Ακρως ενδιαφέρον είναι το περίγραµµα που διαµορφώνεται ενόψει της πιθανής συνάντησης Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη, για την οποία όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα πραγµατοποιηθεί αυτή τη φορά (έχει ακουστεί το σενάριο για τα τέλη του µήνα) µε φόντο και την αλλαγή διάθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, µετά την εκλογή του.

Αν τώρα συγκρουστούν µέχρις εσχάτως στην προ ηµερησίας διατάξεως συζήτηση για τις φωτιές και προκύψουν νέα δεδοµένα, αυτό είναι µια άλλη υπόθεση. Πάντως, το τετ α τετ µεταξύ του πρωθυπουργού και του νικητή των εσωκοµµατικών εκλογών του άλλοτε κραταιού Κινήµατος σηµαδεύεται χρονικά και πολιτικά από το κρίσιµο διάστηµα που έρχεται και τα µεγάλα πολιτικά µέτωπα του άµεσου µέλλοντος.

Μένει να φανεί, για παράδειγµα, αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει ρελάνς στον πρωθυπουργό στο κοµµάτι της εκλογής Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, µε µια πρόταση τύπου Στουρνάρα ή Βενιζέλου (το ενδεχόµενο για την Αννα ∆ιαµαντοπούλου µάλλον δεν υφίσταται πλέον, µετά τη συµµετοχή της στην κούρσα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ). Ή αν θα επιλέξει να φέρει σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, µετά και τη σκληρή κριτική που άσκησε ο Αντώνης Σαµαράς, κάνοντας λόγο για… µαγειρέµατα σε Αιγαίο και Κύπρο.

Στον αντίποδα, ενδιαφέρον θα έχει η αντίδρασή του, δεδοµένης της βέβαιης πρόθεσης του πρωθυπουργού να προβάλει την προοπτική της συνεννόησης και φέρνοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών του, για πεδία όπως η συνταγµατική αναθεώρηση (µε έµφαση στο άρθρο 16, καθώς τα µη κρατικά Πανεπιστήµια προκάλεσαν σοβαρούς κλυδωνισµούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ) ή ακόµη και για θέµατα όπως η επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, παρέµβαση που η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει τους αµέσως επόµενους µήνες.

Αντιφατικά συναισθήματα…

Το Σαββατοκύριακο των πιο αντιφατικών συναισθηµάτων είναι αυτό για τους ΠΑΣΟΚους, καθώς ο πράσινος µπαξές έχει γάµο, κηδεία και µνηµόσυνο. Ξεκινώντας από τα χαρµόσυνα νέα, χθες το απόγευµα στη Θήβα παντρευόταν την εκλεκτή της καρδιάς του ο δήµαρχος Αθηναίων, Χάρης ∆ούκας (φωτ.). Το... άπαν σύµπαν των «πράσινων» ήταν να δώσει το «παρών», µε πρώτο από όλους τον Νίκο Ανδρουλάκη, ως µια κίνηση καλής θελήσεως, προκειµένου να κλείσουν τα πάθη της εσωκοµµατικής σύγκρουσης.

Ο Ανδρουλάκης θα πήγαινε στο γλέντι του ∆ούκα κατευθείαν από την κηδεία της Βάσως Παπανδρέου στο Αίγιο, όπου µάλιστα θα εκφωνούσε τον επικήδειο λόγο. Στην κηδεία της Βάσως αναµενόταν όλη η ιστορική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ πάρα πολλά στελέχη θα θυµούνταν ωραίες στιγµές από τη σηµαντική διαδροµή της. Σήµερα το πρωί, τέλος, είναι προγραµµατισµένο στο Α' Νεκροταφείο το µνηµόσυνο της Φώφης Γεννηµατά για τα τρία χρόνια από τον θάνατό της. Και σε αυτό θα είναι και πάλι «παρών» ο πρόεδρος, όπως επίσης ο Χάρης ∆ούκας, αλλά και οι υπόλοιποι διεκδικητές της ηγεσίας - και όχι µόνο.

Άνθρωπος εμπιστοσύνης...

Μένοντας στα ΠΑΣΟΚικά, θέλω να σας ενηµερώσω πως αν υπάρχει ένα ιστορικό στέλεχος του κόµµατος που είναι πλέον καθηµερινά στο κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη και εµπιστεύεται τη γνώµη του ο Ανδρουλάκης, αυτό δεν είναι άλλο από τον Μιχάλη Καρχιµάκη. Ο τελευταίος ήταν από τους λίγους µε τους οποίους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ µοιράστηκε τις σκέψεις του σε σχέση µε τα πρόσωπα που θα αξιοποιήσει στο κόµµα και τη Βουλή. Στη µικρή λίστα των ανθρώπων µε τα οποία συνοµίλησε ο Ανδρουλάκης είναι βεβαίως και ο διαχρονικός συνεργάτης του, Ανδρέας Σπυρόπουλος.
Οι ανακατατάξεις που αναµένονται σε κρίσιµα πόστα του κρατικού µηχανισµού, στο πλαίσιο των αναγκαστικών αλλαγών που επιφέρει ο Νόµος Κεραµέως, έχει οδηγήσει τους απερχόµενους επικεφαλής οργανισµών, οι οποίοι δεν είχαν τα φόντα να λάβουν µέρος στις αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες, σε µια κατάσταση… απόλυτης νιρβάνας, έχοντας σηκώσει µολύβια. Ανθρώπινα και µόνο αυτό είναι έως ένα βαθµό φυσιολογικό και κατανοητό, µόνο που ουκ ολίγοι υπουργοί και υφυπουργοί βρίσκονται κυριολεκτικά στα κάγκελα εξαιτίας αυτού του φαινοµένου, αφού ο προγραµµατισµός του χαρτοφυλακίου τους µένει πίσω…

Black List...

Αν υπάρχει black list στελεχών από τον Ανδρουλάκη, σε αυτή θα ήταν γραµµένα µόνο δύο ονόµατα: του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και της Νάντιας Γιαννακοπούλου. Κρατήστε την πληροφορία πως µε την οποιαδήποτε δήλωση αµφισβήτησης του ιδίου ή της κοµµατικής γραµµής θα τεθούν εκτός Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ.

Πρωτόκολλο...

Κρατήστε την πληροφορία πως ο Στέφανος Κασσελάκης στις 26 Οκτωβρίου θα είναι στη Θεσσαλονίκη, προκειµένου να παρακολουθήσει τη δοξολογία και την καθιερωµένη παρέλαση. Με την παρουσία του θέλει προφανώς να καταδείξει πως είναι κοµµάτι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου, µιας και τις µέρες αυτές ανεβαίνουν στη συµπρωτεύουσα για τους εορτασµούς η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι πρόεδροι των κοµµάτων κ.λπ. Εχω περιέργεια να δω πώς θα τον αντιµετωπίσει το πρωτόκολλο, µια και πλέον είναι ένας απλός ιδιώτης και τίποτα παραπάνω.

Το δίλλημα της Ρένας...

Την ώρα που την Πέµπτη το µεσηµέρι ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κυκλοφόρησε σε διάφορους ιστότοπους η «είδηση» πως η Ρένα ∆ούρου θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του κόµµατος. Πολλοί, δε, θεώρησαν πως το ανακοίνωσε η ίδια στους συντρόφους της που µετείχαν στο εν λόγω όργανο, εξ ου και η ταυτόχρονη διαρροή. Εντέλει, τίποτα τέτοιο δεν ισχύει, ούτε και έχει τη διάθεση να µπει στην κούρσα της προεδρίας. Από την άλλη, και δεδοµένης της σηµαντικής επιρροής που διαθέτει στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει ενδιαφέρον ποιο πρόσωπο θα στηρίξει η ∆ούρου για την ηγεσία του κόµµατος. Κάτι µου λέει πως δεν θα είναι εύκολη η επιλογή.

Περι ουδετερότητας…

Ο Νίκος Παππάς έχει δηλώσει πως εκ του θεσµικού του ρόλου, ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ουδέτερος στη µάχη για την ηγεσία. Βεβαίως, προϋπόθεση για να διατηρηθεί στη θέση του είναι να µην εκλεγεί πρόεδρος του κόµµατος που να είναι ταυτόχρονα και βουλευτής. Στο πλαίσιο αυτό, δύσκολα θα στηρίξει τον Φάµελλο ή τον Πολάκη. Τον βλέπω να κλίνει σιωπηρά προς τον γίγαντα Φαραντούρη…

Πρόσωπο αναφοράς...

Κατά κοινή οµολογία έχει χαθεί τελείως η µπάλα στο µέτωπο της συνεννόησης του Μεγάρου Μαξίµου µε τους βουλευτές της Ν.∆. και δη εκείνους που παρουσιάζουν τάσεις να ενοχλούν τους κορυφαίους υπουργούς. Ούτε ο διαχρονικός συνεργάτης του πρωθυπουργού για κοµµατικά θέµατα, Θανάσης Νέζης, ούτε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης, που µέχρι πρότινος ήταν σε άµεση επαφή µε την Κοινοβουλευτική Οµάδα λόγω των καθηκόντων του στη Βουλή, αλλά ούτε και οι γραµµατείς του κόµµατος και της Κ.Ο., Συρεγγέλα και Καλαφάτης, µπορούν να βγάλουν άκρη. Ως εκ τούτου, η συζήτηση για εµπλοκή στην εξίσωση ενός προσώπου αναφοράς στο πρωθυπουργικό στρατηγείο, ο οποίος θα έχει γνώση των ισορροπιών της ανθρωπογεωγραφίας, αλλά και θα µπορεί να συνοµιλεί µε τους πάντες, έχει επιστρέψει για τα καλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη.