Η κυριαρχία του Μητσοτάκη (και) στη Βουλή
Θα σας πω τι έκανα κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, όση ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές. Από επαγγελματική και μόνο διαστροφή άρχισα να τηλεφωνώ σε βουλευτές που δεν πολυσυμπαθούν τον πρόεδρο Μητσοτάκη. Γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις για να πάρεις κλίμα δεν έχει καμία λογική να τηλεφωνείς σε αυτούς που βρίσκονται στον προθάλαμο του πρωθυπουργικού γραφείου ή σε κάτι άλλους που θαυμάζουν ακόμη και τα λάθη του αρχηγού Κυριάκου. Ούτε ένας εξ αυτών (να φανταστείτε οι περισσότεροι είναι και φίλοι του Σαμαρά) δεν μπήκαν στον κόπο να μου απαντήσουν για το ποιος κέρδισε την κοινοβουλευτική παρτίδα. Αν το θέλετε πιο λιανά, η επικρατούσα άποψη στη νεοδημοκρατική πιάτσα είναι ότι «υπήρξε σαρωτική η παρουσία Μητσοτάκη στη Βουλή». Εδώ που τα λέμε, όσοι είχαμε την ευκαιρία και συνάμα το κουράγιο να παρακολουθήσουμε τη συζήτηση, σχηματίζαμε την εντύπωση, ότι ήταν σαν κλέβει εκκλησία (για να ακριβολογώ άνω της μιας) ο πρωθυπουργός.



Αποδοκιμασία σε Παππά
Για να καταλάβετε τον περίπατο που έκανε χθες πρόεδρος Μητσοτάκης, θα σταθώ στη μαγκιά (γιατί περί πολιτικής μαγκιάς πρόκειται) με την αποχώρησή του, την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος (μετά από καταδικασμένος έγινε και πρόεδρος) του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Πριν προλάβει καν να ξεκινήσει την ομιλία του ο τελευταίος, ο πρωθυπουργός, θέλοντας να καταδείξει ότι δεν συνομιλεί με «λαθραίους αρχηγούς», αλλά κυρίως ότι δεν επιθυμεί να βρίσκεται στο ίδιο πλάνο με τον τελεσιδίκως καταδικασμένο ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, απλά αποχώρησε από την αίθουσα, επιστρέφοντας ξανά στα κυβερνητικά έδρανα όταν ξεκίνησε να μιλάει ο πρόεδρος Ανδρουλάκης. Η κίνηση αυτή άφησε «παγωτό» τους περισσότερους, αφού σχεδόν αυτόματα σκέφτηκαν ότι ακριβώς πέρασε και από το δικό μου, τρισάθλιο μυαλό. Ότι δηλαδή, σε αντίθεση με τον επαναστάτη (αν κατάλαβα καλά της φακής) πρόεδρο Σαμαρά, που χαριεντίζονταν με τον καταδικασμένο Παππά, τον οποίο μας είχε υποσχεθεί ότι θα τον «τέλειωνε», ο αρχηγός Κυριάκος, κατάφερε ό,τι ενδεχομένως να ήθελε ο μπάρμπα Αντώνης της Πύλου, με μια πολιτικά αυτονόητη κίνηση. Γιατί είναι άλλο να λες και άλλο να πράττεις στην πολιτική. Και προς το παρόν ο Σαμαράς μένει στα λόγια, άντε και σε κάτι θεσμικές χαιρετούρες που παρεξηγούνται από (κάτι) αντιθεσμικούς του Μαξίμου.


