Ο Χρίστος Δήμας είδε τον Τζον Κατσιματίδη

Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού έμαθα πως ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζον Κατσιματίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν για τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς ο Κατσιματίδης είναι από τους πιο ενεργούς υποστηρικτές του Τραμπ και ενδεχομένως επόμενος δήμαρχος στη Νέα Υόρκη καθώς ο νυν Δήμαρχος, ο 64χρονος Ερικ Ανταμς κατηγορείται από τους εισαγγελείς του Μανχάταν ότι ως δήμαρχος δέχτηκε δώρα άνω των 100.000 δολαρίων από Τούρκους ιθύνοντες. Ο Δήμας βρίσκεται στις ΗΠΑ για ομιλία του στο φημισμένο πανεπιστήμιο NYU για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και συναντήσεις με θεσμικούς, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματικούς παράγοντες.

123123


Διαφορετικές απόψεις στον ΣΕΒ

Διακρίνω διαφορετικές απόψεις εντός του ΣΕΒ. Χθες άκουγα τον νέο πρόεδρο του Συνδέσμου Σπ. Θεοδωρόπουλου να υπερθεματίζει ενώπιον του πρωθυπουργου και σύσσωμου του επιχειρηματικού «ιερατείου» της χώρας, των εκθέσεων των δύο πρώην πρωθυπουργών της Ιταλίας Μάριος Ντράγκι και Ενρίκο Λέττα, επισημαίνοντας ότι πρώτον η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε φάση παράλυσης κι αν δεν αλλάξει κάτι, η ΕΕ θα οδηγηθεί σε διάλυση. Δεύτερον ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη «με ένα επενδυτικό κενό 200 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, αν θέλει να επιτυγχάνει το ίδιο επίπεδο επενδύσεων με εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας» που είναι οι βασικοί ανταγωνιστές της στην παγκόσμια οικονομική παλαίστρα. Τρίτον ότι όλα αυτά οδηγούν πια στην ανάγκη λήψης της μεγάλης πολιτικής απόφασης για την έκδοση ευρωομολόγου που θα χρηματοδοτήσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξέρω, ξέρω, τα έχουμε ακούσει και πιο παλιά, ιδιαίτερα, αυτά περί της έκδοσης ευρωομολόγων, αλλά όλες οι αντίστοιχες προτάσεις έβρισκαν τοίχο στην άρνηση των Γερμανών που σήμερα είναι σε πιο δύσκολη θέση οικονομικά. Σήμερα επίσης η Ιταλία, βρίσκεται σε πολύ πιο δεινή θέση από την περίοδο που η κρίση γκρέμιζε την Ελλάδα και ολοι καταλαβαίνουμε πως αν «πέσει» θα πάρει μαζί της όχι μόνο τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά σχεδόν όλη την ΕΕ, καθώς μιλάμε για την 3η μεγαλύτερη οικονομία. Αυτό που μου κάνει εντύπωση, είναι πως άλλοι μεγαλο-βιομηχανοι μέλη του ΣΕΒ έχουν παρει εντελώς αντίθετη θέση, λέγοντας λίγο πολύ ότι οι προτάσεις Ντράγκι-Λέτα είναι εντελώς ανεφάρμοστες.



Κόσμος και κοσμάκης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Πάντως, είχε πολύ κόσμο χθες στην ανοιχτή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στην οποία παραβρέθηκε και ο παλιός γνώριμος Γκι Φερχόφταντ. Δεν ξέρω αν οι περισσότεροι ήρθαν να δουν και να ακούσουν από κοντά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτακη, αλλά μεταξύ άλλων διέκρινα -όσο μου επέτρεψε η κακή μου όραση- τους Γ. Στουρνάρα της ΤτΕ, Β. Ψάλτη της Alpha Bank, Μιχάλη Σάλλα, Ανδρέα Σιάμισιη των ΕΛΠΕ, Αριστοτέλη Παντελιάδη της Metro, Γιάννη Ρέτσο του ΙΟΒΕ, Βασιλάκη της Aegean, Απόστολο Ταμβακάκη, Αλ. Κίκιζα, Β. Χήτο, Ν. Κάτσο, Γιώτη της γνωστής βιομηχανίας, την κυρία Εφραίμογλου του ΕΒΕΑ, τους πρώην προέδρους του ΣΕΒ κ.κ. Δασκαλόπουλο και Φέσσα, τον Πιτσιλή της ΑΑΔΕ, τον Δημητριάδη του Υπερταμείου, κι από νυν και πρώην κυβερνητικούς, τον Π. Πικραμμένο, τον Αλ Πατέλη, τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον Βασίλη Κικίλια, τον Τάκη Θεοδωρικάκο, την Νίκη Κεραμέως, κλπ. Εννοείται πως παρούσα ήταν η ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑκλπ.



Σήμερα κρίνεται ένα μεγάλο έργο

Μέχρι το απόγευμα θα ξέρουμε τους ενδιαφερόμενους για το έργο Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) το οποίο θα δημιουργήσει το νέο πάρκο στο δήμο Δάφνης-Υμηττού. Το έργο ύψους 421 εκατ. ευρώ (522 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστών της εγχώριας αγοράς (και όχι μόνον) όπως είναι οι όμιλοι ΓΕΚ Τέρνα, Ιντρακάτ, Melten κ.ά.. Μένει να επιβεβαιωθεί το μεγάλο φημολογούμενο ενδιαφέρον σήμερα μέχρι τις 15.00 το απόγευμα που είναι η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος.



Έτριβαν τα μάτια τους με το 19,8% του ΠΑΣΟΚ

Συγκρατημένα ήταν τα χαμόγελα χθες στη Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis καθώς το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 19,8%. Άλλωστε όπως λένε μέσα από την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλουν ο λαός θα καταλάβει ότι το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι αυτό που μπορεί να ασκήσει γόνιμη αντιπολίτευση αλλά και να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές.



Πρώτος σε δημοφιλία ο Νίκος Ανδρουλάκης

Για την ιστορία η τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ είχε καταγράψει αντίστοιχα ποσοστά ήταν το μακρινό 2011. Πάντως ένας ακόμη λόγος για τον οποίο δεν έκρυβαν την ικανοποίηση τους στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται στην πρώτη θέση της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών με 41%. Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης στο αντίστοιχο ερώτημα τον Σεπτέμβριο του 2024 βρισκόταν στην τέταρτη θέση με 34%.



Ρεκόρ συνεντεύξεων από τον νέο εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ

Με τα μούτρα έπεσε στη δουλειά ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κωστας Τσουκαλάς. Ο γνωστός εργατολόγος διατηρεί φιλική σχέση με τον Νικο Ανδρουλάκη από την περίοδο που ήταν φοιτητές και του ήταν πολύ δύσκολο να αρνηθεί την τιμητική πρόταση που του έγινε. Ετσι, ξεκίνησε αμέσως δράση. Ειναι ενδεικτικό ότι την Δευτέρα ανακοινώθηκε ως νέος εκπρόσωπος και την Τρίτη πρόλαβε να κάνει... επτά τηλεοπτικές εμφανίσεις σε εθνικά και περιφερειακά κανάλια και στο ενδιάμεσο... οκτω ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. Την Τετάρτη συνέχισε κάπως πιό... χαλαρά με τέσσερις τηλεοπτικές και άλλες τόσες ραδιοφωνικές, στο ενδιάμεσο έλαβε μέρος σε μιά δίωρη κομματική σύσκεψη ενώ έκανε κι ένα περασμα απο το δικηγορικό του γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Επιδόσεις για.. Γκίνες


Χώρισαν μεν αλλά έμειναν φίλοι

Ένα πολύ διακριτικό ζευγάρι όλους τους προηγούμενους μήνες στο ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως εδώ και λίγες ημέρες δεν είναι πλέον μαζί. Ο χωρισμός μάλλον δεν έχει σχέση με το ότι ο ένας στήριξε ευθέως την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη και η άλλη έδωσε αγώνα υπερ του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Αμφότεροι δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά λόγων της θέσης τους και των καταβολών τους. Όπως μαθαίνουμε πάντως η διακριτική σχέση έφερε κι έναν διακριτικό χωρισμό και οι δυο τους παραμένουν πολύ καλοί φίλοι που ο χωρισμός σε τίποτα δεν επηρέασε την πολύ καλή εξαιρετική τους σχέση. Ούτε είχε να κάνει βέβαια με το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών.