Είτε µας αρέσει είτε όχι, κάποιοι άνθρωποι από τον χώρο της Αριστεράς, όπως η σηµερινή γραµµατέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, δραστηριοποιήθηκαν από µικρά παιδιά στο συγκεκριµένο κόµµα, γνωρίζοντας ότι ο αγώνας που έδιναν απέναντι στον πανίσχυρο δικοµµατισµό της Νέας ∆ηµοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ήταν µάταιος. Γούσταραν όµως να εκφράζουν την επαναστατική ορµή της γενιάς τους µέσα από µια άλλη οπτική, αδιαφορώντας αν θα τα καταφέρουν ή όχι. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έτυχε να γίνει κόµµα εξουσίας και µπορεί να επωφελήθηκαν από αυτή την εξέλιξη πολλοί άνθρωποι, όπως η Ράνια Σβίγκου, δεν σηµαίνει πως πρέπει να απολογηθούν γι’ αυτό ή να υφίστανται συκοφαντικές προσβολές για τα πόστα που ανέλαβαν. Η Ράνια Σβίγκου, όπως και πολλοί άλλοι σύντροφοί της, ακόµα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο 5% και δεν γινόταν ποτέ κυβέρνηση, δύσκολα θα άλλαζε απόψεις µε γνώµονα το κριτήριο της «τακτοποίησής» της σε κάποιον άλλον πολιτικό φορέα. Ούτε στο ΠΑΣΟΚ θα πήγαινε για να «φτιαχτεί» µήτε στη Νέα ∆ηµοκρατία για να βολευτεί.

Σε αντίθεση µε κάτι άλλους τυχοδιώκτες και γυρολόγους της πολιτικής, οι οποίοι είδαν φως και µπήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούµενα χρόνια και σήµερα κουνάνε το δάχτυλο σε αυτούς που έφτυσαν αίµα για να καταστήσουν «µαγαζί γωνία» την Κουµουνδούρου. Είναι δυνατόν ο Ευ. Αντώναρος, ο οποίος ελέω Κ. Καραµανλή έγινε κυβερνητικός εκπρόσωπος της Νέας ∆ηµοκρατίας, δίχως να έχει δώσει αγώνες υπέρ της «γαλάζιας» παράταξης, να διασύρει τη Ράνια Σβίγκου δηµοσίως, γράφοντας ότι δεν θα παραιτηθεί για να µη χάσει το κοµµατικό µεροκάµατο και τον οδηγό που διαθέτει;


Στον ιστό της Άννας ο Παύλος

Στο επιτελείο του Π. Γερουλάνου οι μισοί θεωρούν υπαίτιο τον Γ. Παπανδρέου για την ήττα του στις πρώτες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο τέως πρωθυπουργός δεν κινητοποιήθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Γερουλάνου, ενώ οι υπόλοιποι ισχυρίζονται πως τη ζημιά τούς την έκανε η Άννα Διαμαντοπούλου, την οποία τώρα προσπαθούν να εμφανίσουν ως γυναίκα-αράχνη που ανακάτεψε τον διάολο στο ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να αποκτήσει δημοφιλία και στο τέλος να παίξει γερά για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με τη σύμφωνη γνώμη του Κ. Μητσοτάκη και του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν θα μπορέσει να πει «όχι» σε ένα τέτοιο σενάριο.

Δεν ξέρω τι ρόλο βαράει η περίφημη Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκείνο που αντιλαμβάνομαι είναι ότι σε αυτή συμμετέχουν «μιλημένα» πρόσωπα και πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν ο σύζυγος-σύντροφος της Ρένας Δούρου, ο πατέρας του Ν. Παππά αλλά και κάποιες φίλες του Π. Πολάκη.

Ενωτικός ο Ανδρουλάκης

«Η επιλογή στο πρόσωπό μου την Κυριακή είναι μια επιλογή συνέχειας και χρήσιμων αλλαγών για την ενίσχυση της προοπτικής της παράταξης. Πετύχαμε πολλά και θα διορθώσουμε πράγματα για να πετύχουμε περισσότερα, και είμαι εδώ για να υλοποιήσω αυτό ακριβώς το σχέδιο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Star. Αποδομώντας το επιχείρημα του κ. Δούκα ότι το 70% των ψηφοφόρων που επέλεξαν τους άλλους 5 υποψηφίους αποδοκιμάζει τον νυν πρόεδρο, ο κ. Ανδρουλάκης διασαφήνισε: «Αυτές οι μαθηματικές αναλύσεις αιωρούνται [sic] από την πραγματικότητα. Στον πρώτο γύρο κάθε ψηφοφόρος διάλεξε μεταξύ έξι υποψηφίων και στον δεύτερο γύρο θα διαλέξει μεταξύ δύο. Με αυτή τη λογική, το 80% των ψηφοφόρων που δεν ψήφισε τον κ. Δούκα τού είπε να μείνει στον δήμο; Όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν χωρίζεται σε 70%-30% ούτε σε 80%-20%. Το ΠΑΣΟΚ είναι το 100% των 303.000 που μας ψήφισαν. Μας τίμησαν και αυτή την Κυριακή θα ξαναψηφίσουν για πρόεδρο της παράταξης μεταξύ εμού και του κ. Δούκα».


Άνευ λόγου

Υποτίθεται πως με βάση τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση της αρχηγίας τ ου κόμματος είναι ανοιχτό μέχρι τις 24 Οκτωβρίου. Συνεπώς, για ποιο λόγο πρέπει να συναντηθούν σήμερα όλοι όσοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να θέσουν υποψηφιότητα; Επειδή το ζητά ο Π. Πολάκης; Επειδή μπορεί να το θέλει ο Στ. Κασσελάκης; Όλα αυτά είναι στον αέρα. Συνεπώς, δεν θα μας προκαλέσει καμία εντύπωση εάν η περίφημη πρωτοβουλία του Π. Πολάκη δεν βρει ανταπόκριση ούτε από τη γραμματέα της ΚΕ, Ράνια Σβίγκου, μήτε και από τον επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Ν. Παππά.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή