Η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαµπογιάννη ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών που εµπιστεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση και µέχρι στιγµής εκείνη τον δικαιώνει απόλυτα, καθώς παρουσιάζεται εξαιρετικά αποτελεσµατική και απόλυτα προσηλωµένη στα καθήκοντά της. Τόσο προσηλωµένη, βεβαίως, που, όπως χαριτολογώντας λέει, δεν προλαβαίνει να παντρευτεί µε τον σύντροφό της, υφυπουργό Οικονοµικών Θάνο Πετραλιά. Σήµερα, η γοητευτική πολιτικός µιλάει για πρώτη φορά για τη σχέση της και την προσωπική της ζωή, ενώ µας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του εαυτού της.

Διαβάστε την συνέντευξη της Βιβής Χαραλαμπογιάννη

Τι θέλατε να γίνετε όταν ήσασταν µικρή;

Νοµίζω ότι το παιδικό όνειρό µου ήταν η Νοµική. ∆εν ξέρω γιατί, αφού δεν υπήρχαν οικογενειακές προσλαµβάνουσες. Οι γονείς µου δεν έχουν σπουδάσει. Ισως υποσυνείδητα µου φαινόταν σηµαντικό να καταλάβω πώς λειτουργούν οι νόµοι και πώς µέσω αυτών µπορώ να βοηθάω τους άλλους και να βρίσκω τη βέλτιστη λύση στα προβλήµατα. Αρα, καταλαβαίνεις την «ήττα» που ένιωσα όταν δεν πέτυχα στις Πανελλήνιες…

Βιβή Χαραλαμπογιάννη: Τότε το σύστημα των Πανελληνίων απαιτούσε εξέταση εννέα μαθημάτων. Δούλευα και διάβαζα νυχθημερόν. Θυμάμαι σχόλια γνωστών μου: «Τι τα θες τώρα αυτά;»


Αλλά αποφασίσατε να ξαναδώσετε Πανελλήνιες στα 24…

Στα 18 απογοητεύτηκα αρκετά, η αλήθεια είναι, και θεώρησα καλύτερη επιλογή να αναζητήσω εργασία, για να γίνω ανεξάρτητη οικονοµικά, αντί να ξαναπροσπαθήσω. Νεανικοί εγωισµοί… Οσο περνούσε ο καιρός και εργαζόµουν, συνειδητοποιούσα ότι η κατάρτιση και οι γνώσεις που προσφέρουν οι σπουδές είναι αναντικατάστατες και απαραίτητες για την εξέλιξη κάθε ανθρώπου. Ετσι, µε απόλυτη επίγνωση της επιλογής µου, αποφάσισα να σπουδάσω στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης του ΕΚΠΑ. Τότε το σύστηµα των Πανελληνίων απαιτούσε εξέταση εννέα µαθηµάτων… ∆ούλευα και διάβαζα νυχθηµερόν. Θυµάµαι σχόλια γνωστών µου: «Τι τα θες τώρα αυτά;». ∆εν αποθαρρύνθηκα. Ηµουν αποφασισµένη και συνειδητοποιηµένη. ∆εν πρέπει να τα παρατάµε µε την πρώτη δυσκολία όταν έχουµε θέσει έναν στόχο!

Πώς αντιδράσατε όταν δηµοσιοποιήθηκε η σχέση σας µε τον υφυπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών Θάνο Πετραλιά;

Εντάξει, όταν λαµβάνεις ένα πρωινό SMS από τον µπαµπά σου «Παιδί µου, είστε µε τον Θάνο πρωτοσέλιδο», παθαίνεις ένα µικρό σοκ. Είµαστε δυο άνθρωποι που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουµε απόλυτη προσήλωση στις αυξηµένες απαιτήσεις της δουλειάς µας και δεν έχουµε επιδιώξει να κοινοποιήσουµε την προσωπική µας ζωή. Πιστεύω ότι άλλα θέµατα της επικαιρότητας έχουν µεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ναι, αλλά είστε δύο νέοι άνθρωποι. Πέραν της δουλειάς, δεν αποτελεί βασική προτεραιότητα και η προσωπική σας ζωή;

Σκέφτεστε το ενδεχόµενο γάµου; Να σου πω αλήθεια; ∆εν προλαβαίνουµε. Υπάρχουν εβδοµάδες που δεν καταφέρνουµε καν να βρεθούµε. Είναι τόσος ο φόρτος εργασίας και οι υποχρεώσεις, που δεν αφήνουν περιθώριο. Το ζητούµενο σε αυτή τη συνθήκη είναι να υπάρχει σεβασµός και κατανόηση, και αυτά ευτυχώς υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Και µην πεις ότι όποιος βαριέται να ζυµώσει 10 µέρες κοσκινίζει. Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Ποιον; Πλάκα κάνεις; Το εκλαµβάνω ως αστείο (γέλια). Θα ήθελα πολύ να βλέπω παραπάνω τους γονείς και τους φίλους µου, αλλά δυστυχώς δεν το έχω καταφέρει. ∆ύο πράγµατα προσπαθώ να τηρώ: Λίγο περπάτηµα, το οποίο έχω εντάξει στην καθηµερινότητά µου, µήπως και βελτιωθεί η φυσική µου κατάσταση λόγω της καθιστικής ζωής που κάνω, και λίγο διάβασµα για να χαλαρώνω. Εδώ και καιρό παλεύω να τελειώσω το βιβλίο του νοµπελίστα Kahneman για τις συµπεριφορικές επιστήµες, που είναι πάνω από 650 σελίδες. Θα είναι πολύ χρήσιµο και για τη δουλειά µου.


xaralampogianni-petralias__2_
xaralampogianni-petralias__1_

Εχετε βιώσει κάποια απώλεια στη ζωή σας;

∆υστυχώς, ναι. Είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ στενά µε έναν εξαιρετικό άνθρωπο, τον ∆ηµήτρη Στεφάνου. Αποτέλεσε, αποτελεί και θα αποτελεί παράδειγµα και πρότυπο για µένα. Ηταν ένας άνθρωπος ο οποίος, ανάµεσα σε πολλά άλλα που είχε καταφέρει, κατά τα δύσκολα χρόνια του µνηµονίου, από τη θέση του γενικού γραµµατέα του υπουργείου ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης, κράτησε τη χώρα στο ύψος της, υπό τον τότε υπουργό και νυν πρωθυπουργό µας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά το σοβαρό πρόβληµα υγείας που τον ταλαιπωρούσε, δούλευε µερόνυχτα µέχρι και την τελευταία στιγµή. Ηταν µόνο 46 ετών και βρισκόταν σε µια πολύ παραγωγική φάση της ζωής του. Το όραµά του ήταν η εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων και η εξέλιξη της ελληνικής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, όχι µε αποσπασµατικά µέτρα, αλλά µε µια συνολική και στοχευµένη αντιµετώπιση των προβληµάτων της. Αυτό το πρότυπο έχω ως πυξίδα στη ζωή µου και, µε τη δουλειά µου, προσπαθώ να φαίνοµαι αντάξια κάθε µέρα.

Οπως µου λέτε, κάθε µέρα πηγαίνετε πολύ νωρίς το πρωί στο γραφείο και φεύγετε αργά το βράδυ. Σας αρέσει πραγµατικά αυτό που κάνετε;

Ειλικρινά, όσο σκέφτοµαι τον εαυτό µου, νοµίζω ότι δεν θα µπορούσα να ασχολούµαι µε κάτι διαφορετικό από τη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση και κυρίως το ανθρώπινο δυναµικό της. Ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο των πολιτικών µας, είτε αυτός είναι ο πολίτης, ο αποδέκτης των υπηρεσιών µας, είτε ο υπάλληλος, αυτός που µοχθεί για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Αυτό µε κινητροδοτεί ιδιαίτερα και µου δίνει ενέργεια για ατελείωτες ώρες δουλειάς.

Πώς αισθάνεστε για τη συµµετοχή σας στην κυβέρνηση;

Είναι τιµή µου να αποτελώ µέρος µιας κυβέρνησης της οποίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγείται µε από λυτη επιτυχία, µε πρόγραµµα, συντονισµό και οργάνωση, έπειτα από µια πολύπαθη περίοδο πειραµατισµών και αστοχιών, που οι Ελληνίδες και οι Ελληνες πλήρωσαν ακριβά. Νιώθω υπερηφάνεια για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή έχει αναβαθµίσει διεθνώς το κύρος της χώρας και την έχει καταστήσει συνδιαµορφωτή πολιτικών και πρωταγωνιστή των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φυσικά, αυτό µου δηµιουργεί αυξηµένο αίσθηµα ευθύνης να ανταποκριθώ µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα καθήκοντα που µου έχουν ανατεθεί και να τιµήσω την εµπιστοσύνη µε την οποία µε περιβάλλει ο πρωθυπουργός. Σας είδα την Τρίτη να µιλάτε στη Βουλή.

Τι αφορούσε η συζήτηση;

Μιλούσα στο πλαίσιο ψήφισης του νοµοσχεδίου του υπουργείου µας µε το οποίο επιταχύνονται οι διαδικασίες προσλήψεων στο ∆ηµόσιο, θεσπίζεται η χρηµατική επιβράβευση των πιο παραγωγικών υπαλλήλων, µε βάση την αντίστοιχη στοχοθεσία, λαµβάνονται ειδικές µέριµνες για την προστασία των ατόµων µε αναπηρία και της οικογενειακής ζωής των δηµοσίων υπαλλήλων, δηµιουργείται Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ανθρώπινου ∆υναµικού και, εν γένει, εισάγεται µια σειρά ρυθµίσεων που αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα και απαντούν σε ανάγκες της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης. Βλέπεις; Οταν ασχολείσαι µε τόσο σοβαρές µεταρρυθµίσεις, δεν σου φτάνουν 12 και 15 ώρες, πολλές φορές, την ηµέρα. 


sasa_xaralampogianni
*Δημοσιεύθηκε στο Ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 26/10