Αιχμηρός για τον υπό εξέλιξη ελληνοτουρκικό διάλογο αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα στην Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζοντας την τακτική της «δεξιάς κριτικής» στην κυβέρνηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα παραστεί στην εκδήλωση απονομής του ετήσιου βραβείου της «Γυναίκας της χρονιάς», το οποίο θα απονείμει ο ίδιος σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, με αφορμή τα 50 χρόνια της εισβολής και κατοχής, απευθύνοντας και έναν χαιρετισμό.

Το σκεπτικό της απονομής, άλλωστε, είναι ότι βραβεύονται εκείνες οι σπουδαίες γυναίκες που δυστυχώς μέχρι και σήμερα βιώνουν τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, δηλαδή οι «άξιες μανάδες και γιαγιάδες μας». Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να τοποθετηθεί ο κ. Σαμαράς, που βρίσκεται από χθες στη Λευκωσία.

Σημειώνεται ότι στην ομιλία του το καλοκαίρι στο Πολεμικό Μουσείο ο κ. Σαμαράς είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δέχεται «ταπεινώσεις», προειδοποιώντας ότι δεν θα γίνουν ανεκτές «εθνικές υποχωρήσεις». Την επέκρινε επίσης ότι «ξεχάσαμε να θυμίσουμε σε όλον τον κόσμο τα 50 χρόνια φέτος από την τραγωδία της Κύπρου», ενώ χαρακτήρισε τον ελληνοτουρκικό διάλογο ως «διάλογο με πειρατή».

Τι είναι τα βραβεία «Γυναίκες της Χρονιάς»

Τα βραβεία Γυναίκες της Χρονιάς 2024, που παρουσιάζει η Estée Lauder, επιστρέφουν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας σήμερα. Πρόκειται για μια τελετή βραβεύσεων που στόχο έχει την ανάδειξη και την επιβράβευση των Κυπρίων γυναικών που τόλμησαν και πέτυχαν, που έγιναν πηγή έμπνευσης και άνοιξαν δρόμους, η καθεμία στον τομέα της. Μια γυναίκα που για όλους εμάς αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και μας δίνει φως στη ζωή.

Το φετινό concept εξυμνεί τη γυναικεία ανθεκτικότητα. Με αφορμή τα 50 χρόνια Τουρκικής Εισβολής και Κατοχής, η τελετή απονομής δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη.

Προσεγγίζεται το θέμα από ανθρωπιστική και πολιτιστική άποψη και μέσα από το concept της τελετής αναγνωρίζονται γυναίκες που ενέπνευσαν άλλους με το θάρρος και τη δύναμή τους, αγγίζοντας διάφορες πτυχές της γυναίκας που αγωνίζεται και αντιστέκεται, καθώς και τα επακόλουθα μιας εισβολής.

Η ανθεκτικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό που συχνά συνδέεται με τη δύναμη και το θάρρος, αφού είναι η ικανότητα να ανακάμπτεις γρήγορα από δύσκολες καταστάσεις και να συνεχίζεις παρά τα όποια εμπόδια. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας οι γυναίκες αντιμετώπισαν πολλές αντιξοότητες, αλλά τις ξεπέρασαν για να επιμείνουν και να ευδοκιμήσουν.


Οι βραβεύσεις


Η Madame Figaro Κύπρου, όπως κάθε χρόνο, με τη βοήθεια ειδικής επιτροπής, η οποία συστάθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν και αποτελείται από καταξιωμένους στον κλάδο τους επαγγελματίες σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων, κατέληξε στις τελικές 45 υποψήφιες Γυναίκες της Χρονιάς, σε 9 κατηγορίες.

Στη συνέχεια, οι πρώτες ανάμεσα στις ίσες αναδείχθηκαν από την ψήφο του κοινού. Συγκεκριμένα, 36.892 αναγνώστες ψήφισαν και ανέδειξαν τις Γυναίκες της Χρονιάς 2024 στις κατηγορίες ANSWEAR Fashion & Jewellery Designer, Μουσικός, Ηθοποιός, Δημιουργός, DOVE Αθλήτρια, Επιστήμονας/Ακαδημαϊκός, ECOMMBX Επαγγελματίας/ Επιχειρηματίας, ΟΠΑΠ Κοινωνική Προσφορά και ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ Καινοτομία.

Τρεις τιμητικές διακρίσεις απονέμονται για ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ και ΠΡΩΤΕΙΟ ΖΩΗΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΑΝΤΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ, καθώς και το EDITOR’S CHOICE που αποφασίζεται από τη συντακτική ομάδα της Madame Figaro Κύπρου.

Ο καταξιωμένος Μανώλης Μητσιάς θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά στην Κύπρο το νέο τραγούδι του για την Αμμόχωστο, σε μουσική Γιώργου Θεοφάνους.
Παρουσιάστρια της βραδιάς θα είναι η μοναδική Μπέττυ Μαγγίρα.


Επί σκηνής θα δούμε γνωστούς καλλιτέχνες όπως τη Μελίνα Ασλανίδου, την Ευρυδίκη, τον Λούκα Γιώρκα και τον Άλεξ Παναγή, καθώς και τις νεαρές Κύπριες Μαρίνα Βερζανλή και Άντρεα Γρηγορίου.


Στην ενότητα του θεσμού «Νέο ταλέντο», όπου παραχωρούμε τη σκηνή σε ένα νεαρό κορίτσι που κάνει τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι, φιλοξενούμε φέτος τη Σίλια Καψής.


Η εκδήλωση θα έχει όπως πάντα φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων θα δοθούν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που θα επιλέξει η κυρία η οποία θα βραβευθεί στην κατηγορία ΟΠΑΠ Κοινωνική Προσφορά.