Οι ΗΠΑ μέσω Τζέφρι Πάιατ θέλουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

«Ενεργειακός κόμβος με αμερικανική υποστήριξη» γίνεται η Ελλάδα – αυτός ήταν ο τίτλος αποκλειστικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» προχθές, Σάββατο. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ, με δηλώσεις του την Κυριακή στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφερόμενος στον λεγόμενο «Κάθετο Διάδρομο», χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως «θεμελιώδες για τον στόχο της οικοδόμησης ενεργειακής ασφάλειας σε όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι την Ουκρανία». Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα έκανε λόγο για «ηγετική θέση» της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή στήριξη της Ουάσινγκτον στο φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης να καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.


Ο Μαρινάκης απάντησε στον Κακλαμάνη

Έκλεισε τη συζήτηση με μια φράση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την νέα ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Νικήτας Κακλαμάνης. Μπορεί κύκλοι να θέλουν να συνεχίσουν να ρίχνουν νερό στο μύλο της πολυσυζητημένης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» στην Νέα Δημοκρατία, όμως ο υφυπουργός Μαρινάκης είπε χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντικό ότι έχουμε αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο της με όρους αδράνειας, αλλά πράττει». Αν δει κανείς την ερώτηση του κ. Κακλαμάνη και τη βάλει μαζί με την επιστολή του πρωθυπουργού στην Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ουσιαστικά φαίνεται η μεγάλη μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση, που έχει ξεκινήσει ήδη και τη δίνει και ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα αποδοχής των αιτιάσεών μας για το ρεύμα, τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης. «Έχουμε καταφέρει και είμαστε η χώρα που δώσαμε τα περισσότερα για να στηρίξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για την ακρίβεια στο ρεύμα, πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, συναρτήσει του ΑΕΠ της κάθε χωρας. Καταφέραμε και συγκρατήσαμε τις τιμές και με τα πολύχρωμα τιμολόγια, που μπέρδεψαν στην αρχή τον κόσμο, γυρίσαμε σε τιμές προ κρίσης, ως προς τη μέση τιμή και ως προς τους περισσότερους παρόχους. Αυτό είναι σημαντικό. Όμως, όσο συνεχίζεται αυτό το παράδοξο με τις τιμές χονδρικής, ποιο είναι το παράδοξο; Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θεωρητικά και ουσιαστικά οι πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης - μπορεί να ανεβαίνουμε και να μειώνουμε την απόσταση, αλλά ακόμα υστερούμε - να πληρώνουν χωρίς δική τους ευθύνη, λόγω του συστήματος διασυνδέσεων, περισσότερο ρεύμα ως προς τη χονδρική. Αυτό δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το επιτρέπουμε και δεν θα συνεχίσουμε να το επιτρέπουμε. Γι’ αυτό και πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε τη σχετική επιστολή και θα είναι μία από τις πρώτες μας διεκδικήσεις, για να μην αναγκαζόμαστε κάθε φορά – γιατί πάντοτε θα το κάνουμε όταν υπάρχει ανάγκη - να δίνουμε περισσότερα για να επιδοτούμε. Πρέπει να σταματήσει αυτή η στρέβλωση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην πολιτική στήριξης των πολιτών για το ρεύμα.


Θα θέσουν θέμα Τζάκρη και Μωραϊτη

Θέμα για την Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη και τον διευθυντή της ΚΟ, Θάνο Μωραΐτη αναμένεται να βάλουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως λένε, αυτά τα δύο στελέχη αντί να ασχοληθούν με τα θέματα του κόμματος, είναι απασχολημένα με την προεκλογική καμπάνια του Στέφανου Κασσελάκη. Η Θεοδώρας Τζάκρη είναι άλλωστε σε καθημερινή βάση στο πλευρό του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Θάνος Μωραΐτης εμφανίζεται να κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο. Μία τέτοια εξέλιξη, προφανώς, θα φέρει νέες τριβές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ήδη το κλίμα είναι τεταμένο στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


Ούτε να ακούνε το όνομά της…

Μπορεί η Νάντια Γιαννακοπούλου να έσπευσε από την πρώτη στιγμή της επανεκλογής Ανδρουλάκη να δηλώσει ότι θα τον στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της, αλλά μαθαίνουμε πως το περιβάλλον του επανεκλεγέντος αρχηγού δεν λησμονεί την προεκλογική της συμπεριφορά. Για παράδειγμα λένε πως στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ η κυρία Γιαννακοπούλου λειτούργησε ως πολιορκητικός κριός του Χάρη Δούκα, ενώ και την δεύτερη εβδομάδα έδωσε πιο παθιασμένο αγώνα και από τον ίδιο τον δήμαρχο Αθηναίων για να στηρίξει την επικράτηση του. Μένει να δούμε τώρα με τις αναθέσεις θέσεων από τον κ. Ανδρουλάκη αν ο ίδιος θα φανεί πιο μεγάθυμος απ’ όσο δείχνουν κάποιοι συνομιλητές του.


Νέοι ανακριτές και ανακριτές ανηλίκων

Ανακατατάξεις στις θέσεις των ανακριτών στους δικαστικούς σχηματισμούς του πρώτου βαθμού σε όλη την επικράτεια έφερε προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, με το οποίο ορίζονται τακτικοί ανακριτές, ανακριτές, εισαγγελείς δικαστές ανηλίκων. Στο Πρωτοδικείο Αθήνας ορίστηκαν ως ανακριτές ανηλίκων οι πρωτοδίκες, Ευαγγελία Μπέλλου και Μαρία Δουλάμη λόγω λήξης της θητείας των προκατόχων τους. Παράλληλα, με το ίδιο προεδρικό διάταγμα ανανεώθηκε για ένας έτος η θητεία της 18ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών, Χριστιάνας Σαλάππα και του 20ου τακτικού ανακριτή, Νικόλαου Παπουτσιδάκη.


Όλα καλά με το «Σπίτι μου» αλλά οι τιμές τραβούν την ανηφόρα

Όλα καλά με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και τα κεφάλαια που θα διατεθούν προς δανεισμό στους δικαιούχους. Σπίτι… αναρωτιέμαι αν θα βρουν όταν π.χ. για ένα διαμέρισμα 100 τμ στο Γαλάτσι (βιώσιμο, όχι της κατηγορίας «χρέπι») η τιμή πώλησης είναι 180.000 ευρώ και το ποσοστό ιδιοκτησίας στην περιοχή, αν ισχύει όσα μας μετέφεραν, είναι στο 80%....

Για να μην μείνουμε μόνο στην γκρίνια, θετικά ανταποκρίνεται το κοινό στο νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα, «Σπίτι μου 2», που θα ενεργοποιηθεί αρχές Ιανουαρίου. Σύντομα θα φανεί και το κατά που κλίνει να διαμορφωθεί το επιτόκιο.