στους δηµοσκοπικούς δείκτες, όπου η Ν∆ παρά τη φθορά παραµένει πρώτη µε µεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, σε ποσοστά ανάλογα των ευρωεκλογών. Είναι αλήθεια ότι το 28% της 9ης Ιουνίου 2024 είχε προκαλέσει αµηχανία, καθώς σε διάστηµα ενός έτους χάθηκε σηµαντικό µέρος της δυναµικής. Ωστόσο το γεγονός ότι η ευρωκάλπη αποτελεί το κατεξοχήν σηµείο έκφρασης διαµαρτυρίας προς µια κυβέρνηση δεν παραβλέπεται στα κυβερνητικά ενδότερα, καθώς έχει τη σηµασία του. Και µε δεδοµένο πως στις εθνικές εκλογές η χαλαρή ψήφος δεν θα υφίσταται, οι εκλογείς θα ζυγίσουν αλλιώς την επιλογή τους.

Η αισιοδοξία για µια νέα αυτοδυναµία ενισχύεται από το γεγονός ότι η Ν∆ παρά τα προβλήµατα καταφέρνει σταθερά να προηγείται µε διαφορά κοντά στις 14 µονάδες, δείχνοντας εντέλει τη γενική τάση που επικρατεί στην κοινωνία. Αυτή η παγιωµένη πρωτιά ερµηνεύεται ως συλλογικό αίτηµα σοβαρότητας στη διακυβέρνηση και αποφυγής νέων περιπετειών. Ο Μάκης Βορίδης αναφερόµενος σε αυτές τις µετρήσεις εµφανίστηκε βέβαιος ότι η Ν∆ θα έχει την αυτοδυναµία. «Αυτή τη στιγµή που µιλάµε, η Νέα ∆ηµοκρατία είναι µπροστά µε 12-14 µονάδες. Στις ευρωεκλογές, που είναι το κατεξοχήν σηµείο έκφρασης διαµαρτυρίας προς µια κυβέρνηση, πάλι η Νέα ∆ηµοκρατία ήταν µπροστά µε 13%», σηµείωσε (Action 24) ο υπουργός Επικρατείας, διαψεύδοντας παράλληλα όσα λέγονται για αλλαγή του εκλογικού νόµου.

Την τρίτη, αυτοδύναµη, κυβερνητική θητεία έθεσε κεντρικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην οµιλία του στο πάρτι για τα 50ά γενέθλια της Νέας ∆ηµοκρατίας στην οδό Ρηγίλλης και µε αυτή τη στόχευση πορεύεται το σύνολο του κυβερνητικού µηχανισµού. Υπάρχει όµως και ένας ακόµη παράγοντας που ενισχύει το αφήγηµα της αυτοδυναµίας: η ανησυχητική αστάθεια στο γεωπολιτικό περιβάλλον, η οποία εκτείνεται σε δύο µέτωπα, αυτά της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, που παραµένουν ανοιχτά. Η γεωπολιτική και πώς αυτή θα επηρεάσει τους εσωτερικούς συσχετισµούς έρχεται να ενισχύσει την εκτίµηση που γίνεται, πως οι πολίτες σε αυτή τη φάση αναζητούν πειστική και σοβαρή διαχείριση από µια κυβέρνηση που έχει αποδείξει πως είναι για τα δύσκολα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή