Συνέχεια στις αποκαλύψεις για την «συγγνώμη» του Αλέξη Τσίπρα στον Ευάγγελο Βενιζέλο για την εμπλοκή του δεύτερου στην υπόθεση Novartis δίνει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα» και η έγκυρη στήλη του Γιώργου Παπαχρήστου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου «ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του είχαν ζητήσει συγγνώμη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την άθλια σκευωρία εις βάρος του ήδη από το 2017», επισημαίνοντας ότι «η συγγνώμη του Τσίπρα προς τον Βενιζέλο υποβλήθηκε δια ζώσης από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, επαναλαμβάνω, ελάχιστους μήνες μετά την εις βάρος του (όπως και εις βάρος άλλων εννέα πολιτικών προσωπικοτήτων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ) κατηγορία περί δήθεν δωροδοκίας από την πολυεθνική φαρμακευτική».

Μάλιστα, ο Γιώργος Παπαχρήστου αποκαλύπτει ένα άγνωστο παρασκήνιο για το πως η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει μία υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, με παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, ύστερα από παράκληση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.   

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστου, Τσίπρας και Βενιζέλος έχουν συναντηθεί το τελευταίο διάστημα σε μερικές κοινωνικού χαρακτήρα συναθροίσεις -«καλέσματα», στην γλώσσα των αστών όπου μίλησαν για πολλά, μεταξύ των οποίων και για τα «λάθη» του παρελθόντος.

Το απόσπασμα από την στήλη «Στίγμα» του Γιώργου Παπαχρήστου στα «Νέα» για την συγγνώμη Τσίπρα σε Βενιζέλο

Μπορεί ίσως τα «δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συνάντηση που είχε ο πρώην πρωθυπουργός (ο πρόεδρος Αλέξης) με πολιτικούς του αντιπάλους (τον πρόεδρο Βενιζέλο) για το θέμα της Novartis» να μην «έχουν σχέση με την πραγματικότητα και (να) στερούνται σοβαρότητας», ωστόσο η συγγνώμη του Τσίπρα στον Βενιζέλο για την άθλια εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Novartis προϋπήρξε! Και ήταν και έμπρακτη. Και πέραν κάθε αμφισβητήσεως. Θα πικράνω ίσως τους πιστούς (ακόμη;) οπαδούς του προέδρου Αλέξη (όπως, ας πούμε, τον Κωστάκη τον Βαξεβάνη, τον φίλο μου), αλλά ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του είχαν ζητήσει συγγνώμη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την άθλια σκευωρία εις βάρος του ήδη από το… 2017!!! Οντας κυβέρνηση ακόμη. Στην κορύφωση δε της σκευωρίας περί του σκανδάλου. Οταν στη Βουλή και στα πάνελ της τηλεόρασης αναστέναζαν από ιερή οργή «για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» ο Καμμένος συνέταιρος του Τσίπρα, ο περίφημος «διώκτης» της διαπλοκής Μίμης Παπαγγελόπουλος, ο Παππάς και τ’ άλλα «παιδιά» που μας κυβερνούσαν.

Η συγγνώμη του Τσίπρα προς τον Βενιζέλο υποβλήθηκε δια ζώσης από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, επαναλαμβάνω, ελάχιστους μήνες μετά την εις βάρος του (όπως και εις βάρος άλλων εννέα πολιτικών προσωπικοτήτων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ) κατηγορία περί δήθεν δωροδοκίας από την πολυεθνική φαρμακευτική. Αν υπάρχει ένα «άλλοθι» για τον Τσίπρα και τις επιθέσεις που τώρα δέχεται, θα αναφέρω ότι έγινε για καλό σκοπό και προς το συμφέρον της χώρας. Και ότι ο Βενιζέλος την άποδέχθηκεθηκε για τους ίδιους λόγους, διότι γι’ αυτόν προείχε να προστατευθούν τα συμφέροντα του δοκιμαζόμενου, τότε, ελληνικού λαού. Παραμερίζοντας ταυτόχρονα την οργή, πικρία και τον θυμό του για την άθλια εμπλοκή του στην σκευωρία, την οποία σχεδίασε και υλοποίησε τότε ο Τσίπρα με τους συνεργάτες του…

Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω και δεν θα δεχθώ καμία διάψευση από κανέναν (και πολύ περισσότερο από την… Αμαλίας, όπου και το γραφείο του προέδρου Αλέξη) η έμπρακτη συγγνώμη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο υποβλήθηκε στη διάρκεια μιας κοινωνικοπολιτικής εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθησαν και οι δύο τον Ιούνιο του 2017. Ήταν την εποχή που στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο εκδικαζόταν αγωγή του Λιβανέζου επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα κατά της Ελλάδας, με την οποία απαιτούσε αποζημίωση ύψους 1,1 δις από το (χρεοκοπημένο) ελληνικό Δημόσιο για μη εκτελεσθέντα συμβόλαια του Πολεμικού Ναυτικού με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία ανήκαν τότε στον Σάφα.

Ο Τσίπρας παρακάλεσε τον Βενιζέλο να καταθέσει υπέρ του ελληνικού δημοσίου, διότι γνώριζε καλά την υπόθεση ως προϋπήρξασας υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο Βενιζέλος αποδέχθηκε το αίτημα, κατέθεσε (δύο ή τρεις φορές) στο Διεθνές Δικαστήριο με την επιστημονική γνώση που διαθέτει, φώτισε πολλές πτυχές της συμφωνίας του Δημοσίου με τον Σάφα και η παρέμβασή του ήταν τόσο αποτελεσματική που το Δικαστήριο ύστερα από λίγους μήνες, εξέδωσε απόφαση με την οποία δικαίωσε το ελληνικό Δημόσιο. Αποτέλεσμα; Ο Σάφα όχι μόνο δεν έλαβε τα 1,1 δις που διεκδικούσε, αλλά το Δικαστήριο τον υποχρέωσε να συνεχίσει να λειτουργεί τα Ναυπηγεία, άρα να εξακολουθήσει να δίνει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πανηγύρισε δεόντως την απόφαση, αλλά τη συμβολή του Βενιζέλου την απέκρυψε για ευνόητους λόγους. Πως να αναφέρει σε ποιον οφειλόταν, κατά βάση, η μεγάλη επιτυχία. Σε κάποιον που προσπαθούσε απεγνωσμένα να ενοχοποιήσει με μία ψεύτικη, ολωσδιόλου κατασκευάσμένη, κατηγορία για τη Novartis;

(...)

Υ.Γ Διαψεύσεις δεν θα δεχθώ περί του αιτήματος Τσίπρα στον Βενιζέλο να καταθέσει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο. Ούτε για το αν αυτό συνιστούσε συγγνώμη για τη Novartis. Ο καθένας καταλαβαίνει…

Υ.Γ. 2 Ναι, Τσίπρας και Βενιζέλος έχουν συναντηθεί το τελευταίο διάστημα σε μερικές κοινωνικού χαρακτήρα συναθροίσεις -«καλέσματα», στην γλώσσα των αστών, Κώστα (Βαξεβάνη) μου. Και με την ελευθερία που τους παρέχει πλέον το γεγονός ότι είναι απαλλαγμένοι από κάθε επίσημη ιδιότητα και οι δύο μίλησαν για πολλά. Μεταξύ των οποίων και για τα «λάθη» του παρελθόντος, αν αυτό σου λέει κάτι…

Υ. Γ. 3: Και ναι επίσης, Κώστα ο «δικός σου» (ακόμη; πρώην; Εσύ ξέρειες...) δεν στα λέει όλα. Σου κρύβει πράγματα. Μην του έχεις εμπιστοσύνη.