Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων αποθέωσαν κυβέρνηση και Χρίστο Δήμα

Σήμερα θα ξεκινήσω πάλι με τα χαριεντίσματα του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή με τον «13-0» Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημόσια συζήτηση εστιάζει στη συνύπαρξη των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στη εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ειδικά όταν αυτή γίνεται έχοντας δίπλα τους Νίκο Παππά, Νίκο Ανδρουλάκη, Ζωή Κωνσταντοπουλου και άλλους. Σε κάθε βραβείο οι πολιτικοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έπαιρναν τον λόγο υποστήριζαν πως οι επιχειρήσεις κατάφεραν να διακριθούν «παρά την αδιαφορία του κράτους». Σε ένα άτυπο debate, ωστόσο, απάντηση πήραν από τις ίδιες τις βραβευθείσες επιχειρήσεις που οι περισσότερες έκαναν εκτενή αναφορά σε σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Δεν πέρασε απαρατήρητο και σχολιάστηκε μετά στα πηγαδάκια το γεγονός πως τρεις από τις επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν προχθές το βράδυ έκαναν ονομαστική μνεία στον νυν υφυπουργό οικονομικών Χρίστο Δήμα ευχαριστώντας τον για πρωτοβουλίες που είχε πάρει ειδικότερα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις την περίοδο που ήταν υφυπουργός Ανάπτυξης αλλά και για το Creative Greece όταν ήταν υφυπουργός Πολιτισμού.

Ο Θεοδωρικάκος επιλέγει το σύνθημα «αλλάζουμε»

Το σύνθημα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» το έχει καλά στο μυαλό του ο υπουργός επί της Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Και όπως μου λένε πηγές μου που διάψευση δεν επιδέχονται, στην κοινή συνέντευξη που θα έχουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα, το μήνυμα θα είναι «αλλάζουμε». Ως γνωστόν ο κ. Τάκης δεν είναι υπουργός «Ακρίβειας» αλλά Ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Επειδή, όμως, το άμεσο πρόβλημα των πολιτών είναι η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής (για τη λαϊκή λέω που τον αφορά, όχι για τα σπίτια, την οικοδομή, το ρεύμα κλπ), αν ο υπουργός Θεοδωρικάκος αρχίσει να λέει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της επόμενης δεκαετίας, δεν νομίζω ότι το όλο πράγμα θα πάει καλά. Εξ ου και οι πληροφορίες μου λένε πως θα αφιερώσει μεγάλο μέρος των εξαγγελιών του στην ακρίβεια των τροφίμων και γενικώς των ειδών σούπερ μάρκετ.

Η γκάφα του Νάσου Ηλιόπουλου για τον Νίκο Δένδια

Ίσως θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικοί στη Νέα Αριστερά για μια δήλωση που αποδίδει στον Νίκο Δένδια ότι δήθεν είπε στη Βουλή «δεν χαρίζουμε τον Ιωάννη Μεταξά στην Άκρα Δεξιά». Αυτό το οποίο στην πραγματικότητα είπε στη Βουλή το 2016 ενώπιον των βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος -και έχει βέβαια τεράστια διαφορά- ήταν η προτροπή προς το ΚΚΕ «να μην χαρίζει τον Μεταξά στη Χρυσή Αυγή». Όπως εξήγησε, ήταν όντως δικτάτορας ο Μεταξάς, αλλά είπε όχι στον ναζισμό. Ο σημερινός Υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι αν με κάποιον θα ήταν η Χρυσή Αυγή τότε, θα επρόκειτο για τον Τσολάκογλου - τον πρώτο κατοχικό πρωθυπουργό της Ελλάδας - και συνεπώς με αυτόν θα έπρεπε να ταυτίζει το ΚΚΕ το νεοναζιστικό μόρφωμα. Αλλά ο παρών σε τηλεοπτικό πάνελ Νάσος Ηλιόπουλος άκουσε μια ανακρίβεια από κάποιον παρουσιαστή εκπομπής και έσπευσε να την αναπαράγει, θεωρώντας ότι αφού τον είπαν, έτσι είναι! Με τέτοια σοβαρότητα στη διασταύρωση στα απο-κόμματα του πρώην ΣΥΡΙΖΑ, ας μην απορούν που δεν βλέπουν προκοπή…


Πιτσιλής for ever

Το είχαμε γράψει από τη στήλη του Joker, ότι ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, πήγαινε «αέρα» είτε για ανανέωση της θητείας του για έναν ακόμη χρόνο, είτε για μια ακόμη 5ετία ως το 2030. Η κυβέρνηση αποφάσισε το δεύτερο. Όχι μόνο επειδή το πρότεινε ο Κωστής Χατζηδάκης αλλά επειδή το ενέκρινε πρώτος από όλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί αμφότεροι εμπιστεύονται την ακεραιότητα του ανδρός. Οι θεσμικές αλλαγές που προωθούνται στην ΑΑΔΕ με την πρόβλεψη τοποθέτησης τριών υποδιοικητών, ανοίγει το δρόμο ώστε ο πιο επιτυχημένος επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συνεχίσει τη θητεία του και να ολοκληρώσει το έργο του, που αν μου βρείτε σημαντικότερο, παρακαλώ ενημερώστε με.


Η πρώτη εμφάνιση Χριστοδουλάκη μετά την ήττα Δούκα

Αφήνοντας τα κυβερνητικά, σας πάω στα Πασοκικά παρασκήνια που είναι ενδιαφέροντα μετά τις κάλπες. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, λοιπόν, έκανε την πρώτη του εμφάνισή του το απόγευμα της Τρίτης μετά τις εσωκομματικες εκλογές του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας μέσα από τα social media την ήττα του Χάρη Δούκα από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης ξέρει τι πρέπει να κάνει και πρόσθεσε πως «η ενότητα δεν είναι ευκαιριακή επιλογή, είναι στάση ζωής». Να σημειωθεί ότι οι κακές γλώσσες λένε ότι ο κ. Χριστοδουλάκης πάντα επιλέγει τους χαμένους, καθώς το 2021 είχε στηρίξει στην εσωκομματική κούρσα τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ τώρα τον Χάρη Δούκα.


Οι νίκες Ανδρουλάκη στα «κάστρα» των υποστηρικτών του Δούκα

Να σας πως επίσης, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αν και επανεξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ με σχεδόν 60%, το σημαντικότερο για εκείνον ήταν ότι κατάφερε καίρια «χτυπήματα» ακόμα και στις περιφέρειες όπου βουλευτές του κόμματος στήριζαν τον Χάρη Δούκα. Όπως πληροφορείται ο Τζόκερ στη Χαλκιδική όπου ο τοπικός βουλευτής Απόστολος Πάνας - ήταν ένας από αυτούς που είχε ζητήσει προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες - στήριξε τον δήμαρχο Αθηναίων, ο κ. Ανδρουλάκης επικράτησε με 51,66% ενώ ο κ. Δούκας κατέγραψε ποσοστό 48,34%. Στη Λάρισα όπου η Ευαγγελία Λιακούλη, στήριξε τον Χάρη Δούκα η επικράτηση Ανδρουλάκη ήταν οριακή. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 50,39% και ο Χάρης Δούκας 49,6% (δηλαδή μόλις 37 ψήφοι). Στη Θεσσαλονίκη όπου ο κ. Δούκας υποστηριζόταν τόσο από τον Χάρη Καστανίδη όσο και από τον Αντώνη Σαουλίδη ο κ. Ανδρουλάκης κατέγραψε ποσοστό 59,12% και ο δήμαρχος Αθηναίων 40,88%. Και στην Αρκαδία, την έδρα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου - στήριξε ανοιχτά τον κ. Δούκα - o Nίκος Ανδρουλάκης έκοψε πρώτος το νήμα αν και με μόλις 78 ψήφους (51,34% - 48,66%).


Η «κρύα» εκδίκηση του Ανδρουλάκη

Ακόμη διψήφια ήταν η διαφορά του κ. Ανδρουλάκη με τον κ. Δούκα και στην ανατολική Αττική όπου ο δήμαρχος Αθηναίων είχε τη στήριξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Γιάννη Σμέρου, της Βάσιας Αναστασίου και του Λάζαρου Καραούλη. Ο κ. Ανδρουλάκης κατέγραψε ποσοστό της τάξεως του 56,56% και ο κ. Δούκας 43,44%. Την ίδια ώρα ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε και τον Δυτικό Τομέα, την έδρα της Νάντιας Γιαννακοπούλου η οποία το μεσημέρι του Σαββάτου ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον κ. Δούκα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκέντρωσε 58,39% και ο Χάρης Δούκας 41,61%. Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε τον Χάρη Δούκα ακόμα και στην «έδρα» του, τον δήμο Αθηναίων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 59,02% και ο Χάρης Δούκας 40,98%. Αυτό θα σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε την εκδίκησή του από όλους όσοι τον υπονόμευσαν…


Επικοινωνιακή δυσκολία Ανδρουλάκη

Θα έχετε διαβάσει για συνομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο. Μου έκαναν εντύπωση τα σενάρια γνωρίζοντας την δυσκολία Ανδρουλάκη στην επικοινωνία με τους συντρόφους του που δεν ανήκουν στην ομάδα του και είπα να το ψάξω… Λοιπόν καλώς ήμουν δύσπιστος με όσα διάβαζα. Διασταυρώνοντας το από όλες τις πλευρές καμία ιδιαίτερη επικοινωνία δεν έχει υπάρξει. Με τον Παύλο Γερουλάνο υπήρξε ένα σύντομο τηλεφώνημα και μια συνάντηση στην κηδεία του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου, χωρίς να υπάρξει καμία συμφωνία. Το ίδιο και με την Άννα Διαμαντοπούλου καμία ουσιαστική συζήτηση δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.


Το «βαρύ χαρτί» του Χάρη Δούκα

Τώρα που οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ τελείωσαν και στο δημαρχείο της Αθήνας επανέρχονται σταδιακά στην καθημερινότητα, οι εργαζόμενοι στον δήμο λένε πως ένα πρόσωπο εργάστηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στο πλευρό του Χάρη Δούκα. Αυτό δεν ήταν άλλο από την σύντροφό και από το επόμενο Σάββατο σύζυγο του Γεωργία Πολυτάνου. Η οποία πήγαινε σχεδόν επί τρεις μήνες καθημερινά στο δημαρχείο όπου είχε ένα γραφείο στην διάθεση της και έφευγε αργά το βράδυ είτε με τον δήμαρχο όταν εκείνος ήταν εκεί είτε -πολλές φορές- χωρίς εκείνον καθώς απουσίαζε εκτός Αθηνών για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας. Όλοι μάλιστα μιλούν με πολύ θετικό τρόπο και για την δουλειά της και για την συμπεριφορά της απέναντι σε συνεργάτες και εργαζόμενους στον δήμο.


Έρχονται προαγωγές και μετακινήσεις δικαστών και εισαγγελέων

Μία κενή θέση αρεοπαγίτη και οι νέες οργανικές θέσεις εισαγγελικών λειτουργών πρόκειται να πληρωθούν το επόμενο διάστημα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Με ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα καλούνται ο ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις μετάθεσης ή τοποθέτησης. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν με βάση την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για τη θέση του αρεοπαγίτη. Στη συνέχεια και εντός του Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις και την προαγωγή του αρεοπαγίτη.



Ποιοι χαίρονται από τις μειώσεις επιτοκίων

Aύριο το απόγευμα, ο τόνος για τα επιτόκια του ευρώ θα έχει δοθεί. Ποιους ενδιαφέρει; Όσους σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε δανεισμό, σε επιχειρηματικά ή δάνεια λιανικής, δηλαδή, στεγαστικά, καταναλωτικά, αυτοκινήτου και φυσικά ΜμΕ. Αυτό που διαπίστωσε η στήλη είναι ότι ενόψει της νέας μείωσης των επιτοκίων της Πέμπτης -η αγορά έχει προεξοφλήσει το στίγμα Λαγκάρντ- κάποιες τράπεζες έχουν ήδη προβεί σε μειώσεις επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια σταθερής περιόδου, ενσωματώνοντας την καθοδική τάση στο κόστος χρήματος. Για τα κυμαινόμενα στεγαστικά, η συζήτηση μετατίθεται για του χρόνου τον Απρίλιο, καθώς μέχρι τότε τα δάνεια αυτά είναι κάτω από καθεστώς προστασίας. Εννοείται ότι μιλάμε για τα τρέχοντα υπόλοιπα δανείων με κυμαινόμενο. Αν τώρα κάποιος θέλει σήμερα να λάβει δάνειο με κυμαινόμενο, εκεί, ναι, υπάρχει διαφορά σε σχέση με τις αρχές του καλοκαιριού και θα υπάρξει και μεγαλύτερη στις αρχές του 2025. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, όσοι ενδιαφέρονται για νέο δάνειο και θέλουν σταθερό ή κυμαινόμενο, μπορούν να βρουν καλύτερους όρους. Εκεί που επίσης έχει ενδιαφέρον, είναι στα καταναλωτικά δάνεια, που συνήθως το κυμαινόμενο αποτελεί τη βάση υπολογισμού του κόστους. Ειδικά στον χώρο του αυτοκινήτου, αναμένεται αυξημένη ζήτηση για φρέσκα κεφάλαια.


Μπήκε dead line

Στα 50 χρόνια ζωής που συμπλήρωσα, ο Θεός να με έχει γερό, τέτοια δέσμευση δεν έχω ξανασυναντήσει. Για τις φορολογικές δηλώσεις αναφέρομαι που μπήκε dead line στις 31 Ιουλίου κάθε έτους με κλιμακωτό bonus επιστροφής οφειλόμενου φόρου 4% άνα τα πληρώσεις «ντούκου». Δώρο, δηλαδή για όσους πληρώσουν εφάπαξ, και παρατάσεις τέρμα από αυτές που ξέραμε για Αύγουστο, Σεπτέμβριο κλπ. Αλλά ξέρετε τι δεν είδα; Άμα εγώ βαρεθώ ή ο λογιστής μου πέσει έξω χρονικά και την υποβάλω κανά – δύο μήνα αργότερα θα έχω κάποια ποινή πέραν των προβλεπόμενων μέχρι σήμερα; Όχι μου απάντησαν. Ό,τι ισχύει. Ένα κατοσταρικάκι δηλαδή…


Εξάρχου-Μπάκος-Καϋμενάκης ικανοποιημένοι από τις διαβεβαιώσεις

Η Fiera Capital, η πρώτη από τις τρεις επενδυτικές εταιρείες υψηλού κύρους, έκανε γνωστή χθες τη δέσμευσή της να στηρίξει με 12.000.000 ευρώ τα θεμέλια του 5ου τραπεζικού πυλώνα μετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, απορροφώντας τυχόν αδιάθετες μετοχές. Μαθαίνω πως η Ελένη Βρεττού και οι Εξάρχου-Μπάκος-Καϋμενάκης, είναι ικανοποιημένοι έχοντας διαβεβαιώσεις ότι τουλάχιστον μια δυο μεγάλες ξένες επενδυτικές εταιρείες δεν θα αφήσουν την ευκαιρία της ΑΜΚ της Attica Bank να πάει χαμένη.