Τα ραντεβού Ανδρουλάκη με Κυριάκο και Κασσελάκη
Την τιμητική του έχει τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν του έφτανε ότι στη Βουλή τον «ξεχώρισε» ως πολιτικό του αντίπαλο ο πρόεδρος Μητσοτάκης, απαξιώνοντας να καταστήσει θεσμικό του συνομιλητή τον προσωρινό επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, τώρα πρέπει να διαχειριστεί και κάτι επίμονες κρούσεις που δέχεται από τον πρόεδρο Κασσελάκη. Ο τελευταίος όπως πληροφορούμαι πολύ θα ήθελε να τα πει μαζί του πριν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντηθεί με τον Μητσοτάκη. Και σας τα γράφω αυτά γιατί εξ όσων ενημερώθηκα τις επόμενες (λίγες) μέρες θα υπάρξει ανταπόκριση από τον αρχηγό Νίκο στο αίτημα του πρωθυπουργού για θεσμική συνάντηση. Σαν αυτή τη χειραψία που είχε ο Σαμαράς με τον Παππά, που από κάποιους κακόπιστους αντιμετωπίστηκε ως χαριεντίσματα.

Ο πατριωτισμός καταφύγιο των απατεώνων
«Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων» ανέφερε ο πρόεδρος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του, επικαλούμενος ρήση του Άγγλου συγγραφέα Samuel Johnson. Μάλιστα στο ίδιο σημείο της ομιλίας του και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα των κομμάτων που κινούνται δεξιά της ΝΔ (Βελόπουλος, Νίκη) σημείωσε ότι «είναι γεμάτη η ιστορία του κόσμου από εκείνους που αγωνίζονται να πείσουν ότι είναι περισσότερο πατριώτες από τους άλλους αλλά στην πρώτη δυσκολία θα βάλουν την ουρά στα σκέλια». Αν και έδειξε προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να πουν ότι η χειροβομβίδα του αρχηγού Κυριάκου, άγγιζε μέχρι και τον πρόεδρο Σαμαρά. Και επειδή ο τελευταίος (αν και γεροντάκι) έπιασε το υπονοούμενο, επιστράτευσε τους «κύκλους» του, για να απαντήσουν στον αρχηγό Κυριάκο. Και οι «κύκλοι» έβγαλαν μια διαρροή, που αφού απολογήθηκαν για λογαριασμό του προέδρου Αντώνη, για την πρόσφατη χειραψία με τον Παππά, η οποία έγινε στον βωμό της θεσμικότητας, δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός δεν χαριεντίζονταν με τον καταδικασμένο πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επειδή λοιπόν πάνω και πέρα από τα γινάτια είναι οι θεσμοί, αν κατάλαβα καλά, ο πρόεδρος Σαμαράς, βλέποντας τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, απλά υποκλίθηκε στο μεγαλείο του θεσμού. Σε κάθε περίπτωση, οι κύκλοι έδωσαν μια σκληρή απάντηση στα όσα είπε ο Μητσοτάκης, περί του «καταφυγίου των απατεώνων», ανανεώνοντας το ραντεβού για το προσεχές μέλλον.


Δεν σχολιάζουν τους «κύκλους»
Μόλις όμως, έγινε γνωστή η διαρροή των «κύκλων» του προέδρου Σαμαρά, έσπευσα να καταγράψω την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Παρά τις προσπάθειές μου δεν κατάφερα να βρω κάποιον να μου μιλήσει, γιατί ως γνωστόν είμαι κομμένος ακόμη και από τον Πίνατ. Έτσι απευθύνθηκα και πάλι στην περιφερειακή πηγή που εξακολουθεί (δεν ξέρω για πόσο) να μου μιλάει. «Εδώ δεν σχολιάζουν τα όσα λέει ο ίδιος ο Σαμαράς, θα σχολιάσουν τα όσα άρχισαν να λένε οι «κύκλοι» του;». Από ό,τι κατάλαβα ο πρόεδρος Μητσοτάκης, δεν είχε καμία όρεξη να μπει σε διάλογο με τον αρχηγό Αντώνη.

Καταψηφίζει τον προϋπολογισμό ο Σαμαράς
Από κάτι φίλους που εξακολουθώ να έχω πλάι ή και παραδίπλα από τον πρόεδρο Σαμαρά, μαθαίνω πολλά και διάφορα. Για παράδειγμα χθες μου είπαν ότι ακούγοντας την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, βγήκε στην κυριολεξία από τα ρούχα του, ενώ σε κάποια φάση επικοινώνησε και με τον συναγωνιστή του Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, μια από τις σκέψεις που έκανε ήταν και να παραστεί στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει ο τελευταίος την επόμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, σε κάτι άλλες συζητήσεις που κάνει ο αρχηγός Αντώνης, με κάτι παλιούς φίλους του, αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αναγκάζοντας με την κίνηση αυτή τον πρόεδρο Μητσοτάκη να τον θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


Παρέλαση στα Χανιά
Μετά το κοινοβουλευτικό πάρτι, έμαθα ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης, ετοιμάζεται για ένα φθινοπωρινό τριήμερο στα Χανιά. Την πληροφορία μου τη μετέδωσε η θεία μου, που έχοντας πάει στην κλινική του Γαβριλάκη, άκουσε ότι ο πρωθυπουργός, αφού θα πάει στη δοξολογία στη Μητρόπολη, ακολούθως θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πόλης. Επειδή όμως, μετά από ένα ζόρικο πρόγραμμα και με δεδομένο ότι εξακολουθεί να τον ταλαιπωρεί το οστικό οίδημα στη μέση, επιβάλλεται ένα παρατεταμένο (δυο, τρεις μέρες) πρόγραμμα απόλυτης ξεκούρασης.

Ο όλος ΣΥΡΙΖΑ, πλην Στέφανου
Μεγάλη οργή στον εν Αρκαδία Stefanos μαθαίνω ότι προκάλεσαν τα ρεπορτάζ από την εκδήλωση του προέδρου Αλέξη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Οι τίτλοι «ήταν παρών ο όλος ΣΥΡΙΖΑ» πίκραναν τον έκπτωτο πρόεδρο του κόμματος και μάλλον του χάλασε τη διάθεση μετά το υπέροχο διήμερο στο «Μάννα» Αρκαδίας. Άκουσα πως ήταν αυτός ο λόγος της αποχώρησης του ναυαρχούκου Αποστολάκη πριν αρχίσει την ομιλία του ο Τσίπρας, μετά από μήνυμα που έλαβε. Διότι άλλος ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» με παρουσία Αποστολάκη και άλλος με απουσία του Στέφανου, πώς να το κάνουμε!

Ο Αλέξης έχασε τον λογαριασμό
Απογοητευμένος μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες εμφανίστηκε ο πρόεδρος Τσίπρας, προχτές στην ομιλία του στο Ινστιτούτο. Ήταν τον περασμένο Ιούνιο που διατράνωνε την πεποίθησή του για το «μαζί» στην κεντροαριστερά και, ως απόφοιτος του Πολυτεχνείου, μας καλούσε να μάθουμε «πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση». Δυστυχώς, ο ίδιος πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο». Με άλλα λόγια, έχασε τον λογαριασμό… Πράγματι, στον ΣΥΡΙΖΑ που άφησε πίσω του πέφτουν ακόμα κορμιά και κονταροχτυπιούνται ο Κασσελάκης, ο Πολάκης με τον Γκλέτσο και, από την άλλη, ο Ανδρουλάκης κοιτάει να ορθοποδήσει το ΠΑΣΟΚ, όσο γίνεται πιο μακριά από τον σπαρασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι και, κυρίως, τι θα κάνει ο ίδιος, άφησε την τελευταία φράση στην ομιλία του να πλανάται ως χρησμός της Πυθίας: «Αργά η γρήγορα (η κοινωνική πλειοψηφία) θα απαιτήσει και θα αποκτήσει την πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει». Οι σχετικές απαντήσεις στο μαντείο των Δελφών, παρακαλώ!

Ο Τσίπρας και τα σύνδρομα άλλων ηγετών (ποιων;)
Τα καρφιά για τον Αλέξη όμως ήρθαν το ίδιο βράδυ από τον δημοσκόπο Δημήτρη Μαύρο της MRB, στο One Channel-που δεν τον κόβω καιρό τώρα ως εχθρικά διακείμενο στον Τσίπρα. Εξήγησε την παρουσία του Αλέξη με το εξής βιτριολικό σχόλιο: «Νομίζω ότι εμφανίζει σύνδρομα άλλων ηγετών, οι οποίοι πέρασαν από αυτήν τη φάση, με τους οποίους συνομιλεί και οι οποίοι του δίνουν συμβουλές, οι οποίες δεν είναι του “πήγαινε εσύ και φτιάξε πράγματα”. Είναι του “άσε τους να έρθουν να στο ζητήσουν. Εάν δεν έρθουν, μην πας”». Ποιους να υπονοεί άραγε ως συνομιλητές του ο Μαύρος; Ψάχνω να βρω ηγέτες με το σύνδρομο που περιγράφει και καταλήγω στους εξής δύο: Γιώργος Παπανδρέου και, κυρίως, Κώστας Καραμανλής. Αλλά, μεταξύ μας, ο πρώτος όποτε κλήθηκε στα όπλα τα έκανε μαντάρα ενώ ο δεύτερος ακόμα περιμένει στο ακουστικό του να τον καλέσουν-και στο μεταξύ έχει τακιμιάσει με τον Σαμαρά. Οπότε αν αυτοί είναι οι συνομιλητές του, θα πάει στράφι το rebranding του Αλέξη α λα γαλλικά.

Ο έρωτας με τη Metron του Φαναρά
Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης του προέδρου Τσίπρα, ήταν και η επιλογή της Metron Analysis του συντρόφου Στράτου Φαναρά, που αν δεν με απατά η μνήμη μου, ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί την περίοδο της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αν δεν κάνω λάθος μάλιστα εκτός από τα τρολ που του την «έπεφταν» κάθε φορά που έβγαζε δημοσκόπηση που δεν άρεσε στο (τότε) Μαξίμου, του την έχει «πέσει» και επισήμως ο Τζανακόπουλος, ενώ έχει εκδώσει και ανακοίνωση ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητώντας τις δημοσκοπήσεις του Φαναρά. Ήταν η περίοδος που ο αρχηγός Αλέξης, συμβουλεύονταν τυφλά τον Βερναδάκη και που είχε φτιάξει μια εταιρεία δημοσκοπήσεων της VOX που τον έβγαζε πάντα πρώτο με διαφορά. Όλα αυτά φαίνεται ότι ανήκουν στο κακό παρελθόν του Τσίπρα, αφού πλέον αναγνωρίζει την εγκυρότητα του Mr. Metron Analysis, ξεχνώντας κάθε αρλούμπα που είχε εκστομίσει κατά το παρελθόν. Άλλωστε, τώρα, έχει και κάτι κοινό με τον Φαναρά, που είναι η αγωνία για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά δύσκολη, μετά και την αποτυχία της Διαμαντοπούλου να εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όπως έδειχνε η Metron.

Συμβουλές από Κοττάκη
Εκτός από τον Φαναρά που όπως μαθαίνω τον έχει (σχεδόν) ερωτευτεί ο πρόεδρος Τσίπρας, εσχάτως έχει πυκνώσει και τις επαφές του, με τον βιογράφο του νεότερου Καραμανλή, Μανώλη Κοττάκη. Κάποιοι λένε μάλιστα ότι ο διευθυντής της «Εστίας » διαδραματίζει και ρόλο μυστικοσυμβούλου στο μυαλό του αρχηγού Αλέξη. Εδώ που τα λέμε, από τον Καρτερό και την Τσαπανίδου, ο Κοττάκης μοιάζει με καθηγητή του Χάρβαρντ με ειδίκευση στην πολιτική επικοινωνία.

Η αντιγραφή του προέδρου Αλέξη με τα «Α»
Οπλισμένος με κιλά υπομονής είπα να παρακολουθήσω την ομιλία του προέδρου Τσίπρα και δεν σας κρύβω ότι δεν άντεξα και πολύ. Ευτυχώς όμως που έχω κάτι «αρρωστάκια» που αρέσκονται στο να διαβάζουν και ν΄ ακούνε, εκτός από τις ομιλίες του αρχηγού Κυριάκου κι αυτές των αντιπάλων του. Ο γνωστός λάτρης των ομιλιών του πρωθυπουργού, που έχω αρχίσει να πιστεύω ότι διαβάζει πιο πιστά τις ομιλίες του Μητσοτάκη ακόμη και από τον Βλαστάρη, εντόπισε κάτι που δεν σας κρύβω ότι απλώς επιβεβαίωσε τη βεβαιότητά μου, σε σχέση με την ένδεια του Τσίπρα. Μέχρι και τα τέσσερα «Α» που επικαλέστηκε ως καινοτομία, υπάρχουν σε περίοπτη θέση στις προεκλογικές ομιλίες του πρωθυπουργού. Τουλάχιστον ο Κασσελάκης μπορεί να λέει αρλούμπες, αλλά είναι αποκλειστικά δικιές του.





Μεγάλη ελληνική επιτυχία
Μια από τις καλές ειδήσεις της χθεσινής μέρας ήταν η επανεκλογή του προέδρου Μυτιληναίου στο τιμόνι της Eurometaux με σύμφωνη γνώμη όλων των μεγάλων μεταλλουργιών της Ευρώπης. Έτσι η Eurometaux θα συνεχίσει τις ηχηρές της παρεμβάσεις στις Βρυξέλλες με την καθοδήγηση του προέδρου Βάγγου, που έχει αφήσει το στίγμα του, εκτός του ότι έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των καρεκλοκένταυρων στην Ευρώπη. Ο Μυτιληναίος επανεξελέγη στην Προεδρία της Eurometaux από κορυφαίους εκπροσώπους της βιομηχανίας στην Ευρώπη και παγκοσμίως όπως οι Mikael Staffas (Boliden CEO), Javier Targhetta (Atlantic Copper CEO), Guillaume de Goÿs (Aluminium Dunkerque CEO), Marian Nastase (ALRo Chairman), Wouter Gyhoot (Umicore), Carlos Navalpotro (Grencore), Michael Niese (Non- ferrous metals association of Germany). Η επανεκλογή Μυτιληναίου όπως και να το κάνουμε είναι ιδιαίτερα τιμητική και για την Ελλάδα, αφού αναγνωρίζεται ο ρόλος ενός Έλληνα επιχειρηματία στα διεθνή φόρα.

Εθνική Στρατηγική των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία
Αθόρυβα… αναρτήθηκε χθες το τελικό κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές τομές της κυβέρνησης, καθώς φιλοδοξεί να διευκολύνει την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας και να κάνει την κοινωνία μας πιο συμπεριληπτική. Η ιδέα για μια εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία έπεσε στο τραπέζι το 2023 από τον τότε υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου, στην οποία αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου του στο Μαξίμου, και σχεδίασε το πρώτο κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση με τίτλο «Μια Ελλάδα με Όλους, για Όλους». Την εμβληματική Στρατηγική ολοκλήρωσε ο άλλος υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, που τον διαδέχτηκε στο συγκεκριμένο project, αποδεικνύοντας την κυβερνητική δέσμευση και συνέχεια. Η Εθνική Στρατηγική 2024-2030, που δομείται σε 7 πυλώνες, αποτελούμενους από 27 στόχους που εξειδικεύονται σε 152 δράσεις, έρχεται να διαδεχθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που είχε καταρτίσει ο τότε (άλλος) υπουργός, Γιώργος Γεραπετρίτης. Με βάση τα όσα διάβασα το σχέδιο απαντά σε ένα χρόνιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος για τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων τους και άρσης κάθε εμποδίου για την ισότιμη πρόσβασή τους σε κάθε τομέα της ζωής.



