Με την συντριπτική επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη «μελετούν» τη λίστα με τα πρόσωπα που θεωρούν ότι θα αποτελέσουν τους διαύλους επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την νέα προεδρία των ΗΠΑ, σύμφωνα με την παραπολιτική στήλη "Τζόκερ" του parapolitika.gr.

Εξάλλου, εκτός από τον Τραμπ, τα ίδια πρόσωπα θα αποτελούν την «γέφυρα» επικοινωνίας της Ελλάδας και με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, αλλά και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που, επίσης, κέρδισαν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί.

Αμερικανικές εκλογές: Οι ''επόμενοι υπουργοί'' των ΗΠΑ

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες της παραπολιτικής στήλης "Τζόκερ", ένας ισχυρός υποψήφιος υπουργός Οικονοµικών, στην επόμενη κυβέρνηση Τραµπ, είναι ο διευθύνων σύµβουλος της JP Morgan Chase, Τζέιµι Ντάιµον, µε τον οποίο, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναπτύξει προσωπική σχέση τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός, ακόμη, όπως αναφέρει η στήλη, έχει γνωριστεί και συνοµιλήσει εκτενώς και µε τον γαµπρό του κ. Τραµπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος ενδέχεται να οριστεί ακόµα και υπουργός Εξωτερικών, σύµφωνα µε πληροφορίες που έχουν δηµοσιεύσει αµερικανικά ΜΜΕ.

Παράλληλα, μια ακόμη σημαντική γνωριμία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Χάουαρντ Λόρµπερ, επιχειρηµατίας, επενδυτής και προσωπικός φίλος του Τραµπ, ο οποίος έχει παραδοσιακούς δεσµούς µε την ελληνική Οµογένεια της Αµερικής, καθώς ο παππούς και η γιαγιά του ήταν Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης που µετανάστευσαν στη Νέα Υόρκη. Ακόμη, ο δε γερουσιαστής της Φλόριντα και σημαντικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων Μάρκο Ρούµπιο, είχε εισηγηθεί, µαζί µε τον Μποµπ Μενέντεζ -γνωστό «φίλο της Ελλάδας»- για τα τον «Νόµο περί άµυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021», που, μεταξύ άλλων, άνοιξε και τον δρόμο για την απόκτηση των F-35.

Διαβάστε ακόμα: Αμερικανικές εκλογές: Κι επίσημα νέος πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις - Αναλυτικά τα αποτελέσματα στις πολιτείες (Live)

Επίσης, άλλο ένα πρόσωπο που θα αποτελέσει ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, ο οποίος μόλις λίγα 24ωρα πριν τις αμερικανικές εκλογές, σε ένα ταξίδι «αστραπή» στην Αθήνα, συνάντησε τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλη ‘’Τζόκερ’’,  βρέθηκαν το ουκρανικό ζήτημα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ακόμη, σημειώνεται, ότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων σημαίνοντα ρόλο θα παίξει ο Ελληνοαμερικάνος Γκας Μπιλιράκης, που επανεξελέγη στη Φλόριντα.

Το δείπνο σε Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές στην Κρήτη και ο ρόλος Τσούνη

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας πως για την αμυντική και εξωτερική πολιτική έχει βαρύνουσα σημασία το Κογκρέσο, φρόντισε ήδη από το καλοκαίρι του 2019 και μετά, που εξελέγη για πρώτη φορά, να ρίξει μεγάλο βάρος στην οικοδόμηση καλών σχέσεων τόσο με τη Γερουσία, όσο και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επομένως, μόνο τυχαίο δεν ήταν τυχαίο το πρόσφατο δείπνο στα Χανιά που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομάδα γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις επιτροπές κατανομής πόρων, πληροφοριών και ενέργειας της Γερουσίας των ΗΠΑ, είδηση που είχε αποκαλύψει πρώτη η στήλη Big Mouth του powergame.gr.

Στο συγκεκριμένο πρωινό εργασίας, εξάλλου, ήταν παρών και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παραπολιτική στήλη "Τζόκερ" του parapolitika.gr, η σύνθεση σε αυτό το τραπέζι στην Κρήτη είχε τη δική της αξία, λόγω των προσώπων που ήταν παρόντα.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν:


- Ο Τζέρι Μόραν, γερουσιαστής του Κάνσας και από τις πλέον σεβαστές φιγούρες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με σημαντική επιρροή στο εσωτερικό του (εκλέγεται από το 1996, ως βουλευτής τότε).

- Η Σούζαν Κόλινς, γερουσιαστής του Μέιν και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δαπανών (πιστώσεων) της Γερουσίας, που είναι η μεγαλύτερη και μία από τις πιο ισχυρές επιτροπές.

- Ο Τζον Μπούζμαν, γερουσιαστής του Αρκάνσας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Γερουσίας. Ο Τζον Κόρνιν, επί δύο δεκαετίες πλέον γερουσιαστής του Τέξας και επικεφαλής επί σειράν ετών της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία – πιθανώς δε και επόμενος ηγέτης (από τον Ιανουάριο) του κόμματος.

- Ο Τζον Χόουβεν, γερουσιαστής της Βόρειας Ντακότα και επί δέκα χρόνια κυβερνήτης της πολιτείας. Η «μεγάλη εικόνα» ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει σταθερά με τους θεσμικούς συνομιλητές του από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού –όπως έπραξε και με τους συγκεκριμένους συνδαιτυμόνες– να διεκδικεί την αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ενός απαραίτητου και αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου, που επέδειξε σοβαρότητα, συνέπεια και συμμαχικό πνεύμα στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων κρίσεων των τελευταίων ετών. Ειδικότερα, στα εξοπλιστικά, οι επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι επίσης συγκεκριμένες και οι πέντε γερουσιαστές των ΗΠΑ φέρεται να έλαβαν το μήνυμα αυτό. Σε σχέση με την προμήθεια 20 αεροσκαφών F-35 Lightning II, η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) εστάλη προ διμήνου στην Ουάσινγκτον και η διαπραγμάτευση πλέον αφορά τα οπλικά συστήματα που θα συνοδεύουν τα αμερικανικά μαχητικά, με την Ελλάδα να επιθυμεί εκείνα που θα ενισχύουν στο μέγιστο δυνατό το στρατηγικό πλεονέκτημα που αποκτά με την προμήθεια μαχητικών πέμπτης γενιάς. «Πακέτο» με τη συμφωνία αυτή είναι και η παραχώρηση δωρεάν στρατιωτικού υλικού από το αμερικανικό απόθεμα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερις φρεγάτες LCS, με την Αθήνα ωστόσο να ζητάει νεότερα μοντέλα και όχι τις παλαιότερες τέσσερις που περιλαμβάνονταν αρχικά στο «πακέτο». Τρίτο σημαντικό θέμα είναι η βούληση της χώρας, που την έχει εκφράσει αρμοδίως ο κ. Δένδιας, να μπει η Ελλάδα ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation».

*Διαβάστε αναλυτικά τι γράφει η παραπολιτική στήλη "Τζόκερ" του parapolitika.gr ΕΔΩ