Ε, ρε κάτι διαβολικές συµπτώσεις. Σαν χθες, 13 Οκτωβρίου 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόταν στο Μέγαρο Μαξίµου την Άννα ∆ιαµαντοπούλου, προκειµένου να της προσφέρει για λογαριασµό της Ελλάδας το χρίσµα της υποψήφιας για την ηγεσία του ΟΟΣΑ. «Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να µε προτείνει για τη θέση της γενικής γραµµατέως του ΟΟΣΑ (Οργανισµός Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) είναι για µένα µεγάλη τιµή και ταυτόχρονα µεγάλη ευθύνη», δήλωνε αµέσως µετά η ίδια. Χθες η Άννα ∆ιαµαντοπούλου, πάλι 13 Οκτωβρίου, έκανε δηλώσεις, για να ευχαριστήσει τον κόσµο του ΠΑΣΟΚ, που τη βοήθησε να ξαναµπεί στο εσωκοµµατικό παιχνίδι ως υποψήφια πρόεδρος. Από τις δηλώσεις της καταλάβαµε ότι έχει πάρει πλέον ζεστά τη συµµετοχή της στα εσωκοµµατικά δρώµενα και πως δεν ενεπλάκη «ευκαιριακά».

Ξαναµπήκε στο ΠΑΣΟΚ για να µείνει, θέτοντας βέβαια µε κοµψό τρόπο στον Ν. Ανδρουλάκη και κάποιους όρους: να συνθέσει απόψεις και ρεύµατα, σεβόµενος τη νέα ανθρωπογεωγραφία, που διαµορφώθηκε από τις εσωκοµµατικές εκλογές. ∆ηλαδή, πριν ακόµη ο Ν. Ανδρουλάκης χαρεί τη νίκη του απέναντι στον Χ. ∆ούκα, η Άννα ∆ιαµαντοπούλου έσπευσε να τον προειδοποιήσει πως πρέπει να «σεβαστεί» τους ηττηµένους και να τους «µοιράσει» αναλογικά την εσωκοµµατική εξουσία στα όργανα του κόµµατος. Το τι θα κάνει ο Ν. Ανδρουλάκης θα το δούµε. Πάντως, από τα µηνύµατα της Άννας ∆ιαµαντοπούλου αντιλαµβανόµαστε τι µπορεί να του κάνει η ίδια, εάν δεν την υπολογίσει. Οµηρία λέγεται αυτό σε ελεύθερη µετάφραση.



Μια ωραία ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο το μεσημέρι έλαβε χώρα ένα σοβαρό επεισόδιο με πρωταγωνιστές κάποιους υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη και έναν υπάλληλο της Κουμουνδούρου. Ο τελευταίος, ενώ κατήγγειλε το περιστατικό στους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκείνη την ημέρα στο ξενοδοχείο, ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά συγκεκριμένων προσώπων, ώστε να ζητήσει την παραδειγματική τους τιμωρία από τη Δικαιοσύνη. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος της Κουμουνδούρου υπέστη «απειλητικό στρίμωγμα» έξω από το ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή λίγες ημέρες νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ρωτούσε στενό συνεργάτη του Στ. Κασσελάκη «πόσα λεφτά έπαιρνε» από την Κουμουνδούρου.

Στο στόχαστρο του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλα Φαραντούρη μπήκαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Βασίλης Κικίλιας και οι ολιγωρίες της κυβέρνησης στην Πολιτική Προστασία. Ο Ν. Φαραντούρης απολαμβάνει ένα προνομιακό πεδίο αντιπολιτευτικής δράσης στην Ευρώπη, αφού στο εσωτερικό τα εσωκομματικά μαχαιρώματα για την ώρα επισκιάζουν τα πάντα.


Ο Δούκας και τα «κοράκια»

Ο δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας, «έδωσε έναν ωραίο αγώνα», καταπώς θα έλεγε και ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αλλά δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι, επειδή ηττήθηκε από τον Ν. Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί στο μέλλον να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κεντροαριστερά. Ο Χάρης Δούκας θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή, εάν την επομένη των ευρωεκλογών δεν έπεφταν πάνω του σαν τα «κοράκια» κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, για να βγάλουν το μένος τους απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη για προσωπικούς λόγους, τον χρησιμοποίησαν με άστοχο τρόπο και τον εργαλειοποίησαν σε λάθος χρόνο. Γιατί οι συγκεκριμένοι πολέμιοι του Ν. Ανδρουλάκη, που τον αμφισβήτησαν πριν ακόμα «καθαρογραφεί» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το μόνο που κατάφεραν ήταν να τον καταστήσουν συμπαθή στην κοινωνική βάση του κόμματος. Το γεγονός ότι για να βγάλουν το άχτι τους απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη έπαιξαν τα ρέστα τους επάνω στον Χ. Δούκα δεν σημαίνει ότι αυτό ωφέλησε τον δήμαρχο της Αθήνας


Ξεκαθαρίσματα

Αν ο Ν. Ανδρουλάκης καταφέρει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, τότε εκείνους που δεν βλέπω καλά στις εκλογικές τους περιφέρειες είναι τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο στην Αρκαδία, ο οποίος κινδυνεύει να απολέσει την έδρα από τον εργολάβο οικοδομών Κ. Παπαγεωργίου ή τον πρώην αντιπεριφερειάρχη του Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο Γ. Γιαννακούρα, τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία θα απειληθεί από τον Λευτέρη Καρχιμάκη, γιο του πρώην γραμματέα της ΚΕ Μιχάλη Καρχιμάκη, στη Δυτική Αθήνα, καθώς και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη στην Ανατολική Αττική, ο οποίος απέναντί του θα έχει μία ισχυρή υποψηφιότητα, αυτή του γνωστού εργατολόγου Κ. Τσουκαλά. Ο τελευταίος «παίζει» και για γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στη θέση του Ανδρέα Σπυρόπουλου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή