Το ενδεχόµενο να µην υπερψηφίσει ο Αντώνης Σαµαράς τον Προϋπολογισµό και οι πιθανές συνέπειες που µπορούσε να έχει αυτή η εξέλιξη στο µέτωπο των κυβερνητικών ισορροπιών αναλύονται δεόντως από το Μέγαρο Μαξίµου. Το ενδιαφέρον φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα στραφεί στη στάση των βουλευτών που συνοµιλούν σταθερά µε τον Μεσσήνιο και ασπάζονται τις απόψεις του, όπως ο Μίλτος Χρυσοµάλλης, ο Φώντας Μπαραλιάκος, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Περικλής Μαντάς, ο Μπάµπης Αθανασίου και δυο-τρεις άλλες περιπτώσεις. Είναι σαφές πως ανεξαρτήτως των προθέσεων του πρώην πρωθυπουργού, τα εν λόγω κοινοβουλευτικά στελέχη θα τύχουν ιδιαίτερης προσοχής το επόµενο διάστηµα στο πλαίσιο της επιχείρησης αναθέρµανσης των σχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιτελών του µε την κυβερνητική πλειοψηφία.

Αλλωστε, άπαντες στο Μέγαρο Μαξίµου συνοµολογούν πως αν η αφορµή της οριστικής ρήξης της Ν.∆. µε τον Μεσσήνιο δεν θα «αγγίζει» τα εθνικά θέµατα που βρίσκονται διαχρονικά στο επίκεντρο της πολιτικής του δράσης και επιχειρηµατολογίας, αλλά κάποιο άλλο µέτωπο της διακυβέρνησης, τότε θα καταστεί ακόµη πιο ξεκάθαρο ότι το βασικό αίτιο της αποστασιοποίησής του έχει να κάνει µε τον παράγοντα του θυµικού και όχι µε κάποια ουσιαστική πολιτική διαφωνία.

Εξάλλου και σ’ αυτό το σκηνικό ο Αντώνης Σαµαράς φαίνεται να προχωρά µόνος, καθώς στην πρόσφατη συνάντηση των «γαλάζιων» βουλευτών της Επιτροπής Εξωτερικών και Αµυνας του Κοινοβουλίου, µε τον Γιώργο Γεραπετρίτη, κάθε άλλο παρά ακούστηκαν αιτιάσεις περί µαγειρεµάτων ή πιθανότητας µειοδοσίας, τις οποίες είχε επικαλεστεί προσφάτως ο πρώην πρωθυπουργός. Στον αντίποδα, όλα κύλησαν οµαλά, ενώ ακόµη και βουλευτές που έχουν διαφοροποιηθεί επανειληµµένως και πήραν τον λόγο στη συνάντηση, έστω κι αν προέρχονται από την καραµανλική πτέρυγα (Κακλαµάνης, Στυλιανίδης), έδειξαν αν µη τι άλλο ικανοποιηµένοι από τα λεγόµενα του υπουργού Εξωτερικών.

Με υπογραφή

Ο διαχρονικός συνεργάτης του Αντώνη Σαµαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης (φωτ.), παίζει κοµβικό ρόλο, όχι µόνο στη διαµόρφωση των δηµόσιων οµιλιών του πρωθυπουργού για τα εθνικά θέµατα, αλλά και στον καθορισµό της στρατηγικής του έναντι της κυβέρνησης. Μόνο που καµιά φορά… µπερδεύεται, όπως την περίοδο της νιότης του, που ήταν µεταξύ Ακροδεξιάς και Ρήγα Φεραίου. Για παράδειγµα, όταν οι... κύκλοι του Μεσσήνιου επικαλούνται τη NAVTEX της Τουρκίας θα ήταν σώφρον να µας υπενθυµίσουν τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς σε αντίστοιχες περιστάσεις µε πρωθυπουργό τον Σαµαρά. Μην το πάµε το πράγµα όπως µε τις διερευνητικές επαφές εκείνης της περιόδου, που όλοι αυτοί οι σαµαρικοί προσποιούνται ότι δεν υπήρξαν ποτέ...

Κάνει… παρέλαση και µετά βγαίνει στον Σρόιτερ ο Ανδρουλάκης

Χαµηλά τους τόνους κρατά ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρά τις αρκετά ενθαρρυντικές δηµοσκοπήσεις για το κόµµα του, οι οποίες φέρνουν το άλλοτε κραταιό Κίνηµα πέριξ του 20%. Αυτές τις µέρες θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τους εορτασµούς - άλλωστε είναι και ο µόνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη συµπρωτεύουσα. Κατά τα λοιπά, ο Ανδρουλάκης θα δώσει την Τετάρτη την πρώτη του συνέντευξη µετά την επανεκλογή του στον τηλεοπτικό σταθµό Alpha της οικογένειας Βαρδινογιάννη (και του Νίκου Σταθόπουλου της Nova) και τον δηµοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Δύσκολα

Αν υπήρχαν δύο άνθρωποι στη θέση των οποίων δεν θα επιθυµούσαµε σε καµία περίπτωση να βρισκόµαστε στην παρούσα φάση, αυτοί θα ήταν οι Σταύρος Παπασταύρου και ∆ηµήτρης Πτωχός. Βλέπετε, ο µέχρι πρότινος υπουργός Επικρατείας (για τον οποίο ακούγεται έντονα ότι µε την πρώτη ευκαιρία θα επιστρέψει σε κοµβικό πόστο) και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχουν την τύχη να διατηρούν αφενός -ειδικά ο πρώτος- προνοµιακό δίαυλο επικοινωνίας µε το πρωθυπουργικό σύστηµα και αφετέρου να έχουν αποτελέσει στο παρελθόν τους δύο πιο σοβαρούς συνεργάτες του Μεσσήνιου, κατά τη θητεία του στο Μαξίµου. Φυσικά, ο περιφερειάρχης έχει και παρελθόν... οικογενειακής φιλίας µε τον Σαµαρά από την εποχή του αείµνηστου πατέρα του και άλλοτε δηµάρχου Μεσσήνης. Αντε τώρα να βγάλεις άκρη.

Τον θυμήθηκαν…

Σας έχω κατά καιρούς ενηµερώσει για τα παράξενα που συµβαίνουν στο δηµοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας. Ενα από τα ωραία είναι και το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2024 δεν έχει φιλοξενηθεί στον «Αθήνα» 984 ο επικεφαλής της µείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Μπακογιάννης. Μόλις τις προηγούµενες ηµέρες έλαβε την πρώτη του πρόσκληση µε αυτόνοµη πρωτοβουλία καλής συναδέλφου και θα βρεθεί στα µικρόφωνα του σταθµού έπειτα από σχεδόν έντεκα µήνες. Την ίδια στιγµή, από τον περασµένο Απρίλιο είχε να συµµετάσχει στο διοικητικό συµβούλιο του δηµοτικού σταθµού «Αθήνα» 984 ο έγκριτος δηµοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης. Τις προάλλες παρέδωσε και επισήµως την παραίτησή του από το ∆.Σ. του σταθµού. Καλά διασταυρωµένες πηγές αναφέρουν ότι ο Μανδραβέλης είχε παραιτηθεί πριν από τις εσωκοµµατικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν το δηµοσιοποίησε προκειµένου να µη δηµιουργήσει θέµα στην προεκλογική εκστρατεία του Χάρη ∆ούκα.

Πατά γκάζι…

Τα αχαρτογράφητα νερά των συνέδρων προσπαθούν να ανιχνεύσουν τα έµπειρα κοµµατικά στελέχη της Κουµουνδούρου. Στο -κατά τον Κασσελάκη- µπουζουκτσίδικο που θα γίνει το συνέδριο ή, κατά άλλους, στο πολιτιστικό κέντρο στο Γκάζι, υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται περίπου 4.000 ΣΥΡΙΖΑίοι. Από αυτούς εκτιµούν ότι πολύ δύσκολα ο έκπτωτος πρόεδρος θα έχει πάνω από το 1/3 των συνέδρων. Από την άλλη, σκεφτείτε µια χάβρα 1.000 ανθρώπων ή και παραπάνω φανατισµένων «κασσελίστας» που θα φωνάζουν «Στέφανε, θυµήσου, η βάση είναι µαζί σου», που θα αποδοκιµάζουν τους οµιλητές της πιθανής πλειοψηφίας, καταγγέλλοντας ότι γίνεται πραξικόπηµα από την κοµµατική νοµενκλατούρα. Γι’ αυτό, ακόµα και σήµερα υπάρχουν φωνές που λένε πως θα πρέπει πάση θυσία να αναβληθεί το συνέδριο για να µη ζήσουν στο Γκάζι τα πιο ακραία παρατράγουδα. Μπρος γκρεµός και πίσω ρέµα, για τον ΣΥΡΙΖΑ…

Αδικημένος

Τα δύο πουλέν του Ανδρουλάκη στη Βουλή ήταν οι ∆ηµήτρης Μάντζος και Παναγιώτης ∆ουδωνής, αµφότεροι βουλευτές Επικρατείας. Κάτι µου λέει πως ο ∆ουδωνής, που σκίστηκε είναι η αλήθεια για την επανεκλογή του προέδρου Νίκου, αισθάνεται αδικηµένος σε σχέση µε τα καθήκοντα που ανέλαβε ο Μάντζος. Ο ∆ουδωνής πήρε το Εσωτερικών, δηλαδή τίποτα το ιδιαίτερο, ενώ ο Μάντζος την Εξωτερική Πολιτική και ταυτόχρονα παρέµεινε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Προσώρας, τα σκάγια του ∆ουδωνή παίρνουν τον Μάντζο…

Κανένα νόημα

Υπάρχουν βουλευτές και στελέχη που λένε πως µετά την παρέµβαση Τσίπρα και την προαναγγελία κόµµατος από τον πρώην πρωθυπουργό δεν έχει κανένα νόηµα να γίνει εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατηγορία αυτή είναι, µεταξύ άλλων, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Προσγείωση

Ακούω καλά λόγια για τον νεαρό Λευτέρη Καρχιµάκη, αλλά κάποιοι στη Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει σύντοµα να τον προσγειώσουν για να µην πάρουν τα µυαλά του πολύ αέρα. ∆εν γίνεται, για παράδειγµα, να λέει όπου βρεθεί και όπου σταθεί πως δεν θέλει να συνεργαστεί µε τη ∆ιαµαντοπούλου για τα προγραµµατικά ζητήµατα, διότι έχουν, για να το πω... κοµψά, αποκλίνουσες απόψεις. Ο Καρχιµάκης, που δεν έχει κλείσει ακόµα τα 30, θα είναι χρήσιµο να δει το βιογραφικό και τη διαδροµή της Αννας και µετά να κάνει πολιτικές προγραφές