Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ανακοινώνει την νέα «ομάδα κρούσης» του ΠΑΣΟΚ και την αξιοποίηση περαιτέρω στελεχών με σκοπό ένα αποτελεσματικότερο ουσιαστικά αλλά και επικοινωνιακά κόμμα, ένας νέος επιστήμονας βρίσκεται στο επίκεντρο του οργανογράμματος.

Ο λόγος για τον 29χρονο Λευτέρη Καρχιμάκη, ο οποίος έκανε την έκπληξη στις Ευρωεκλογές και κατετάγη στην 5η θέση του ευρωψηφοδελτίου συγκεντρώνοντας πάνω από 60.000 σταυρούς. Ο πολιτικός επιστήμονας και νομικός είναι Λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διαχείρισης Κρίσεων στο Πανεπιστήμιο του Leiden και πλέον, θα διαθέτει στο ΠΑΣΟΚ το «χαρτοφυλάκιο» του Συντονιστή της Ομάδας Προγράμματος.

Για όσους γνωρίζουν το εσωκομματικό τοπίο, η αξιοποίηση Καρχιμάκη δεν αποτέλεσε έκπληξη καθ’ότι ο ελπιδοφόρος πολιτικός δεν είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του μόνο στις πρόσφατες κάλπες, αλλά και με τις κατά καιρούς δημόσιες παρεμβάσεις του για σειρά κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων.

Τι θα πραγματεύεται το πόστο του

Η ευθύνη του Λευτέρη Καρχιμάκη στην επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη, καθώς όπως πληροφορήθηκε το parapolitika.gr, θα αναλάβει την δημιουργία ατζέντας για μία σειρά κομβικών θεμάτων που αφορούν -μεταξύ άλλων- τον διάλογο με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των νέων επιστημόνων, το κομμάτι της περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και την αναδιαμόρφωση των προτάσεων για την νέα γενιά.

Σύμφωνα με την δική του στόχευση, η ατζέντα του δεν θα αναλώνεται σε ένα πρόγραμμα για την κοινωνία, αλλά ένα πρόγραμμα που θα πηγάζει από την ίδια την κοινωνία και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της. Συγκεκριμένα και ξεκινώντας από τα δικά του «κατατόπια», κομβικής σημασίας ζήτημα αποτελεί η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και ειδικότερα των νέων επιστημόνων - ακαδημαϊκών της γενιάς του brain drain, στην οποία αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση όντας και ο ίδιος κάτοικος του εξωτερικού επί σειρά ετών. Μάλιστα, η εμπειρία αυτή σε συνδυασμό με το ακαδημαϊκό του background αποτελεί «δυνατό χαρτί» για τον ουσιαστικό διάλογο με μερίδα πληθυσμού που τηρεί μία κριτική στάση απέναντι στο πολιτικό γίγνεσθαι, λόγω της έλλειψης ευκαιριών αλλά και της επαγγελματικής και οικονομικής αστάθειας που επικρατεί.

Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντική θα είναι η τριβή του με κοινωνικούς, παραγωγικούς φορείς, σωματεία αλλά και κοινωνικά κινήματα με σκοπό την συνδιαμόρφωση θέσεων υπό το πρίσμα της «από κάτω προς τα πάνω» δημιουργίας πολιτικών προτάσεων, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το σκέλος της περιφερειακής ανάπτυξης. Αποτελεί ένα πεδίο - «κλειδί» του προγραμματικού διαλόγου, καθώς ζητήματα όπως οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική κρίση αλλά και σειρά επί μέρους προβληματικών καθιστούν αδήριτη ανάγκη την συνεχή παρουσία και επαφή με την τοπική κοινωνία. Μάλιστα, έχοντας γυρίσει την περίοδο των Ευρωεκλογών σημαντικό μέρος της επαρχίας όπου έγινε δεκτός με θέρμη, αναμένεται να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο την δυναμική του παρουσία μέσω συνεχών συναντήσεων με θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους επαγγελματικών ομάδων σε κάθε άκρη της χώρας.

Τέλος, ως εκπρόσωπος και της νέας γενιάς θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση του εν λόγω προγράμματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην «καυτή πατάτα» της εντεινόμενης δυσκολίας των νέων για εύρεση στέγης, την αντιστοιχία των εργατοωρών σε συνάρτηση με τις οικονομικές απολαβές αλλά και την δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Άλλωστε, το στεγαστικό πρόβλημα και η επισφαλής εργασία αποτελούν ζητήματα στα οποία έχει παρέμβει με συνεχείς δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και στις παρουσίες του στα μέσα ενημέρωσης.