Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και θα δώσει το «παρών» στο συνέδριο που διοργανώνει, παρόντος του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, και θέμα «Από τη Μετάβαση στη Δημοκρατία - Η Δημοκρατία στην εποχή μας».

*Διαβάστε ακόμα: Ο κατώτατος μισθός στο υπουργικό συμβούλιο: Τι θα παρουσιάσει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως

Στην εκδήλωση πιθανότατα να είναι παρών και ο Κώστας Καραμανλής αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς και σε αυτή την περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον η συνύπαρξη των τριών.

Πολύ περισσότερο όταν προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης (στην τριτολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου) διαχώρισε τον κ. Καραμανλή από τον κ. Σαμαρά.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός πάντως αντιμετωπίζεται πλέον από το Μαξίμου και προσωπικά από τον πρωθυπουργό με διάθεση μηδενικής ανοχής, μετά και τις πολύ φορτισμένες παρεμβάσεις επί των εθνικών και ειδικότερα σε σχέση με τον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο.


Η αιχμή Βορίδη κατά Σαμαρά

Διόλου τυχαία άλλωστε δεν ήταν η αρκετά ειρωνική αποστροφή του Μάκη Βορίδη, που ερμηνεύτηκε ως αιχμή προς τον Αντώνη Σαμαρά. «Γιατί ανησυχείτε, καλέ μου κύριε;» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο υπουργός Επικρατείας, απευθυνόμενος πρωτίστως στον πρώην πρωθυπουργό και ακολούθως σε όσους εκφράζουν ανησυχίες για τα θέματα κυριαρχίας, τονίζοντας παράλληλα πως η παρούσα κυβέρνηση κινείται πάνω στις πάγιες εθνικές γραμμές. Ταυτόχρονα ο κ. Βορίδης φωτογράφισε ουσιαστικά τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ως τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είμαι βέβαιος ότι, όταν έλθει εκείνη η ώρα, η επιλογή του θα είναι τέτοια, η οποία θα έχει ευρύτερη αποδοχή», σημείωσε ο κ. Βορίδης (Σκάι).

Την ίδια ώρα, όμως, ο Άδωνις Γεωργιάδης... ξαναχτύπησε συντηρώντας τη συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου με αύξηση του ορίου εισόδου στην Βουλή στο 5% και πιθανώς κάποιους μετασχηματισμούς που θα καθιστούσαν πιο εύκολη την αυτοδυναμία.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Εργατικοί κυβερνούν με απόλυτη πλειοψηφία και έχουν πάρει 33,6%», είπε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM και συμπλήρωσε: «Η κουλτούρα συνεργασίας στη χώρα είναι άγνωστη και οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν μπορούν να κάνουν σοβαρά πράγματα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα και η κατάσταση της κοινωνίας δεν σηκώνει πολιτική αστάθεια. Όποιος θα είναι υπεύθυνος για να πέσει η χώρα σε κατάσταση πολιτικής αστάθειας θα πάρει πολύ μεγάλο ιστορικό βάρος πάνω του».

Ο Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς επ’ αυτού στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διέψευσε εκ νέου πως υπάρχουν σκέψεις αλλαγών στον ισχύοντα νόμο, σημειώνοντας πως πρόκειται για προσωπική άποψη του κ. Γεωργιάδη. Φαίνεται πάντως πως, παρά τη διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το ενδεχόμενο αλλαγής θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τους επόμενους μήνες τα σχετικά σενάρια.