Κατατίθεται (διορθωμένο) το νομοσχέδιο που θα προκαλούσε πρόβλημα στη ΝΔ

Σήμερα θα ξεκινήσω με το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που σε ορισμένα σημεία είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση είναι πλέον στη φάση τελικής διαμόρφωσης. Αυτό αποκάλυψε ουσιαστικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι είναι «απολύτως δεδομένο, με γνώμονα και τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι θα μπουν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση». Στο ζήτημα αυτό υπάρχει, ωστόσο, πολύ παρασκήνιο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν έτοιμος να το βγάλει σε δημόσια διαβούλευση ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης πριν από έξι μήνες και συγκεκριμένα στις αρχές Απριλίου. Τότε μάλιστα ένας εκ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης έλεγε σε ιδιωτικές συνομιλίες «μάλλον αποφασίσαμε να "αυτοκτονήσουμε" λίγο πριν από τις ευρωεκλογές», διαφωνώντας με την παρουσίασή του παραμονές της κάλπης. Οι διατάξεις, όπως είχαν διαρρεύσει, είχαν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο το φάσμα σχεδόν - από την τοπική αυτοδιοίκηση, από οικοπεδούχους, από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Έτσι κρίθηκε τότε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έπρεπε για λίγους μήνες να μπει στον «πάγο» και να μελετηθεί ξανά, πιο προσεκτικά. Τώρα, όπως φαίνεται, ήρθε η ώρα να «σερβιριστεί», με αρκετές διορθώσεις σε σχέση με το τότε αρχικό κείμενο.



Η αποθεωτική ατάκα του "γαλάζιου" Χρυσομάλλη στον Νίκο Παππά

Ειλικρινά δεν περίμενα ότι ο φίλος μου ο Μίλτος ο Χρυσομάλλης θα είχε όρεξη για χαριεντίσματα με τον Νίκο Παππά, ακολουθώντας τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο και ανεπίσημα συνόδευε στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚου Χατζηθεοδοσίου στα βραβεία του Επιμελητηρίου. Παρ’ όλα αυτά, αν και ιδιαίτερα σοβαρός και μετρημένος, φαίνεται πως παρασύρθηκε από το όλο κλίμα και προχώρησε κι εκείνος σε αβρότητες έναντι του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. «Έτσι όπως το πάνε οι άλλοι, θα είσαι ο μόνος που θα έχεις τίτλο προέδρου στο κόμμα», είπε ο Μεσσήνιος βουλευτής απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω την ευχάριστης διάθεσης που επικρατούσε μεταξύ του τελευταίου και του πρώην πρωθυπουργού. Στο άκουσμα της ατάκας, του Παππά γέλασαν και τα μουστάκια του…



Προσκλήσεις σε Σαμαρά και Καραμανλή για να πάνε στα γενέθλια της ΟΝΝΕΔ

Στη Δάφνη ή στο Ωδείο Αθηνών θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου η εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ορφέας Γεωργίου, διευθέτησε χθες τις τελευταίες λεπτομέρειες της εκδήλωσης και απλώς μένει να προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες σε ποιο από τα δύο σημεία θα γίνει η γιορτή. Όπως εγκύρως μαθαίνουμε, προσκλήσεις θα σταλούν στους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, όπως και στον πρώην πρόεδρο του κόμματος που ήταν και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και τι θα απαντήσουν οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς (και τι θα επικαλεστούν για να μην πάνε ενδεχομένως) αλλά και τι θα κάνει ο Βαγγέλας, ο οποίος ήταν γέννημα-θρέμμα της ΟΝΝΕΔ και μάλιστα στα πολύ δύσκολα χρόνια για την παράταξη.



Θετικά νέα για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας

Αναθάρρησαν οι Δημοτικές Αρχές και δη της Ανατολικής Αττικής όταν άκουσαν διά στόματος υφυπουργού Υποδομών, Αρμόδιου για τις Μεταφορές, Βασίλη Οικονόμου, στα Παραπολιτικά 90,1, για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας σε όλη την Αττική. Μόνο ως θετικό νέο ακούστηκε στις Δημοτικές Αρχές... Εκτός του ότι είναι πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, έχει αποτελέσει και πεδίον αντιπαράθεσης των αυτοδιοικητικών.



Αναμορφώνεται το κληρονομικό δίκαιο

Ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με απόφαση του Γιώργου Φλωρίδη και αντικείμενο την αναμόρφωση του Κληρονομικού Δικαίου. Στην ομάδα θα συμμετέχουν 13 μέλη στα οποία περιλαμβάνονται δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίου, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι. Το κληρονομικό δίκαιο στη χώρα μας θεσπίστηκε με τη μορφή του αστικού κώδικα πριν από 80 χρόνια και οι διατάξεις του παραμένουν αναλλοίωτες μέχρι τώρα. Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι να αναγνωρίζεται το κληρονομικό δικαίωμα και στους συντρόφους ζωής, ενώ αλλάζει και το πλαίσιο για τις διαθήκες, οι οποίες από εδώ και στο εξής θα είναι μόνο ψηφιακές.



"Πληρωμένη απάντηση" Χατζηδάκη

«Πληρωμένη απάντηση» σε κάποιους γνωστούς και μη εξαιρετέους προέδρους και εργοδοτικούς συνδικαλιστές Επιμελητηρίων και ομοσπονδιών, που θέλουν να χτίσουν πολιτική καριέρα έχοντας ενδυθεί τον μανδύα του εκπροσώπου των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και κάθε τόσο διαμαρτύρονται επειδή οι τράπεζες δεν δίνουν λεφτά σε εταιρείες-«περίπτερα» με 2-3 εργαζόμενους και μηδενικά κέρδη, έδωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Τον άκουγα χθες να λέει στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ότι ενώ στη χώρα μας έχουμε θεσμοθετήσει δελεαστικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε τον πλέον ολοκληρωμένο νόμο σε όλη την Ε.Ε. για συνεργασίες και καινοτομία μεταξύ μικρών επιχειρήσεων με φοροαπαλλαγές κ.λπ., κατάλαβα ότι απ' όλους αυτούς που φωνασκούν δεν έχει πάει σχεδόν κανένας να κάνει «κολεγιά» με τον διπλανό του. Γιατί όλοι θέλουν το μαγαζάκι τους. Το χειρότερο είναι πως τα κάθε λογής Επιμελητήρια των οποίων οι πρόεδροι θέλουν κάποια στιγμή να γίνουν χαλίφηδες, ουσιαστικά «μποϊκοτάρουν» τις προσπάθειες να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος οι μικρές ή και οι οικογενειακές επιχειρήσεις διά των συνενώσεων. Τους είπε, λοιπόν, ο υπουργός επί των οικονομικών ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ενθαρρύνει τις συγχωνεύσεις. Αλλά είπε, επίσης, πως τα κίνητρα είναι εθελοντικά. Και για να μεγαλώσει κάποιος πρέπει να το θέλει, επειδή η Ελλάδα δεν είναι σοβιετική οικονομία…



Οι "87" βλέπουν σχέδιο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από Κασσελάκη

Σχέδιο απαξίωσης και διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη «βλέπουν» τα στελέχη της ομάδας των «87». Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ήδη έχει εξαπολύσει έναν βρόμικο πόλεμο εναντίον στελεχών της Κουμουνδούρου, αλλά και των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Καθημερινά δίνει προσωπικά στοιχεία για στελέχη που δραστηριοποιούνται στο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή διαρρέει ψεύτικες ειδήσεις για τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι άνθρωποι, ακόμα και οι επιθέσεις που έγιναν εναντίον μελών της Καλλιθέας εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.



Ο Κασσελάκης εμπιστεύεται τους δημοσιογράφους του κεντροδεξιού ρεπορτάζ και απαξιώνει τους ρεπόρτερ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει φέρει τα πάνω-κάτω μόνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ρεπορτάζ του κόμματος. Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν παραδοσιακά το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται από το περιβάλλον του εχθρικοί και στοχοποιούνται ακόμα και στα social media με συνέπεια να υπάρξει παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ. Αντιθέτως, όμως, δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΝΔ διαχρονικά και έχουν κεντροδεξιά ταυτότητα έχουν γίνει προνομιακοί συνομιλητές του και εκλεκτοί για το ρεπορτάζ. Ποιος να περίμενε ότι οι κυβερνητικοί συντάκτες θα ξέρουν καλύτερα τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από τους συναδέλφους τους που καλύπτουν χρόνια την Αριστερά; Δεδομένα Κασσελάκη…