Η αγωνιστική γυμναστική της χτεσινής μέρας: μερικές δεκάδες διαδηλωτές οδήγησαν σε παράλυση την κίνηση στο κέντρο για πάνω από τρεις ώρες. Συνθήματα: αυξήσεις, όχι στην αξιολόγηση, λευτεριά στην Παλαιστίνη. Λίγο απ' όλα.
Η αγωνιστική γυμναστική της χτεσινής μέρας: μερικές δεκάδες διαδηλωτές οδήγησαν σε παράλυση την κίνηση στο κέντρο για πάνω από τρεις ώρες. Συνθήματα: αυξήσεις, όχι στην αξιολόγηση, λευτεριά στην Παλαιστίνη. Λίγο απ’ όλα.
Ελκυστικό σημείο εισόδου
Σε ρευστό κλίμα έχει βάλει τις αγορές το ντέρμπι Τραμπ – Χάρις για το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα είχε αποφασίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου η Εθνική Τράπεζα, αλλά το ξανασκέφτηκε και μετέθεσε την ημερομηνία ανακοινώσεων στις 7 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα η Eurobank, στις 8 του μηνός η Alpha Bank, ενώ την αρχή των ανακοινώσεων θα κάνει η Τράπεζα Πειραιώς την 1η Νοεμβρίου. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποφέρουν τελευταίως, αλλά οι ξένοι οίκοι δεν ανησυχούν για τις προοπτικές του κλάδου. Η JP Morgan έκανε χθες λόγο για ελκυστικό σημείο εισόδου στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας τη δυναμική ισχυρής κερδοφορίας και τις συνεχείς θετικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS) από τις αρχές του έτους. Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει δει τις υψηλότερες αναθεωρήσεις EPS φέτος, 29% και 27% πάνω για το 2024 και 2025 αντίστοιχα, έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών (+13% για το 2024 και +12% για το 2025) και των τραπεζών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) που έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 6% το κάθε έτος.

Κορυφαία αξιολόγηση για τη Eurobank
Οι ελληνικές τράπεζες ξεχωρίζουν και κερδίζουν έδαφος σε σχέση με τον ανταγωνισμό σε ολοένα και περισσότερες διεθνείς αξιολογήσεις. Και μάλιστα σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις προκλήσεις της νέας εποχής για τις τράπεζες διεθνώς, όπως π.χ. τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Η Eurobank κατέγραψε μεγάλη επιτυχία, καθώς εντάχθηκε στη βέλτιστη κατηγορία ρίσκου «Νegligible» (αμελητέο) επιτυγχάνοντας βαθμολογία 9,0 κατά την τελευταία αξιολόγηση ESG του διεθνούς κύρους οίκου Morningstar Sustainalytics. Σε συνέχεια των σημαντικών διακρίσεων ESG Regional Top Rated 2024 και ESG Industry Top Rated 2024, η Eurobank κατατάχθηκε στην 28η θέση ανάμεσα σε 1.043 τράπεζες παγκοσμίως. Σημειωτέον ότι μόλις το 4% των τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καταφέρει να ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία ρίσκου και η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που λαμβάνει την κορυφαία αυτή αξιολόγηση.

Τα επιχειρηματικά δάνεια της Πειραιώς
Σχεδόν κατά 5 δισ. ευρώ έχει αυξήσει το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων της (στα 22,5 δισ. ευρώ σήμερα), η Τράπεζα Πειραιώς από τα τέλη του 2021. Η Τράπεζα έχει διαθέσει πάνω από 1,7 δισ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το τριετές επιχειρηματικό πλάνο της Πειραιώς προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία κατά 5% – 6% ετησίως. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την Τράπεζα Πειραιώς στην αγροτική οικονομία, με πρόσφατο έργο την επέκταση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας και στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα.