Μείζον ζήτημα είναι το δημοσιονομικό για τη Γαλλία, με νούμερο ένα «πονοκέφαλο» για την πολιτική ηγεσία να είναι η μείωση του ελλείμματος, κάτι που φέρνει στον δημόσιο διάλογο της χώρας και την... Ελλάδα και το πόσο έχει αλλάξει πλήρως η εικόνα της στο εξωτερικό την περίοδο κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει τα ηνία».

Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι αποστροφές του Φρανσουά Ολάντ σε τηλεοπτική του συνέντευξη, που αναφέρθηκε στις δύσκολες μέρες διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα όσα συνέβησαν σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις της περιόδου εκείνης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία: «Έσωσα την Ελλάδα παρά τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος είχε εγκατασταθεί σε έναν ρόλο δασκάλου, ενώ η χώρα του διολίσθαινε, κι έφτασε στο σημείο να αντικατασταθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Γάλλος πρόεδρος, όπως τονίζει η στήλη Big Mouth του Powergame.gr.

Σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης, δε, είπε: «Ως κάποιος που έσωσε την Ελλάδα, γνωρίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε (σ.σ. ως Γαλλία) τα δημόσια οικονομικά να εκτραπούν και το χρέος να γίνει δυσβάσταχτο. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά ακόμη και σήμερα η “υπογραφή” της Γαλλίας (στις χρηματαγορές) είναι ισοδύναμη με την “υπογραφή” της Ελλάδας, η οποία δεν είναι δα και διάσημη». Αυτή η αναφορά, όπως σημειώνει η στήλη, «εκτινάσσει το κύρος της χώρας μας, αφού στη σύγκριση με τη Γαλλία και τη θέση της στις διεθνείς χρηματαγορές, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος παραδέχεται ότι η θέση της Ελλάδας είναι πιο ισχυρή».


Τελικά, η τοποθέτηση Ολάντ καταμαρτυρεί τι έχει αλλάξει στην χώρα την τελευταία πενταετία, με τα όσα είπε ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος να δείχνουν το ριζικά διαφορετικό πρόσωπο που παρουσιάζει πλέον η ελληνική οικονομία στο εξωτερικό.

Τι αποκαλύπτει η στήλη Big Mouth

Εγκώμια Ολάντ για Μητσοτάκη και ελληνική οικονομία

«Έσωσα την Ελλάδα παρά τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος είχε εγκατασταθεί σε έναν ρόλο δασκάλου, ενώ η χώρα του διολίσθαινε, κι έφτασε στο σημείο να αντικατασταθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας για τις δύσκολες μέρες που πέρασε η χώρα μας την περίοδο της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Ως κάποιος που έσωσε την Ελλάδα, γνωρίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε (σ.σ. ως Γαλλία) τα δημόσια οικονομικά να εκτραπούν και το χρέος να γίνει δυσβάσταχτο. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά ακόμη και σήμερα η “υπογραφή” της Γαλλίας (στις χρηματαγορές) είναι ισοδύναμη με την “υπογραφή” της Ελλάδας, η οποία δεν είναι δα και διάσημη», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ο Ολάντ, παραδοχή που, όπως και να το κάνουμε, εκτινάσσει το κύρος της χώρας μας, αφού στη σύγκριση με τη Γαλλία και τη θέση της στις διεθνείς χρηματαγορές, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος παραδέχεται ότι η θέση της Ελλάδας είναι πιο ισχυρή.

«Επομένως, ναι, πρέπει να προχωρήσουμε προς τη μείωση των ελλειμμάτων, κάτι που έκανα κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ένα ζήτημα κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, αλλά και για να αποφύγουμε να παγιδευτούμε στον ίλιγγο της συσσώρευσης χρεών και, συνεπώς, επιτοκίων, που μπορούν να εκτοξευθούν για λίγο», υποστήριξε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Ολάντ. Ακούγοντας κάτι τέτοιους ξένους, που δεν είναι δα και σαν τους εγχώριους ηγέτες, καταλαβαίνω πόση δουλειά έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια ο πρόεδρος Μητσοτάκης. Και επειδή ο πρώην πρόεδρος δεν είναι ο Κασσελάκης, νομίζω ότι τα τσακάλια του Μαξίμου από χθες έπρεπε να είχαν κάνει σημαία τη συγκεκριμένη αποστροφή των λόγων του Ολάντ.