Η πρόταση Καλαφάτη που θα… ωφελήσει τους γαλάζιους βουλευτές

Όπως σας είπα και χθες η επιχείρηση «ηρεμία» της ΚΟ της ΝΔ θα έχει πολλά επεισόδια… Η προσέγγιση της κυβέρνησης και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με τους βουλευτές συνεχίζεται σε πολλά επίπεδα και η στρατηγική αυτή θα τη δούμε να εκτυλίσσεται σε βάθoς χρόνου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόταση που κατέθεσε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης. Η εισήγηση αυτή αφορά τον αυστηρό περιορισμό του χρόνου ομιλίας βουλευτών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και υπουργών στην ολομέλεια του κοινοβουλίου. Αν κάτι τέτοιο θεσμοθετηθεί, τότε αυτό θα δώσει τον απαραίτητο «χώρο» σε αρκετούς βουλευτές, που μέχρι τώρα πολλές φορές δεν προλαβαίνουν καν να τοποθετηθούν σε ένα νομοσχέδιο ή σε μία συζήτηση. Έτσι και οι ψηφοφόροι τους θα βλέπουν ότι είναι πιο ενεργοί στα πράγματα και οι ίδιοι θα είναι ικανοποιημένοι.

Νεύρα Γερουλάνου με τον Πάνο Βλάχο που στηρίζει τον Δούκα

Τώρα να περάσω στα Πασοκικά παρασκήνια ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών. Έντονη ενόχληση έμαμα ότι προκάλεσαν στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου οι δηλώσεις του Παναγιώτη Βλάχου το βράδυ της Τρίτης στο Action 24. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο να θυμίσουμε ότι το 2021 στήριζε φανατικά Ανδρουλάκη και τώρα στηρίζει τον Χάρη Δούκα, άφησε αιχμές κατά του κ. Γερουλάνου λέγοντας ότι «επειδή κάποιοι ξέρετε έχουν προσωπικές φιλοδοξίες και θεωρούν πως με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δε θα προχωρήσει μπροστά και δυνατά προς το μέλλον θα έχουν ενδεχομένως ευκαιρίες και οι ίδιοι προσωπικά να ανέλθουν τα επόμενα χρόνια», προσθέτοντας μάλιστα ότι «αυτή είναι μια λάθος λογική, μια λάθος σκέψη, γιατί ενδεχομένως να υπάρχει στο μυαλό κάποιων, κάποιων που δε θέλουν να εκδηλωθούν, κάποιων που δε θέλουν να πάρουν την ευθύνη των λόγων και των πράξεων τους». Πάντως για την ιστορία σε αντίθεση με τον κ. Βλάχο, ο κ. Γερουλάνος έχει μείνει σταθερός στις επιλογές του και δεν αλλάζει άποψη από τη μια στιγμή στην άλλη, όπως κάνει λόγου χάρη ο κ. Βλάχος.

Ο προβληματισμός στο επιτελείο Δούκα και οι αιχμές για Πρωτόπαπα

Παραμένουμε στην πασοκική Ιερουσαλημ όπου σε τέσσερις μέρες τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα επιστρέψουν στις κάλπες προκειμένου να αναδείξουν τον νέο αρχηγό του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αν μη τι άλλο κακές επιδόσεις που κατέγραψε σε Αττική, Ανατολική, Αττική αλλά και Αρκαδία, ο Χάρης Δούκας έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό πέριξ της πλατείας Κοτζιά. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι ο κ. Δούκας, όχι απλά θα ηττηθεί, αλλά θα υποστεί πανελεθρία στις 13 Οκτωβρίου. Μάλιστα, ακόμα και στο επιτελείο του κ. Δούκα, λένε ότι η αποτυχία σε αυτές τις περιοχές έχει ονοματεπώνυμο. Ο λόγος για τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, όταν ο κ. Δούκας έφτασε περπατώντας στη Χαριλάου Τρικούπη απουσίαζαν από το πλευρό του τόσο ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, όσο και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, οι οποίοι πλέον φαίνεται ότι βρίσκονται στο στόχαστρο της κριτικής καθώς το επιτελείο Δούκα θεωρούσε ότι στις συγκεκριμένες περιοχές ο δήμαρχος θα έκανε πάρτι. Φυσικά από την κριτική δεν φαίνεται να έχει ξεφύγει ούτε ο «στρατηγός» Χρήστος Πρωτόπαππας, ο οποίος χρεώνεται τη στρατηγική που λίγο έλειψε να οδηγήσει τον κ. Δούκα εκτός β ΄γύρου.


Γκρίνια απο το επιτελείο Δούκα για Κονδύλη

Τον Νίκο Ανδρουλάκη λέγεται ότι στήριξε διακριτικά την προηγούμενη περίοδο ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν πρόσωπα που βρίσκονται στον κύκλο του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και δεν κρύβουν την ενόχληση τους γι’ αυτό. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι την προηγούμενη Κυριακή ο κ. Κονδύλης έκανε δημόσια καταγγελία της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ δημοτικής παράταξης ότι μοίραζε εφημερίδες έξω από εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ δίνοντας «μήνυμα» υπερ συγκεκριμένου υποψηφίου προέδρου, αφήνοντας να εννοηθεί τον Χάρη Δούκα.


Η ηγετική ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη

Στη Νέα Σμύρνη βρέθηκε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, όπου εκατοντάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του επιφύλασσαν υποδοχή. Από τους παρόντες αντιλαμβάνεται κανείς και την ηγετική ομάδα του κόμματος που θα παρουσιάσει μετά τις εκλογές -αν συμμετάσχει τελικά- και αν εκλεγεί ο ίδιος εκ νέου πρόεδρος. Στην εκδήλωση, λοιπόν, παραβρέθηκαν η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Γαβρήλος, ο δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Σαρακιώτης, η συντονίστρια ΕΠΕΚΕ, Γιώτα Πούλου, η αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ, Ράλλια Χρηστίδου, η τομεάρχης Πολιτισμού, Κυριακή Μάλαμα, ο τομεάρχης δικαιοσύνης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο διευθυντής της ΚΟ, Θάνος Μωραΐτης. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν επίσης υποψήφιοι ευρωβουλευτές, όπως η Μελπω Λεκατσά και ο Νάσος Παπαργυρόπουλος, πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και εκατοντάδες άλλα μέλη.


Δυναμική η ελληνική αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες

Πλούσια ήταν η δραστηριότητα της ελληνικής αντιπροσωπίας στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών και Πόλεων της Ευρώπης. Παρεμβάσεις σε όλα τα καίρια ζητήματα που απασχολούν Δήμους και Περιφέρειες όλης της Ευρώπης. Κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, μεταναστευτικό, εργασιακά, συνοχή σε όλα έδωσαν το παρών αυτοδιοικητικοί πρώτου και δευτέρου βαθμού, με τεκμηριωμένες τοποθετήσεις.



Συστάσεις προέδρου Αρείου Πάγου στους δικαστικούς λειτουργούς

Αυστηρή σύσταση απηύθυνε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, στους προέδρους των τριμελών συμβουλίων διοίκησης των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, καθώς και τους διευθύνοντες τα υπόλοιπα Πρωτοδικεία της χώρας, προκειμένου οι δικαστικοί λειτουργοί να μην επηρεάζονται από τις προσωπικές του αντιλήψεις που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο της υπόθεσης και νομικές διατάξεις. Στο έγγραφο της, η κυρία Κλάπα τονίζει ότι ο δικαστικός λειτουργός οφείλει να διεκπεραιώνει το δικαιοδοτικό του έργο με προσοχή, επιμέλεια, σε εύλογο χρόνο, με βάση το Σύνταγμα, το ενωσιακό δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τους νόμους της χώρας μας, χωρίς να επηρεάζεται από πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές ή άλλες προσωπικές του αντιλήψεις. Αφορμή για τη σύσταση της κυρίας Κλάπα στάθηκε δικαστική απόφαση η οποία περιλάμβανε προσωπικές κρίσεις δικαστή σχετικά με υπόθεση δανειολήπτη.



Η J&J ενισχύει το αποτύπωμά της στην Ελλάδα

Και κλείνουμε σήμερα με έναν ενδιαφέρον επιχειρηματικό. Η Johnson & Johnson Consumer, θυγατρική της πολυεθνικής με δραστηριότητα στα καταναλωτικά προϊόντα πρόσθεσε στο καταστατικό της και δραστηριότητες που αφορούν την εμπορία -εκτός λιανικής- συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ειδικότερα, στο σκοπό της εταιρείας γίνεται αναφορά στην «εισαγωγή, αγορά, διανομή, παραγωγή, εμπορία, χονδρική πώληση και γενικά κάθε είδους εμπορική πράξη (εκτός της λιανικής πώλησης) στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αφορά συνταγογραφούμενα και μη φαρμακευτικά προϊόντα». Εντωμεταξύ, η ενίσχυση της θέσης της J&J φάνηκε πρόσφατα και με τις ανακοινώσεις της Johnson & Johnson Innovative Medicine στον Άδωνι Γεωργιάδη, για το νεοσύστατο Τμήμα Κλινικών Δοκιμών, παρουσία του επικεφαλής των Κλινικών Μελετών για την Johnson & Johnson παγκοσμίως, Nick Hodges.