Επειδή ο Ν. Ανδρουλάκης έχει πάρει χαµπάρι πως, εάν επανεκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα βρεθεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς οµηρίας, είναι πλέον εξαναγκασµένος να δροµολογήσει σοβαρές αλλαγές στο κόµµα, βάζοντας σε θέσεις-κλειδιά τούς µέχρι πρότινος εσωκοµµατικούς του αµφισβητίες. Συνεπώς, δεν θα µας προκαλέσει καµία έκπληξη, εάν κινηθεί µε γνώµονα την αρχή «καλύτερα να έχω κοντά µου τους εχθρούς µου παρά να µοιράσω το παιχνίδι στους φίλους µου».

Τι σηµαίνει αυτό; Πως, για να φτάσει µέχρι τις επόµενες εθνικές δίχως τον φόβο της αµφισβήτησης ή της υπονόµευσης, θα υποχρεωθεί να εµφανίσει στα µάτια του πασοκικού κοινού µια νέα συλλογική ηγεσία. ∆ηλαδή να βάλει στο παιχνίδι της διοίκησης του κόµµατος και την Άννα ∆ιαµαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται την εποµένη τω ν εσωκοµµατικών εκλογών να τους προτείνει να αναλάβουν θέσεις αντιπροέδρων στο κόµµα. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και ο Κ. Μητσοτάκης, όταν ανέλαβε την ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας, και η ιστορία απέδειξε πως δεν του βγήκε στο τέλος σε κακό. Εκείνο που ξέρουµε είναι ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δέχεται εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες να µιµηθεί τον Κ. Μητσοτάκη και να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις. Βέβαια το ερώτηµα είναι εάν θα βρει ανταπόκριση, σε περίπτωση που ζητήσει από τους Π. Γερουλάνο και Άννα ∆ιαµαντοπούλου να αποδεχτούν τέτοιους διακριτούς ρόλους.



Προσωπική δοκιμασία

Να μην παραμελούν τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο, ήταν το μήνυμα που έστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία αποκάλυψε στη Βουλή την προσωπική της δοκιμασία με την ασθένεια. «Εγώ είμαι στην ομάδα τού “Φώφη Γεννηματά”», είπε η κυρία Αγαπηδάκη και ανέφερε ότι στη δική της περίπτωση, που έχει ευρήματα, η γιατρός της τής συνέστησε έλεγχο με υπερηχογράφημα και ψηφιακή μαστογραφία. «Έχω εύρημα, το οποίο δεν είναι κακόηθες, αλλά χρειάζεται παρακολούθηση ώστε, αν εξελιχθεί σε τέτοιο, να το εντοπίσω έγκαιρα… Αυτά χαρακτηρίζονται ως ύποπτα ευρήματα», ανέφερε σε επικοινωνία της με τους δημοσιογράφους, για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι δεν είναι κάτι που την ανησυχεί, είναι πολύ κοινό και χρειάζεται απλώς παρακολούθηση.

Υπέρ της υποψηφιότητας Δούκα τοποθετήθηκε με άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Νίκος Παπανδρέου, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι ανάμεσα στη στασιμότητα και στην αλλαγή επιλέγει το δεύτερο, καθώς «ο Χάρης Δούκας φαίνεται να έχει αντιληφθεί το πνεύμα των καιρών και την αναγκαιότητα για αμφίπλευρη διεύρυνση της παράταξης».



Δεν θέλω να σε ξαναδώ…

Την ώρα που ο Στ. Κασσελάκης τα έλεγε με τον Π. Πολάκη στην Κουμουνδούρου, η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, βρισκόταν στο κτίριο των κεντρικών γραφείων του κόμματος, αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ στη συνάντησή τους, καθώς είχε ήδη διαμηνύσει ότι για να εγγυηθεί έναν θεσμικό διάλογο στην πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές, θα πρέπει να είναι παρόντες όλοι οι υποψήφιοι διεκδικητές της αρχηγίας.

Πάντως, εκείνο που έμαθα είναι ότι η Ράνια Σβίγκου, έχοντας ανοιχτή την πόρτα της, όταν πήγε νωρίτερα ο Π. Πολάκης στην Κουμουνδούρου, συναντήθηκε μαζί του και συνομίλησαν για αρκετή ώρα. Όταν έφτασε όμως ο Στ. Κασσελάκης, ο τελευταίος αναζήτησε μόνο τον Π. Πολάκη και δεν θέλησε να συναντηθεί μαζί της. Άλλωστε, πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, όταν έχει ζητήσει την παραίτησή της από τη θέση της γραμματέως της ΚΕ, επειδή τη θεωρεί υπεύθυνη για τη διαρροή των στοιχείων από το «Πόθεν Έσχες» του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»;



Θύτες και θύματα

«Αποτελεί παγκόσμια πολιτική πρωτοτυπία ένας υποψήφιος πρόεδρος κόμματος να στρέφεται με εξώδικα κατά του κόμματος που διεκδικεί. Δεν είναι το θύμα ο Κασσελάκης, είναι ο θύτης, για να τιναχθεί στον αέρα η εκλογική διαδικασία. Προφανώς φοβάται το αποτέλεσμα». Τα παραπάνω δήλωσε στον Αθήνα 9,84 και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης.

Όπως είπε ο Χ. Γιαννούλης, «το εξώδικό του είναι το πρώτο στάδιο μιας νομικής διαδικασίας. Δεν πιστεύω ότι είναι μια συντροφική επιστολή ή ένα καταστατικό αίτημα. Την ευθύνη, λοιπόν, την έχει αυτός που ενεργεί, όχι αυτός που αμύνεται». «Μπορεί να είναι υποψήφιος ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να μηνύσει το κόμμα του και να το στείλει στα δικαστήρια;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε και ο Κ. Ζαχαριάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 FM.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή