Οι Σαμαρικοί, οι Καραμανλικοί και οι έμπειροι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Σήμερα θα ξεκινήσω από την πολύ ενδιαφέρουσα απογευματινή συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης με τους 33 γαλάζιους βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Εκεί ο κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τα γαλάζια στελέχη για τους στόχους της κυβέρνησης στον υπό εξέλιξη ελληνοτουρκικό διάλογο, προκειμένου να μην ακούνε δεξιά και αριστερά σενάρια επί σεναρίων περί «μυστικής» ατζέντας και υποτιθέμενων… υποχωρήσεων. Ωστόσο, επειδή θα ακολουθήσει διάλογος θα έχουν ενδιαφέρον οι ερωτήσεις αλλά κυρίως οι τοποθετήσεις ορισμένων βουλευτών που θεωρούνται «τακτικοί συνομιλητές» του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Γιάννη Ανδριανό, Κώστα Βλάση, Νικήτα Κακλαμάνη, Ανδρέα Κατσανιώτη, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Μίλτο Χρυσομάλλη. Από την άλλη ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν και οι τοποθετήσεις των έμπειρων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ντόρας Μπακογιάννη, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Δημήτρη Καιρίδη, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, Τάσου Χατζηβασιλείου.



Το σχέδιο Θεοδωρικάκου για τις «εθνικά ευαίσθητες» περιοχές

Αρκετά σημαντικά εξαγγέλθηκαν χθες. Και ειδικά η πολύ σημαντική πρωτοβουλία του υπουργού Θεοδωρικάκου να λογίζονται πλέον ως στρατηγικές επενδύσεις με fast track διαδικασίες αδειοδότησης και λοιπές φορολογικές και χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, όλα τα projects άνω του 1.000.000 ευρώ στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας (ηπειρωτικές και νησιωτικές) και στην πληγωμένη Θεσσαλία. Είναι «εθνικά ευαίσθητες» και οικονομικά αποδυναμωμένες περιοχές, και δικαιούνται ευνοϊκότερης μεταχείρισης επενδυτικά, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε. Οι φαρμακοβιομήχανοι, οι επιχειρηματίες των logistics, οι επενδυτές του τουρισμού, και κάποιοι ακόμη που έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου αυτά τα χρόνια για να στήσουν βιομηχανική παραγωγή και αξιόλογες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, έχουν φυσικά κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από τα κονδύλια που τους αναλογούν.



Ο Μητσοτάκης «φιλοξενούμενος» του μη συμπαθή Όρμπαν

Είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια – ούτε πολιτική ούτε προσωπική – για τον Βίκτορ Όρμπαν. Μάλιστα το 2020 ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνυπογράψει επιστολή προς τον τότε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ, ζητώντας την αποβολή του κόμματος Fidesz του Όρμπαν από το ΕΛΚ. Το δε 2022 δεν έστειλε (όπως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες) συγχαρητήρια επιστολή ούτε έκανε κάποια δημόσια τοποθέτηση για την επανεκλογή του Ούγγρου Πρωθυπουργού. Τώρα, ωστόσο, για ένα διήμερο μέσα στον Νοέμβριο ο Μητσοτάκης θα είναι «φιλοξενούμενος» του Όρμπαν, σε μία συνολικά αμήχανη μάλλον στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο μεγαλύτερο τμήμα της τουλάχιστον. Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου η Βουδαπέστη θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και την Παρασκευή, αμέσως μετά δηλαδή, θα ακολουθήσει η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και πάλι.



Ο Κασσελάκης θέλει να συγκριθεί με τον Τσίπρα

Τώρα σας πάω στα Συριζαϊκά παρασκήνια, που μπορεί κάποιους να έχουν κουράσει, εμένα όμως όχι… Το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε την Τετάρτη τους εθελοντές που στηρίζουν την υποψηφιότητα του έχει διπλό στόχο. Κατ’ αρχήν επιθυμεί να δώσει απάντηση τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κάνει εκδήλωση για τα θέματα της ακρίβειας σήμερα στον Πειραιά. Ο έκπτωτος πρόεδρος θέλει να δείξει ότι έχει μεγάλη δυναμική και πολίτες που τον στηρίζουν. Το ίδιο μήνυμα θέλει να στείλει και στην Κουμουνδούρου όπου η Πέμπτη κλείνει ο κατάλογος με τις υποψηφιότητες, ενώ την ίδια στιγμή θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για να εξετάσει το εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει το σνέδριο.



Ο Δούκας χάλασε το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ

Με το «καλημέρα» φρόντισε ο Χάρης Δούκας να δείξει στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι έχει πλέον και επίσημα εσωκομματική αντιπολίτευση. Κατακρίνοντας την σύνθεση του Πολιτικού Κέντρου που δημιούργησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσω διαρροής τόνισε ότι η δημιουργία του οργάνου ήταν ιδέα Δούκα αλλά δεν εκπροσωπούνται όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία όπως είχε προτείνει. Την ίδια ώρα από το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν από τους δημοσιογράφους μέσω διαρροής να τονίσουν ότι δεν επιθυμούν την συντήρηση του προεκλογικού κλίματος. Μάλιστα ζητούσαν να μην δώσουν έκταση στην προβολή της αντιπαράθεσης. Παρά τις προσπάθειες της Στεφανίας Μουρελάτου το θέμα πήρε μεγάλη έκταση…



Το μήνυμα Ανδρουλάκη στον Δούκα «να μην ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη»

Η κίνηση, πάντως, αυτή του δημάρχου Αθηναίων προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στους παροικούντες της πασοκικής Ιερουσαλήμ. Πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά την καθημερινότητα της Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι ο δήμαρχος Αθηναίων ενώ δέχθηκε τη θέση του στο Πολιτικό Κέντρο στη συνέχεια έβγαλε διαρροές για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με τη σύνθεση των οργάνων, ενώ υποστήριξε ότι θα υπηρετήσει την ενότητα. Παράλληλα τα ίδια πρόσωπα τονίζουν πως αντί ο κ. Δούκας να επικεντρωθεί στα προβλήματα της καθημερινότητας του δήμου Αθηναίων «ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη». Ακόμη δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι διαρροές έγιναν καθ' υπόδειξη τρίτων προσώπων που δεν μπορούν να δεχθούν με τίποτα ότι ο δήμαρχος Αθηναίων ηττήθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, βάζοντας με αυτό τον τρόπο τρικλοποδιές στον «αναβαπτισμένο» πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.



Τα στοιχεία δείχνουν υποχώρηση

Να σας πάω τώρα στην οικονομία, που έχω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν δείχνουν μόνον ότι τα έσοδα στον τουρισμό μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Δείχνουν ακόμη ότι η πτώση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στη χώρα μας συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς. Τον μήνα Αύγουστο υποχώρησαν σε ετήσια βάση κατά 19,1% μετά από μείωση 9,8% που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Σε επίπεδο 8μήνου οι ΑΞΕ παρουσιάζουν την ίδια τάση. Οι ΑΞΕ υποχώρησαν φέτος στα 2,72 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 18,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η μείωση αυτή προστίθεται στη μείωση κατά 41,8% που είχε σημειωθεί στο 9μηνο του 2023 σε σχέση με την περίοδο Ιαν.-Αυγ. 2022. Με άλλα λόγια οι επενδύσεις στο 8μηνο φέτος, υποχώρησαν στο 47% εκείνων που είχαν υλοποιηθεί στο 8μηνο του 2022. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο απόθεμα των ΑΞΕ (εισερχόμενες μείον εξερχόμενες) το οποίο φέτος ανήλθε στο 1/3 εκείνων που ήταν το 2022. Ετσι φέτος στο 8μηνο το απόθεμα των ΑΞΕ στη χώρα μας ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, έναντι 4,2 δισ. ευρώ το 2022.



Δικαστικά...απομνημονεύματα

Οι σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν τον επίτιμο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιο Σανιδά, κατά τη διάρκεια της πολυετούς πορείας του, στο χώρο της δικαιοσύνης, μεταξύ αυτών και το παραδικαστικό κύκλωμα, εξιστορούνται στην τρίτη έκδοση του βιβλίου του «Αγωνία και αγώνας για τη Δικαιοσύνη». Ο συγγραφέας στον πρόλογο της νέας έκδοσης του βιβλίου αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν στην επανέκδοση του, ευελπιστώντας, όπως τονίζει, αυτό να είναι χρήσιμο για τους νεότερους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς. Το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο πρωτοεκδόθηκε πριν δώδεκα χρόνια, καλύπτεται συνολικά μία πορεία 40 ετών και γίνονται εκτενείς αναφορές στον λειτουργίας της Δικαιοσύνης, τις αδυναμίες της, τις ελλείψεις υποδομών και τεχνικού εξοπλισμού και γενικώς τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούσε, τα οποία όμως κάλυπταν οι φιλότιμες προσπάθειες και η εργατικότητα της πλειοψηφίας των Δικαστικών Λειτουργών, αλλά και των γραμματέων. Η τρίτη έκδοση έχει συμπληρωθεί με νέα στοιχεία που αφορούν στην περαιτέρω εξέλιξη κάποιων μνημονευομένων ήδη υποθέσεων.